3’ÜNCÜ ETAP BİTMEDEN 4’ÜNCÜ ETAP GELİYOR!

3’ÜNCÜ ETAP BİTMEDEN 4’ÜNCÜ ETAP GELİYOR!
Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesinin 3.’üncü etabında hummalı bir çalışma devam ederken, Diyarbakır OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Abdulkadir Karavil,

3.’üncü etapta süren çalışmalar hakkında gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.

OSB 3.’üncü etabın 2018 Haziran’ında tamamlanacağını müjdeleyen Karavil, Diyarbakır sanayisinin gelişmesinin motoru olan OSB’de müjde üstüne müjde verdi. OSB üçüncü etabı bitmeden dördüncü etap için hazırlıkların sürdüğünü kaydeden Karavil, dördüncü etap için engel kalmadığının altını çizerek, dördüncü etabın altyapı ihalesinin 2018 Ekiminde yapılacağını söyledi.

 

Öncelikle Diyarbakır’a olan yatırımlarınızdan kısaca bahseder misiniz?

Halkımızın ihtiyaç duyduğu her alanda yatırımlara devam ediyoruz

Aslında OSB’nin başındaki biri olarak grup olarak kendi yatırımlarımızdan bahsetmemiz ne kadar yerinde olur fakat mademki sordunuz, sizi kısaca da olsa yanıtlamış olayım. Tabii ki, biz grup olarak sürekli olarak ileriye yönelik neler yapmamız gerektiği konusunda ciddi bir beyin fırtınası gerçekleştiriyoruz. Dünyadaki, ülkemizdeki, bölgedeki tüm gelişmeleri, ihtiyaçları göz önünde bulundurarak yatırımlarımızı yapıyoruz. Mesela bölgede inşaat sektörünün yoğun olmasını gözeterek alçı işine girdik. Bunun yanında hangi kalemlerin gideceğini hesaba katarak yatırımlarımızı çeşitlendiriyoruz. Yani, ürün çeşitliliğimizi, Pazar alanlarını, hangi ülkelere ürün satabileceğimizin tek tek analizini yaparak adımlarımızı ona göre atıyoruz. Bizim grup olarak her alanda birimlerimiz var. İhracata bakan birimimiz sürekli olarak dışarıdaki pazarı koklayarak bize ön açıcı bilgiler, planlamalar sunuyorlar ve biz de bu veriler ışığında belli kararlar alarak yatırımlarımızı gerçekleştiriyoruz. Ebetteki, ekonomideki olağanüstü durumları, bu süreçte ayakta kalmanın yollarını ya da kriz ortamlarını nasıl fırsata çevirebileceğimizin yol ve yöntemlerini bulmaya çalışıyoruz. İşin açıkçası bunda da başarılı olduğumuzu ve doğru bir hat üzerinde yol aldığımızı da ifade edebilirim.

‘Şimdi altyapı anlamında her şeyimiz hazır’

Tabii ki, OSB’nin başına geçmemle birlikte bizim gruptaki işleri kardeşlerim daha ağırlıklı olarak yürütüyorlar. Kendi payıma ise şunu söyleyebilirim, hemen hemen mesaimin yarısından fazlasını OSB’nin çalışmalarına veriyorum. OSB’miz gerçekten bölge ekonomisinin canlandırılmasında kilit önemdedir. Diyarbakır’ımız Doğunun Paris’idir ve hakikaten de kentimiz, tarihiyle, kültürüyle, potansiyeliyle bu tanımlamayı fazlasıyla hak etmektedir. Ancak hâlihazırdaki altyapımız maalesef yetersizdir. Düşünün, teşvikler çıkıyor ama biz Diyarbakır olara bundan yeterince faydalanamıyoruz. Niye, çünkü altyapımız yok. Öncesinde burada yatırım yapmak isteyen girişimcilere biz yer veremiyorduk ama tabii ki, şuan durum farklı. Şimdi altyapı anlamında her şeyimiz hazır. Daha OSB’de üçüncü etap bitmeden biz dördüncü etabın hazırlığını yaptık. Biz bu hazırlığı ne zaman yaptık, bundan bir yıl önce yaptık. Artık yatırımcılar kentimize geldiği zaman yerimiz yok demeyeceğiz. Altyapımız yetersiz, suyumuz, elektriğimiz, doğalgazımız yok demeyeceğiz. Şuan OSB üçüncü etapta altyapı işlerimiz tamamlandı. Dördüncü etap da zaten üçüncü etabın bitişiğindedir ve altyapı imkânlarından hemen faydalanabilecektir. Şuan 100 megavatlık enerji trafosunu, TEAŞ Genel Müdürlüğüyle yaptığımız bir buçuk yıl süren görüşmeler neticesinde onun da ihalesini yaptık ve bu yönde çalışmalarımız sürüyor. Yani, artık OSB’de elektrik sorunumuz olmayacak.

