25 bin öğrenciye, 10 Kürtçe öğretmeni

25 bin öğrenciye, 10 Kürtçe öğretmeni
PSK Genel Başkanı Bayram Bozyel, 25 bin öğrenciye, 10 Kürtçe öğretmeni atamasını “Irkçı yaklaşımla birlikte temel insan hak ve özgürlüklerine aykırıdır” şeklinde değerlendirdi.

Mehmet TÜRK

TİGRİS HABER- Milli Eğitim Bakanlığı'nın, 20 bin öğretmen atanacağı yönündeki açıklamasını değerlendiren Kürdistan Sosyalist Partisi Genel Başkanı Bayram Bozyel, "Ataması yapılacak 20 bin öğretmen içinde Kürtçe dersi için atanacak öğretmen sayısı ise 10. 25 bin dolayında Kürt öğrencinin seçmeli ders olarak Kürtçeyi seçtiği bir ülkede, 10 öğretmen atamak, ırkçı yaklaşımla birlikte aynı zamanda temel insan hak ve özgürlüklerine de aykırıdır" dedi.

Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Genel Başkanı Bayram Bozyel imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, "Kürt Halkına yönelik ayırımcı yaklaşımı reddediyoruz" denildi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın 20 bin öğretmen atamasını eleştiren Bozyel, "Türkiye Milli Eğitim Bakanı yaptığı açıklamada bu yıl 20 bin öğretmenin atanacağını bildiriyor. Ataması yapılacağı bildirilen 20 bin öğretmen içinde Kürtçe dersi için atanacak öğretmen sayısı ise 10 kişi. Bu durum mevcut iktidarın Kürt halkına karşı sürdürmekte olduğu ayırımcı politikanın tipik bir örneği. 30 milyondan fazla Kürdün yaşadığı, 25 bin dolayında Kürt öğrencinin seçmeli ders olarak Kürtçeyi (Kurmanci ve Zazacayı) seçtiği bir ülkede Kürtçe dersi için 10 öğretmek atamak sadece anti demokratik ve ırkçı bir yaklaşım değil, aynı zamanda en temel insan hak ve özgürlüklerine aykırı, ciddiyetten uzak bir tutumdur. Şiddetle kınıyoruz" dedi.

Kürt halkının anadiliyle eğitim hakkından mahrum bırakıldığını savunan Bozyel, "Kürt halkını hem ana dili ile eğitim hakkından mahrum bırakarak ona Kürtçeyi seçmeli ders olarak dayatmak, hem de bunun için 10 öğretmek atamak bu iktidarın her türlü siyasi, demokratik ve saygı ilkesini hiçe saydığının göstergesidir. Kürt halkının kendi dili Kürtçe ile ana sınıfından üniversiteye kadar Kürtçe ile eğitim görmesi temel, meşru ve insani bir haktır. Türkiye'de barışçıl bir ortamın sağlanması, toplumsal istikrarın sağlanması Kürt halkına ana dili ile eğitim hakkının verilmesinden geçer. Çok geçmeden Kürtçe hem eğitim dili hem de resmi dil statüsüne kavuşturulmalıdır" ifadelerine yer verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.