13 köylü Kürtçe ağıtlarla toprağa verildi

13 köylü Kürtçe ağıtlarla toprağa verildi
Cenaze töreninde PKK’ye ve Bakanlara tepki

 

 

İlyas AKENGİN

Diyarbakır'da PKK’ye ait 15 ton patlayıcı yüklü kamyonun infilak etmesi sonucu hayatını kaybeden ve üç gündür akıbetleri bilinmeyen DNA testi ile tespit edilen 13 köylü gözyaşları arasında toprağa verildi. Taşlık Köyü’ndeki cenaze töreninde PKK’ye de devlete de tepki vardı. Mezarlıkta Kürtçe ağıtlar ve çığlıklar yükseldi.

 

Diyarbakır’ın Sur ilçesine bağlı Sarıkamış Mahallesi’ne bağlı Dürümlü Küme Evleri’nde PKK üyelerine ait bomba yüklü kamyonu patlatmasıyla yaşamını yitiren 13 kişiye ait doku parçaları İstanbul Adli Tıp Kurumu’nda DNA eşleştirmesi yapılmasının ardından Diyarbakır’a gönderildi. Tanışıklılar bugün Dicle Üniversitesi Hastanesi Morgu’ndan aldıkları cenazeleri defnetmek üzere köye getirdi. Köy meydanında yapılan cenaze törenin ardından 13 kişi köy mezarlığında defin edildi. Cenaze törenini İçişleri Bakanı Efkan Âlâ, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, Ebubekir Bal, Ak Parti İl Başkanı Muhammed Dara Akar ve Vali Hüseyin Aksoy katıldı.

PKK’ye ait 15 ton patlayıcı yüklü kamyonun infilak ettiği Diyarbakır’ın Sur İlçesi’ne bağlı Sarıkamış Köyü Dürümlü mezrasına gittim.

Bombanın patlamasıyla oluşan çukurun büyük kısmı yolun açılması için kapatılmış. Evlerde hasar var. Mezrada pek kimse göze çarpmıyor. Evleri yıkılanlar yakınlarının yanına taşınmış.

Birkaç köylü patlama esnasında hasar gören biçerdöverlerini TIR’a yüklüyor. Yanlarına gidip sohbet ediyorum. Mezrada patlamanın etkisiyle 23 kişi çeşitli yerlerinden yaralanmış. Hastanede tedaviler sürüyor, hayati tehlikesi olan yok. İsmini vermek istemiyorlar. Biri, patlama gecesi evinde olduğunu anlatıyor. Gece yaşananları “Kıyametti” diye özetliyor.

“Evim patlamaya uzaktı. Çamlar yıkıldı.  Yaralılar vardı. Jandarma ve 112’yi aradık. Herkes evinin önünde bekledi. Sonra yaralıları hastaneye kaldırdık. Patlamanın olduğu yere gece gitmedik” diyor.

 

Patlamanın nasıl gerçekleştiğini sorduğumda “Geceydi, ne oldu bilmiyorum” diyor.

16 köylünün hayatını alan patlamanın nasıl gerçekleştiğiyle ilgili Taşlık Köyü’nde de durum pek farklı değil. Birkaç kişiyle sohbet etmeye çalışıyorum. Bazı köylüler kamyonu PKK’lıların patlattığını söylüyor.

Olay sonrası açıklama yapan PKK, patlamaya köylülerin açtığı ateşin neden olduğunu iddia etmişti. Patlamanın nasıl gerçekleştiği muamma. Kamyonda kaç kişinin olduğu da net bilinmiyor. Bir köylü “sadece şoför vardı” diyor.

Bir dakika ile kurtuldu

Hayatını kaybedenlerin yakınlarından birinin gazetemize verdiği bilgiye göre, olay günü bomba yüklü kamyonla köye gelen bir kişi yolunu şaşırdığını, geceyi köyde geçirmek istediğini söylüyor. Köylüler ise köyde kalmamasını, gitmesini yoksa güvenlik güçlerine haber vereceklerini belirtiyor. Aynı kişinin iddiasına göre, aralarında yaşanan tartışmada PKK’li şahıs “Bana karışmayın yoksa sizi patlatırım” diye tehditte bulunuyor ardından kamyonla Taşlık köyünden ayrılıyor. Aynı kişi “Köylüler kamyonu takip ediyor. O da Dürümlü yakınında kamyonu patlatıyor” iddiasında bulunuyor.

