'3 milyon veremli hastaya tanı konulmadı'

'3 milyon veremli hastaya tanı konulmadı'
Dünyada 3 milyon, Türkiye’de ise yaklaşık 2 bin 200 veremli hastaya tanı konulmadığını belirten Türk Toraks Derneği, Türkiye’deki tüberküloz hastalarının yüzde 59’unun erkek, yüzde 41’inin ise kadın olduğunu kaydetti.

ANKARA  -Türk Toraks Derneği, 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü’ne ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, dünyada 3 milyon, Türkiye’de ise yaklaşık 2 bin 200 veremli hastaya tanının konulmadığı belirtildi. Dünya Sağlık Örgütü’nün kararı ile 2001 yılında kurulan “Stop TB Ortaklığı Hareketi”ne göre, tanı konulan hastaların da bir kısmının etkili şekilde tedavi edilmediğinin vurgulandığı açıklamada, şunlar kaydedildi: “Bu yüzden yılda 1,3 milyon, yani her gün 3 bin 600 verem hastası ölüyor” denildi. Verem mikrobunu öldüren ilaçların 1940’lı yıllarda bulunduğunun ifade edildiği açıklamada, tüberküloza erken tanı koyulmasının başarılı bir tedavide en önemli verem savaş uygulaması olduğuna dikkat çekildi. Tüberküloz tedavisiyle hızla mikropların temizlendiği ve hastanın iyileşmeye başladığının dile getirildiği açıklamada, "Var olan mikropları temizlemede çok etkili olduğu için hastalığın tekrarlamasını da önler. Bu sayede, hastaların iyileşmesi, ölümlerin önlenmesi, normal yaşamlarına dönmeleri mümkün olmaktadır. Bunun yanında verem mikrobunun kaynağı kurutulduğu için bulaşması da önlenmektedir" denildi


‘Türkiye’de 14 bin 691 verem hastası var’

Türkiye’de 2012 yılında kayıtlı 14 bin 691 verem hastasının olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Bunların yüzde 64’ü akciğerleri tutan verem hastalığına sahiptir. Yüzde 36 diğer organları tutan hastalığa sahiptir. Hastaların yüzde 59’u erkeklerde, yüzde 41’i kadınlardadır. Tedavi başlanan hastalarımızda yüzde 90 başarılıyız. Daha önce tedavi görmüş hastalardaki tedavi başarı oranının ise yükseltilmesi gereklidir. Ülkemizdeki tüberküloz hastalarının nüfusa oranla sıklığı halen gelişmiş ülkelere göre yüksektir. Bu nedenle tüberküloz kontrol çalışmalarının hız kesmeden devam etmesi gereklidir.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.