18 yıl böbreğindeki sonda ile yaşadı

18 yıl böbreğindeki sonda ile yaşadı
İdrar yolları kapalı olan Çetin Kaya adlı genç, arkadaşları tarafından dışlandı. Memorial Diyarbakır Hastanesi Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof.Dr. Önen, Çetin'e umut oldu.

DİYARBAKIR - Diyarbakır’da, 18 yaşındaki Çetin Kaya’nın ailesi, çocuklarını 3 aylıkken idrar yapamama, ateş ve tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları ile doktora götürdü. Yapılan tetkiklerde, çocuğun bir böbreğinin çalışmadığı, diğer böbreğin de doğuştan ciddi anormal olduğu ve tedavisi olmadığını öğrenince şok yaşadı. 18 yıl boyunca sol böbreğindeki sondadan idrarını yapan Çetin’e, Memorial Diyarbakır Hastanesi Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Abdurrahman Önen umut oldu. Prof. Dr. Önen, dünya literatüründe kendi adını taşıyan bir aletle, Çetin’in idrar kanallarını genişleterek normal yoldan idrara çıkmasını sağladı. Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesine bağlı Kaldırım köyünde yaşayan Kutbeddin Kaya’nın 10 çocuğundan 4’ncüsü olan Çetin’in 3 aylıkken normal idrar yapamadığı ve sürekli hasta olduğu anlaşıldı.  

Psikiyatri tarafından 10 yıl tedavi gördü 
Prof. Dr. Önen, hastanın, sürekli sondalarla gezmesi ve özellikle genital bölgedeki orijinal yerinden işeyememesi, doğurganlığı ve cinsel hayatının olmayacağı korkusu ve kaygısı ile ciddi psikolojik travmalar geçirdiğini aktardı. Yaklaşık 10 yıl psikiyatri tarafından tedaviye alınan bu hastanın sağlık merkezine başvurduğunu anlatan Prof.Dr. Önen, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yaptığımız tetkiklerde sol böbreğinin kötü de olsa yaşayabilecek kadar çalıştığını tespit ettik ve hastaya ameliyat önerdik. Büyük bir gelecek umuduyla kabul eden hastaya Memorial Diyarbakır Hastanesi’nde 3-4 saat süren çok özellikli bir kapalı ameliyat uyguladık. Kapalı bir cerrahi işlem ile hem çocuğun böbreğindeki sonda deliğinden böbreğe girerek hem de penisteki idrar kanalından mesaneye ve oradan da hastanın tamamen tıkalı olan incecik ve 18 yıldır hiç çalışmayan idrar kanalına ulaştık. Hem böbrekteki kapalı aletler hem de alt idrar kanalındaki ince aletlerle tıkalı kanalı açıp adım adım genişlettik. Genişlettiğimiz idrar kanalına, kendi buluşumuz olan ve tüm dünyada adımızla üretilip satılan özellikli bir kateter yerleştirdik. Böylece hastamız hayatında ilk defa son bir aydır normal idrar yollarından işemeye başladı. İlk günden itibaren hastanın hayata bakışı değişti” 

 

‘Arkadaşlarım benimle dalga geçiyordu’
 

Hasta Çetin Kaya, bu durumdan dolayı arkadaşlarının kendisi ile dalga geçtiğini söyledi. Çetin, 3 aylıkken böbreğine hortum takıldığını belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Kendimi anlamaya başlayınca gördüm ki herkes normal penis yolundan idrarını yaparken ben sonda yardımıyla yapmak zorunda kalıyorum. Bazı arkadaşlarım benimle dalga geçiyordu. Artık ben de normal yoldan işeyebiliyorum. Eskiden idrarımı normal yoldan yapamadığım için arkadaşlarla top oynamak istediğimde benimle oynamıyorlardı. İyileştikten sonra arkadaşlarım bana hayretle bakmaya başladılar. İdrarımı ilk yaptığım zaman sanki yeniden doğmuş gibi hissetmiştim.” 

bobrek-1.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.