11 ayda 80 maden işçisi yaşamını yitirdi

11 ayda 80 maden işçisi yaşamını yitirdi
Sadece 2013 yılının 11 ayında Türkiye'de 80 madenci önlenebilir iş kazaları sebebiyle yaşamını yitirdi.

Bir efsaneye göre, Roma İmparatorluğu zamanında, babasının şiddetinden kaçan Santa Barbara, madencilerin çalıştığı bir mağaraya sığınır. 4 Aralık tarihinde, mağaraya yerleşen Santa Barbara madenciler için "koruyucu azize" olarak kabul edilir. Bu efsaneye göre, 4 Aralık tüm dünyada "Dünya Madenciler Günü" olarak kutlanıyor. Türkiye ise ILO verilerine göre, Çin'i de geride bırakarak, dünyada madenci ölümlerinde ilk sırada yer alıyor. Önlenebilir iş kazaları sebebiyle Türkiye'de sadece 2013 yılı henüz tamamlanmadan 80 madenci yaşamını yitirdi.

Madenlerde ölüm hiç eksik olmadı

Türkiye'de gerekli tedbirler alınmadığı için sürekli iş cinayetleri ile gündeme gelen madenlerde, 2010 yılından bu yana 3 büyük patlama yaşandı. Zonguldak'ta 17 Mayıs 2010 tarihinde, Kilimli beldesindeki Türkiye Taş Kömürü Kurumu'na ait Karadon Müessese Müdürlüğü'ne bağlı meydana gelen grizu patlaması sonucu 30 işçi göçük altında kalmıştı. İşçiler henüz göçük altından çıkmadan, Başbakan Erdoğan, madene yaptığı ziyaret sırasında grizu patlamasını "kader" olarak tanımladı ve kendisini protesto eden yurttaşlara ise "edepsiz" dedi. Başbakan'ın açıklamalarına tepkiler sürerken, tepki çeken bir açıklama da dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'ndan geldi. Dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Zonguldak'ta yerel bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, "Güzel öldüler. O konuda ben acı çekmediklerini ve fizik olarak da güzel öldüklerini buradan rahatlıkla söyleyebilirim" demişti. Söz konusu patlamada, 28 işçinin cansız bedenine 20 Mayıs'ta ulaşırken, ikisine, ancak 8 ay sonra ulaşılabildi. Kazanın bilirkişi raporunda ise kazanın "öngörülebilir ve önlenebilir" olduğu belirtildi. Verilere göre, Türkiye'de, 2010 yılında toplam 131 maden işçisi yaşamını yitirdi. 

2013 yılında 80 ölüm

Meslek odalarının verilerine göre ise, yüzde 98'i önlenebilir olan kazalar, sonraki yıllarda da iş güvenliğini hiçe sayan "kâra" odaklanmış işverenler tarafından önlenmedi. 2011 yılında madenlerde gerçekleşen iş kazalarında 85 işçi yaşamını yitirdi. 2012 yılına gelindiğinde ise, dünyadaki en büyük maden kazalarından biri olarak kabul edilen bir facia daha yaşandı. Maraş'ın Afşin Elbistan kömür sahasında meydana gelen faciada ikisi mühendis olmak üzere toplam 11 maden emekçisi yaşamını yitirdi. 6 Şubat 2011 ve 10 Şubat 2011 tarihlerinde arda arda meydana gelen iki olayda 75 milyon m3'ün üzerinde toprak kütlesi çöktü. 2012 yılında maden kazalarında yaşamını yitiren işçilerin sayısında herhangi bir azalma olmayarak, en az 88 işçi yaşamını yitirdi. 

2013 yılı da madenciler için ölümle başladı. Zonguldak Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında metan patlaması sonucu 8 işçi yaşamını yitirdi. Dünya Madenciler Günü'ne kadar ise, 2013 yılında madenlerde yaşanan kazalarda yaşamını yitiren işçilerin sayısı 80. Maden sektöründe yaşanan sorunlar devam ederken Kasım ayında Zonguldak'ta 300 işçi "iş güvenliği önlemleri" ve "çalışma koşullarının güvenli olmaması" nedeniyle yerin 170 metre altında eylem başlatarak, maden ocağından çıkmadı.

Türkiye'nin maden kazası tarihi zengin

Türkiye tarihinde yaşanan büyük maden kazaları ise şöyle; 

* 7 Şubat 1983 tarihinde Amutçuk Kömür Madeni'nde gerçekleşen grizu patlaması sonucu 103 işçi yaşamını yitirdi, aynı yıl Kozlu'da gerçekleşen patlamada ise 10 işçi, Amasra'da gerçekleşen patlamada ise 5 işçi öldü. 

* 31 Ocak 1987 tarihinde yine Kozlu'daki bir göçükte 8 işçi, Amasra'da kömür madeninde 7 Şubat 1990 tarihinde gerçekleşen grizu patlamasında 68 işçi yaşamını yitirdi. 

* 1992 yılında ise, Kozlu bu sefer 263 işçinin yaşamına mal olan bir grizu patlaması ile gündeme geldi. 

* 26 Şubat 1995 tarihinde Yozgat'ın Sorgun ilçesinde kömür madeninde yine grizu patlaması sonucu 37 işçi yaşamını yitirdi. 
* Zonguldak'ta 17 Mayıs 2010 tarihinde, Kilimli beldesindeki Türkiye Taş Kömürü Kurumu'na ait Karadon Müessese Müdürlüğü'ne bağlı müessesede meydana gelen grizu patlaması sonucu 30 işçi göçük altında kalmıştı.

(DİHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.