Taşlık Köyü sakinlerinden Fevzi ise, “Karanlıktı, kamyonda kaç kişi olduğunu görmedim” diyor. Taşlık köyünden. Yakınlarını patlamada kaybetmiş. Faciadan bir dakika ile kurtulduğunu söylüyor.

Fevzi olayın şokunu hala üzerinden atlatamamış. Sesi ağlamaklı. Zar zor konuşuyor. Bir taraftan da ağlayan yakını bir kadını sakinleştirmeye çalışıyor. “Kamyonda bomba olduğunu bilmiyorduk. Ben kaçakçı kovalıyoruz sanıyordum. Geceydi, karanlıktı. Kamyonda kaç kişi vardı bilemiyorum. Bir dakika ile ölümden döndüm. Peşinden ilk gidenler dönmedi” diyor.

13 köylü DNA ile tesbit edildi

Köyde kimse detaylı konuşmak istemiyor. Herkes bir yakının kaybetmiş ve cenazelerle uğraşıyor. Fevzi gibi diğer köylüler de olayın detayını anlatmıyor. Taşlık Köyü ilk saatlerde sessiz. Köyde 13 köylü için cenaze töreni var. Acı büyük.

Bombalı araç patlamasının yaşandığı 14 Mayıs’ta üç köylünün cenazesi tespit edilmiş ancak 13 köylünün akıbeti bilinmiyordu.

Olay yerinden alınan örnekler İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilmişti. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, DNA incelemelerinin sonucu dün açıkladı. DNA testi sonunda ismi belirlenen köylüler, Seyithan Yakar, Orhan Yakar, Gerçek Yaman, Rıza Yaman, Sait Yaman, Temur Yakar, Mehmet Yaman, Uğur Yaman, Salih Yaman, Davut Yaman, Emrullah Yaman ve Mehmet Tahir Yaman’ındı. Kimlik tespiti yapılan 13 kişinin cesetlerine ait örnekler ailelerine teslim edildi. Geriye kalan parçalar tabut içinde bu sabah köye götürüldü.

Kürtçe ağıtlar yakıldı

Taşlık Köyü, Dicle Nehrinin Batı yakasında bir tepenin üzerine kurulu. Güneydoğu’da çatışmalı yıllar boyunca köyde hiçbir olay şimdiye kadar yaşanmamış. Patlamayla birlikte köylüler ilk kez çatışmalı süreçten doğrudan etkileniyor.

Mezarlık köy girişinde köylüler acılı bir şekilde bekliyor. 13 mezar yan yana kazılmış. Yamaçta kümeler halinde kadınlar oturuyor. Köyde sessizliği bir süre sonra askeri helikopterler bozuyor. İçişleri Bakanı Efkan Ala, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve eski Tarım Bakanı Mehdi Eker iniyor. Güvenlik önlemleri eşliğinde 13 cenazenin bulunduğu taziye yerine gidiliyor. Cenaze namazında imam herkesi suskunluğa ve sakinliğe davet ediyor. Cenazeler kaldırılırken sadece birkaç defa “tekbir” sesi duyuluyor. 13 tabut ambulanslar eşliğinde mezarlığa doğru yola çıkınca sessizlik yerini bu kez Kürtçe ağıtlara, ağlayışlara, yakarışlara bırakıyor. Yamaçlardan kadınlar ağlayarak mezarlığa doğru koşmaya başlıyor. Türkçe baba anlamında Kürtçe “Bawo” çığlıklarıyla mezarlığa akın ediliyor. Genç bir kadın “Baba” diye ağlıyor. Bayılan çocuklar, kendinden geçen kadınlar oluyor.

Bakanlara tepki

13 köylüden geriye kalan parçalar tabutlarla toprağa veriliyor. Bakan Efkan Ala ve beraberindekiler mezarlıktan ayrılırken genç bir kadın yüksek sesle Kürtçe “Ne işiniz var, neye geldiniz. Artık ne kadar ölelim, yetmez mi?” şeklinde tepki veriyor. Bu esnada başka bir kadın “Öldürülür de bu kadar mı öldürülür” sözleriyle PKK’ye tepkisini dile getiriyor.

Köyden ayrılıp Dürümlü’de patlama yerine geldiğimizde olay yeri inceleme ekipleriyle karşılaşıyoruz. İki dalgıç su içinde ceset parçaları aramasını sürdürüyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.