300 kalem ilaç yok!

300 kalem ilaç yok!
Diyarbakır Eczacılar Odası Başkanı Ferhat Değer, piyasada bulunmayan ilaçların hastaları mağdur ettiğini söyledi.

Tigris Haber- Piyasada 300 kalem ilaçta sıkıntı yaşandığını belirten Değer, " Türkiye'de şuan yaklaşık 140 kalem ilaç hiç bulunmuyor. Yaklaşık 160 kalem ilaç da kısmen bulunabiliyor. Yani, toplamda 300 kalem ilaç piyasada yok" diye konuştu.

Diyarbakır Eczacılar Odası Başkanı Ferhat Değer, piyasada ilaç sıkıntısının ciddi boyutlarda olduğuna vurgu yaptı.

300 kalem ilaç piyasada yok!

Değer, şunları ifade etti:  "Türkiye'de şuan yaklaşık 140 kalem ilaç hiç bulunmuyor. Yaklaşık 160 kalem ilaç da kısmen bulunabiliyor. Yani, toplamda 300 kalem ilaç piyasada yok. Bunun nedeni nedir bilmiyoruz ama bir beklenti var galiba. Biz de bu işin kaynağını araştırıyoruz; ecza odaları ile, firma temsilcileri ile görüşüyoruz. Bize söylenen şu; döviz kurundan kaynaklı piyasaya ilaç verilmiyor.Euro kuruna göre fiyatlandırma yapıldığı için ve euro kuru da hala 2 bin 690 TL olarak görüldüğü için ilaç firmaları zarar ettiklerini söylüyorlar. Bundan dolayı da ilaç firmaları zorunlu üretimleri dışında ilaç üretmiyorlar. Hatta bazı ilaçlarını da piyasadan geri çektiler. Şuan depolarda dahi ilaç bulunamıyor. Piyasada ciddi bir ilaç yokluğu var."

Zam eczacılara yaramaz!

Eczacıların zamdan yana olmadıklarını dile getiren Değer, " Bizim eczacılar olarak ilaçtan herhangi bir zam beklentimiz de yok. Bizim bu durumda en büyük kaybımız hastalarımıza ilaç temin edememektir. Bunun dışında bizim herhangi bir kaygımız yoktur. 'Eczacıların zam beklentisi var' yönlü söylemlerin bizim açımızdan hiç bir geçerliliği yoktur. Biz eczacılar olarak zam beklemiyoruz. Biz hastalarımıza ilaç ulaştırmak istiyoruz. İlaçlardaki fiyatlar yükseldikçe eczacının kar oranı da düşer. Eczacılar olarak zamdan yana değiliz. Biz de eczacılar olarak zamdan muzdaripiz" diye konuştu.

Her gruptan ila sıkıntısı var!

Piyasada her grup ilaçta sıkıntı olduğunu ifade eden Değer, "Şuan piyasada her grup ilaçtan sıkıntı var. Tansiyon ilaçlarında, ağrı kesicilerde, kalp ilaçlarında aklınıza gelecek her ilaçta sıkıntı var. Bazı antibiyotik ilaçlar var Türkiye'de yok. Hangi ili arasanız orada bu ilaçlardan yok. İlaç yokluğundan hastalar ciddi şekilde mağduriyet yaşıyor. Hastalar tedavileri için ilaç bulamıyorlar. Bu ilaçlar öyle pahalı ilaçlar da değil, 800 TL civarında fiyatı olan ilaçlar ama firma üretimi durdurduğu için ilaç bulunamıyor. Bazı ilaçların eş değerini dahi bulamıyoruz. Özellikle ithal ilaçlar konusunda bu sıkıntı yaşanıyor" dedi.

Sorunun muhatabı ilaç sanayisi ve Sağlık Bakanlığı!

İlaç sorununun çözümünde İlaç firmalarını ve Sağlık Bakanlığını işaret eden Değer, "Bu sorunun muhatabı ilaç firmaları, ilaç sanayi ve Sağlık Bakanlığı'dır. Bunlar arasında bir görüşme neticesinde bu sorun çözülebilecektir. Fakat her nedense burada hastalar ve eczacılar karşı karşıya bırakılıyor. Sorun yukarıdan kaynaklanıyor ve çözümü de maalesef biz eczacılarda değil. Yanılmıyorsam bu konuda 15 Şubat'a kadar adım atılacağı yönünde söylentiler de var. Umarız en kısa zamanda bu sorun bir çözüme kavuşur." ifadelerini kullandı.

'2 haftadır reçetem eczanede bekliyor'

Piyasada ilacını bulmadığı için tedavisi yarım kalan bir hasta ise şunları söyledi: ""Crohn (İnflamatuar barsak hastalığı) için kullanılan salofalk granür eczanelerde yok. Yaklaşık 2 haftadır reçetem eczanede bekliyor, eczacı, bu ilacı depoların hiç birinden temin edemediğini bildirdi. Salofalkın hap olan, serum tarzında olan çok çeşidi var ve bunların hiç biri bulunmuyor."

Hastaları ilaçsız göndermek bizi üzüyor!

 Çok sayıda ilacı bulamadıklarını söyleyen bir eczacı ise ''Hastaları ilaç vermeden göndermek beni çok üzüyor ama yapacak bir şey yok. Bu ay bir zam beklentisi var. Umudumuz bu zamdan sonra ilaçların piyasaya çıkması. Her grup ilaçta sıkıntı var. Ağrı kesici ilaçları dahi bulamıyoruz. Kimi antibiyotik şurupları dahi hastalara veremiyoruz '' dedi.

Ali Abbas Yılmaz / Özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.