13 Askerin şehit davasında şok savuma

13 Askerin şehit davasında şok savuma
Tabur Komutanı: “PKK üyeleri tespit edilmesine rağmen helikopter ve İHA desteği sağlanmadı”

İlyas Akengin

Diyarbakır'da 4 yıl önce PKK saldırısı sonucu 13 askerin şehit olduğu olay sonrası hakkında dava açılan 4 rütbeliden Taktik Tabur Komutanı Binbaşı Milbay Şahin, 45 derecelik hava sıcaklığın dikkate alınmadan operasyon planı yapıldığını ve istihbarat zaafın yaşandığını söyledi. Avukatı aracılığıyla mahkemeye yazılı savunma gönderen Şahin: “ Kaçırılan askeri personeli bulmak maksadıyla 10 Temmuz günü 2 gün boyunca keşif amaçlı görevlendirilin taarruz helikopterleri, olayın yaşandığı gün teröristlerin telsiz kestirmeleri tespit edildiği halde, keşif ve ateş destek unsuru olarak talep edilmiş olmasına rağmen 7. Kolordu Komutanlığı tarafından görevlendirmedi ”dedi.

Diyarbakır'ın Silvan ilçe kırsalında 14 Temmuz 2011'de PKK'liların 13 askeri şehit ettiği ve 13 askerin yaralandığı olayda, görevi kötüye kullanmak ve ihmalleri bulunduğu iddiasıyla haklarında dava açılan rütbeli askerilerin yargılanmasına devam edildi.

7. Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde görülen duruşmaya ‘Görevi ihmalden' haklarında 2 yıla kadar hapis istenilen tutuksuz sanıklar; dönemin Silvan Jandarma Alay Komutan Albay Mehmet Murat Toprak, Taktik Tabur Komutanı Binbaşı Milbay Şahin ile Bölük Komutanları Üsteğmen Emin Karagöz ve Necmetin Erdoğan katılmazken, bazı sanık avukatları hazır bulundu.

“HELİKOPTER DESTEĞİ SAĞLANMADI, İSTİHBARAT ZAAFI YAŞANDI”

Tutuksuz yargılanan Silvan Taktik Tabur Komutanı Binbaşı Milbay Şahin, avukatı aracılığıyla Jandarma Genel Komutanlığı'nın saldırıya ilişkin hazırladığı bilirkişi raporuna karşı savunma yaptı. Duruşmaya Şahin’in yazılı olarak gönderdiği şok savunması damga vurdu.

Askerlerin yorgunluk durumu ve 45 derecelik hava sıcaklığının dikkate alınmadan operasyon planı yapıldığını öne süren Şahin, saldırı öncesi istihbarat zaafı yaşandığını belirterek şunları anlattı: “Terörist telsiz dinlemeleri sat 10:00-11:25 arasında alınmıştır. Telsiz kestirmelerinde farklı bir ifade olmamasına rağmen sadece 4 yer isminin çözümlenmesi 3 saat almıştır. Birliklere bildirilmesi saat 13:20’den sonra olmuştur. Telsiz dinlemelerinden elde edilen bilgilerde yapılan değerlendirmede görüşmeyi yapan grubun 3-4 kişilik olduğu belirtmiştir. Bu planlamacıların istihbarat zafiyetidir. Telsiz kestirmelerinde faaliyetimiz belli olduğu değerlendirildiği ise operasyon yarıda kesilerek üs bölgesine dönmemiz emredilebilirdi.

10 Temmuz’da kaçırılan askeri personeli bulmak maksadıyla 2 gün boyunca keşif amaçlı görevlendirilin taarruz helikopterleri,  14 Temmuz’da bölgede telsiz kestirmesi tespit edildiği halde, keşif ve ateş destek unsuru olarak talep edilmiş olmasına rağmen görevlendirilmemiştir. Elinde daha aktif ve etkili tedbirler (taarruz helikopteri ve İHA) bulunan 7’inci Kolordu Komutanlığı bunları kullanmamış, sadece ast birliklere telsiz kestirmeleri geldiğini bildirmiştir.”

Avukatların yeni bilirkişi talebine askeri mahkeme heyeti, mevcut delilerin yeterli olduğu yeni bilirkişiye gerek olmadığını karar verdi. Mahkeme, esas hakkında mütalaa vermek üzere dosyayı savcıya gönderdi. Gelecek celsede karar davada karar çıkması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.