NACİ SAPAN

NACİ SAPAN

3 Parti yükselişte

3 Parti yükselişte

3 Parti yükselişte

Naci Sapan

Seçim tarihi yaklaştıkça kamuoyundaki yansımalar, anketlerden çıkan sonuçlar 3 partinin (MHP-CHP-HDP)’nin oy oranlarının yükseldiğine işaret ediyor.

AKP’nin oylarında düşüş olduğu kesin.

Bu seçimde anket şirketlerinin rakamları bir önceki seçimlerde olduğu gibi yarım ya da bir puan oynamalar göstermeyebilir.

3-4 gibi oynamalar söz konusu olabilir.

Şu anda partilerin kemik oylarının dışındaki seçmenin oyları kıymetli bir yerde duruyor. Önemli sayıda oy miktarı ve seçmen hala oyunun dışında duruyor, kendini ikna etmeye çalışıyor.

 

‘Yelpaze’ misali bir o yana bir bu yana dolaşıyor.

Zaman zaman serinlettiği gibi aynı zamanda ısıtıp, yakıyor.

Ancak takılıp kalmıyor.

 

Bu oyların bir miktarı daha önce sandığa yansımayan oylar olduğu gibi, bir bölümü de daha önce AK Parti’nin sandığına yansıyan oylar.

Ancak, bu kez seçmen AK Parti konusunda yüzde yüz emin değil, ikna değil.

 

Muhalefet partilerinin özellikle ekonomi ve ülke yönetimi konusundaki söylemlerinin seçmen kitlesinin tercihlerinde ciddi bir zemine oturduğunu gözlemliyoruz.

 

Bu durum AK Parti de savunma pozisyonu yarattığı gibi bir miktarda yıpratmış gibi görünüyor. Ak Parti savunma pozisyonuna geçip, aklına gelen her konuda muhalefeti suçlamaya devam ettikçe seçmenin kafası daha da netleşiyor.

 

Neden?

Çünkü yurttaşın cebi delik

Alım gücü sıfır

Yurttaş para harcamamak için evinden çıkamaz duruma geldi.

Demokrasi, insan hakları, hak, hukuk gibi evrensel değerler ayaklar altında.

Yurttaş, 2011 seçimlerinde olduğu gibi değil.

Kandıran, yanıltan politikalar yurttaşın akıl süzgecine takılı vaziyette duruyor.

Yurttaşın akıl süzgecinde takılı duran soru işaretlerinin AK Parti aleyhinde bir konumda olması, muhalefet partilerinin yükselişine işaret ediyor.

 

Seçmenin önemli bir kısmı oy vermese dahi AK Parti’nin tek başına iktidarını engelleyeceğine inandığı HDP’nin barajı aşmasına sıcak bakıyor. Bu nedenle de Kürt seçmen oyları AKP’den HDP’ye doğru ciddi bir kayma gösteriyor.

 

Yerel seçimlerde ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde gösterilen adaylardan dolayı CHP’ye kızan ve oy vermeyen seçmen, ön seçimden dolayı bu kızgınlıkları ortadan kaldırmış durumda. Bu oylar yeniden CHP’ye dönüyor.

 

AK Partide emanet duran Milliyetçi oylar ise MHP’ye dönüyor.

Bütün bu nedenler muhalefet partilerinin yükselişini görmek ve hissetmek mümkün. 7 Haziran yaklaştıkça da seçmen kararlılığı daha da netleşiyor.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NACİ SAPAN Arşivi
SON YAZILAR