30 milyonluk restorasyon olaylara takıldı

30 milyonluk restorasyon olaylara takıldı
Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü, son 13 yılda Diyarbakır'daki tarihi cami ve kiliselerin geleceğe kazandırılması için 30 milyon lira restorasyon yatırım yaptı. Ancak olaylar nedeniyle restorasyon yapılamıyor.

 

Dilek SEZER ÖZEL

UNESCO Kültürel Mirası listesine alınmasından çok, sokak çatışmalarıyla gündemde olan tarihi Diyarbakır Sur ilçesi'nde 683 kültür envanteri bulunuyor. Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü, tarihi eserleri gelecek kuşaklara aktarmak için 2003 yılından eserlerin restorasyonu için kolları sıvadı. Son 13 yılda aralarında;  İslam dünyasında 5. Harem-i Şerif olarak nitelendirilen Ulu Cami, Dört Ayaklı minare, ateşe verilen Kurşunlu Camisi, Ermeni Katolik ve Protestan kiliseleri olmak üzere 50 tarihi eser için 30 milyon lira harcandı. Tarihi yapılar uzmanların hazırladığı projeler ile orijinaline uygun onarıldı.

Aralarında; Bizans, Nisanoğulları, İnaloğulları, Anadolu Selçukluları, Osmanlılar ile cumhuriyet döneminden çeşitli katkılarla bugüne kadar gelen yapıları restore ettiklerini belirten Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen: " Şimdiye kadar 50 esere 30 milyon lira harcadık. Bu eserleri korumamız lazım, bunlar ata yadigarıdır. Bu kimliğe, Diyarbakırlıların sahip çıkması lazım" dedi.

Ancak yaşanan olaylar nedeniyle restorasyon işlemleri yarıda kaldı. Yaşanan çatışmaların son bulması ile yarım kalan restorasyon çalışmalarının devam ettirilmesi planlanıyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.