'1 mama, 1 süt, 1 biberon daha al' kampanyası sürüyor

'1 mama, 1 süt, 1 biberon daha al' kampanyası sürüyor
Kobanêli çocuk ve bebekler için başlatılan "Çocuğuna alırken 1 mama, 1 süt, 1 biberon daha al" kampanyasına destek her geçen gün artarken, kampanyayı yürüten aktivistler herkesi kampanyaya sahip çıkmaya çağırdı.

URFA Kobanê'den çeteci saldırılarıyla yaşanan büyük göç dalgasında 20 binin üzerinde 0-3 yaş arası çocuk Suruç'a geldi. Kış koşullarının gelmesiyle birlikte özellikle bebek ve çocukların beslenme ve barınma koşulları ağırlaştı. Suruç Kobanê Dayanışma Koordinasyonu ile Rojava Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, bebekler için 27 Kasım'da "Çocuğuna alırken 1 mama, 1 süt, 1 biberon daha al" kampanyası başlattı. Kürdistan, Türkiye ve Avrupa'dan geri dönüşlerin olduğu kampanyanın yürütücülerinden Sevinç Koçak, kampanyaya olan ilginin her geçen gün arttığını ve kampanyanın kış boyunca süreceğini söyledi. 

kampanya-2.jpg


'Hala ihtiyaç var' 

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi ile Dil Tarih Coğrafya Fakültesi öğrencileri tarafından toplanan 900 litre sütün Suruç'a ulaştırıldığını ve çocuklara dağıtıldığını belirten Koçak, "Bu hafta Ankara İHD üzerinden yaklaşık 4 ton süt geliyor. Diyarbakır'dan 700 kutu, Almanya'dan 350 paket mama geldi. Bunların yanı sıra bireysel olarak gönderenler de oluyor elbette. Ancak mama ihtiyacı giderilebilmiş değil" ifadelerini kullandı. 

Acil mamaya ihtiyaç var

Kobanêli bebeklerin kötü koşullardan kaynaklı anne sütü ile beslenemediğine dikkat çeken Koçak, şunları söyledi: "Çocuk sağlığı uzmanlarından aldığımız bilgiler doğrultusunda, anne sütü olmadığı durumlarda bebeklerin beslenebilmesi için verebileceğimiz tek şey mama. En az 6 aya kadar mama vermek gerektiği halde, halen yeterli mamamız yok. Bebeklerin mama, 5 yaşa kadar çocukların da beslenme ihtiyaçlarını karşılayabilmek için, her çadır kente ve her mahalleye mama mutfakları kurmayı amaçlıyoruz. Bu mutfaklar için donanımlı birer konteynır ve düzenli mama ile yumurta, süt, peynir, zeytinden oluşan kahvaltılık malzemenin temin edilmesine ihtiyacımız var. Bunun için gönüllü olabilecek her STK, dernek, parti, kurum ve kişilerden bizimle iletişime geçmelerini bekliyoruz. Mama mutfağı kurmak için bize destek olabilecek herkese, ayrıntılı bir raporla maliyet analizini sunmaya hazırız."

'Umudu birlikte büyütelim'

Herkese dayanışma çağrısı yapan Koçak, "Bu süreç herkes için oldukça zor, ama çocuklar ve bebekler için çok daha zor geçiyor. Çünkü onlar çok savunmasız. Bu yüzden çağrımızı yineliyoruz: Dayanışma ağını güçlendirelim, umudu birlikte büyütelim" şeklinde konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.