12 Baro Başkanı için Bakanlıktan soruşturma izni istendi

12 Baro Başkanı için Bakanlıktan soruşturma izni istendi
Türkiye'nin olası bir Suriye'ye yönelik operasyonuna karşı açıklama yapan aralarında Diyarbakır Baro Başkanı Eren'in de bulunduğu 12 baro başkanı hakkında 301'den fezleke düzenleyen Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Bakanlıktan soruşturma izni istedi.

Salih Yeşil

TİGRİS HABER - Suriye uyruklu Ahlam Albashır'ın İstanbul Taksim'de düzenlediği ve 4 sivilin öldüğü bombalı eylem sonrası, Türkiye'nin YPG'ye yönelik 20 Kasım 2022'de "Pençe Kılıç Hava Harekâtı" başlatmasına yönelik ortak yazılı açıklama yapan Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, Ağrı Barosu Başkanı Serdar Günakın, Batman Barosu Başkanı Erkan Şenses, Bingöl Barosu Başkanı Ömer Faruk Hülakü, Dersim Barosu Başkanı Fatma Kalsen, Hakkari Barosu Başkanı Ergün Canan, Mardin Barosu Başkanı İsmail Elik, Muş Barosu Başkanı Kadir Karaçelik, Siirt Barosu Başkanı Muhammed Alptekin, Şanlıurfa Barosu Başkanı Abdullah Öncel, Şırnak Barosu Başkanı Rojhat Dilsiz ve Van Barosu Başkanı Sinan Özaraz hakkında inceleme başlatılarak, fezleke düzenlendi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 12 baro başkanının yaptığı açıklamada, "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama" suçunu işlediklerini savunarak, soruşturmaya hazırlıklarını tamamladı.

'Barışa vurgu yapılmış ise de…'

"Bölge Barolarından Ortak Açıklama; Her Koşulda Barışı Savunmalıyız!" 21 Kasım 2022'de yapılan açıklamanın ardından yapılan bir ihbarla başlatılan inceleme tutanağından "12 baronun ortak basın açıklaması içeriği incelendiğinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin operasyon yaptığı PKK/YPG'nin saldırılarından bahsedilmediği gibi örgütün bulunduğu bölgelerin güvenli olarak nitelendirilerek PKK/YPG'nin legal olarak görüldüğü, TSK'nın operasyonlarının meşru olduğu ve İstanbul ilindeki terör saldırısı sonrası gerçekleştiğinden bahsedilmediği" belirtildi. "Açıklama içeriğinde her ne kadar barış vurgusu yapıldığı görülmüş ise de" denilen tutanakta, vurgunun yeterli görülmediği ifade edilerek, "gerek PKK/KCK/YPG terör örgütü gerekse örgüte müzahir haber siteleri ile diğer oluşumların protesto vb. çağrıları dikkate alındığında ihbara konu 12 baronun basın açıklamasının örgütün 'TSK'nın sivilleri öldürdüğü, kimyasal silah kullandığı vb. propagandalarına uygun şekilde yapıldığı ve Devletinterörle mücadele konusunda itibarsızlaştırılmaya çalışıldığının değerlendirildiği kaydedildi.

11 baronun dosyası bulundukları illere gönderildi

İncelemenin ardından Ağrı Barosu Başkanı Serdar Günakın, Batman Barosu Başkanı Erkan Şenses, Bingöl Barosu Başkanı Ömer Faruk Hülakü, Dersim Barosu Başkanı Fatma Kalsen, Hakkari Barosu Başkanı Ergün Canan, Mardin Barosu Başkanı İsmail Elik, Muş Barosu Başkanı Kadir Karaçelik, Siirt Barosu Başkanı Muhammed Alptekin, Şanlıurfa Barosu Başkanı Abdullah Öncel, Şırnak Barosu Başkanı Rojhat Dilsiz ve Van Barosu Başkanı Sinan Özaraz hakkında görevsizlik kararı vererek, dosyalarını ikamet ettikleri illerin savcılıklarına gönderdi.

Bakanlık henüz soruşturma izni vermedi

Avukatlar hakkında başlatılacak soruşturmaların Adalet Bakanlığının iznine bağlı olması nedeniyle Adalet Bakanlığından soruşturma izni istendi. Bakanlık henüz izin talebine yanıt vermedi.

'Aynı maddeden 6 dava açıldı'

Kendisinin de aralarında bulunduğu 12 baro başkanı hakkında soruşturma açılmasını değerlendiren Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, yaşanan haksızlıklara, hukuksuzluklara karşı ses çıkaranların yargı tacizine maruz kaldığını ifade ederek, "Ben göreve geldiğimden beri 301'inci maddeden hakkımda 6 dava açıldı. Bu davalardan 2'si beraatle sonuçlandı, 4 davam ise devam ediyor. Baroların insan hakları alanındaki, hukuksal alandaki mücadeleleri her dönem yargı tacizine maruz kalıyor." dedi.

'Bu açıklama bir barış davetiydi'

Yaptıkları açıklamada "aşağılamaya" dair bir ifadenin bulunmadığını söyleyen Eren, "Bu açıklama bir barış davetiydi, ama soruşturmaya konu edindi. Açıklamada aşağılamaya dair tek bir ifade bulunmuyor. Diyarbakır Barosunun kurumsal kimliği bir nevi rahatsız ediyor. Bir şeylerin yanlış olduğuna dair uyarı ve eleştirileriniz ya da hak savunuculuğuna yönelik yaptığınız faaliyetler bir şekilde kriminalize ediliyor. Bu bir pratik artık." diye konuştu.

Eren, soruşturma ve yargılama süreçlerinin kendilerini, insan hakları ihlallerini dile getirmekten, buna karşı mücadele etmekten alıkoyamayacağını sözlerine ekledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.