14 asırlık gelenek

14 asırlık gelenek
Diyarbakır'ın Silvan ve Kulp ilçeleri sınırında bulunan Murat Ovası’nda kutlanan ve bölgenin en eski etkinliklerinden biri olan Hivde Şenlikleri tam 14 asırdır organize ediliyor. Şenliklerde binlerce insan bir araya gelerek etkinlikler yapıyor.

Silvan ilçesine bağlı Kumgölü Köyü Susamış Mezrası’nda her yıl geleneksel olarak 27-29 Mart tarihleri arasında yapılan Hivde (Murat) Şenlikleri başladı. Üç gün sürecek etkinliğe bölgedeki il, ilçe ve çevre köylerden binlerce kişinin katılması bekleniyor.

ser-hivde-1.jpg

Hivde Şenliği, önceki yıllarda ilan edilen sokağa çıkma yasakları nedeniyle sönük geçmişti. Bu yıl Murat Ovası’nda kurulan çadırlar adeta ovayı panayır alanına büründürdü. Şenliğe katılan her yaştan insan genelde hem piknik yapıyor, hem de İslam sahabesi  Bin Cebel Türbesi’nde dua edip dileklerde bulunuyor.

Muaz Bin Cebel’in anısına

Hivde Şenliği’nin tarihi kesin olmamakla birlikte M.S. 641 yılından beri kutlandığı rivayet edilir. Rivayetlere göre, İslam Orduları Komutanı Muaz Bin Cebel, Hz. Muhammed’in isteği ve annesinden alınan rıza ile Silvan ve çevresinin fetih görevi verilir. Komutan Muaz Bin Cebel savaştan dönerken Murat Ovası’nda pusuya düşer ve öldürülür.

Rivayetlere göre, bu şenlik aslında nişanlı olan İslam Orduları Komutanı Muaz Bin Cebbel’in yaşamını yitirmesi nedeniyle düğünü olarak kutlanır.

Geceyi türbede geçiriyorlar

Dolayısıyla bu etkinlik daha çok düğün gibi kutlanır. Bunun içindir ki Hivde Şenliği’ne katılan insanlar üçüncü günün gecesinde kına yakıp geceyi türbede geçiriyor.

Muaz Bin Cebel'in düğününe gelen yurttaşlar kendilerinin dengbejlerin çalınan defleri eşliğinde coşku uyandıran klamlar (şarkı) ve kasidelerin ritmine bırakıp raks ederken, kadınlar da ellerine kına yakıp, mum yakıyor.

Saffet Azbay/özel

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.