 

 

 

‘Çalışmalarda vizyon çok önemli’

Tabii ki, tüm bu çalışmalarda vizyon çok önemli; ekonomik hayatı doğru okumak, ülkenin, bölgenin potansiyelini doğru değerlendirmek, geleceği görmek ve buna göre konumlanmak olmazsa olmazdır. Yani, bugünden yarının ne olacağı konusunda isabetli öngörülerimizin olması lazım. Biz tüm planlamalarımızda, attığımız adımlarda bunu gözetiyoruz ve gidişatımızın da iyi olduğunu söyleyebilirim.

Gerek Ortadoğu’daki gelişmeler gerekse de içinde geçilmekte olan süreçteki ekonomik krizler ortamı bir yana bölgede sanayi anlamında ciddi bir altyapı yatırımı olduğunu, bölgenin yatırım açısından bir cazibe merkezi olması yönünde yoğun bir çalışma olduğunu gözlüyoruz. Diyarbakır OSB’nin üçüncü etabındaki süren çalışmaların detaylarından bahseder misiniz?

OSB’lerdeki istihdam 2018’de 15 bine çıkacak

Bakın burada geçtiğimiz yıl içerisinde ve 2018 sonuna kadar 580 milyon TL’lik bir yatırım söz konusudur. Tabii söz konusu bu yatırımlar faaliyete geçtiği zaman burada 15 bin vatandaşımıza istihdam sağlamış olacağız. Hâlihazırda 6 bin kişinin istihdamı söz konusu ve önümüzdeki süreçte birkaç fabrikanın daha faaliyete geçmesiyle yaklaşık 3 bin kişiye daha iş imkânı sağlanacak. 2018’in sonunda ise yani, üçüncü etapta bulunan firmaların çalışmaya başlamasıyla bu sayı 15 bine kadar çıkacak.

OSB üçüncü etapta ağırlıklı olarak hangi sektörler yer alıyor?

Bölgenin ihtiyaç duyduğu tüm sektörlerde yatırım var

Ağırlıklı olarak tekstil var. Tekstil derken de iplik ve boya fabrikaları var. Bunun için de arıtma tesisinin faaliyete geçmesine hız verildi. 2018 Nisan’ında arıtma tesisimiz faaliyete geçecek. Üç tane boya fabrikası açılacak. Aslında üçüncü etapta çok çeşitli sektörlerde üretim yapılacak. Yani, salça fabrikasından tutun da tarımsal ürünlere, gıda maddelerinin üretimine kadar birçok alana yönelik yatırımlar mevcut.

Kamuoyunda şöyle bir yanlış algı var, bölgeye yatırımcı gelmediği, Batıdaki yatırımcının bölgedeki güvenlik sorunlarından kaynaklı çekingen davrandığı konusundaki söylentilere ilişkin ne söylemek istersiniz. Bölgeye yatırımcı çekme konusunda bir sıkıntı yaşıyor musunuz?

‘Buraya çevredeki sanayi kentlerinden ciddi yatırımlar var’

Aslında cazibenin açıklanamamasının buraya yatırımcı çekme konusunda bizi biraz geciktirdiğini ifade edebilirim. İşin açıkçası biz yatırımcıya yer veremiyoruz. Yani, burada cazibe açıklanırsa bunun kısa sürede üstesinden geleceğiz. Hakikaten de benim OSB’nin yönetimine geldiğim günler gerçekten sıkıntılı günlerdi. Geride bıraktığımız 3 yıllık süre çok kötü günlerdi ama tüm bu sıkıntılara rağmen yine de belli bir güven sağlandı. Şuan buraya çevredeki sanayi kentlerinden ciddi yatırımlar var. Antep, Kayseri, Maraş’tan buraya gelip yatırım yapan çok sayıda firma var. Aslında şöyle de bir gerçek var, eskiden biz dışarıdaki yatırımcıyı bölgeye davet ettiğimizde bize şu söylenirdi: ‘Siz neden yatırım yapmıyorsunuz?’ Bu soru çok yerinde bir sorudur; tabii ki, öncelikle buranın insanı kentimize yatırım yapmalıdır. Elbette ki, bizler yatırım yaptığımızda dışarıdaki yatırımcıların da buraya gelişine ön ayak olmuş olduk. Hele ki, bugün itibariyle altıncı bölge teşvikleri kapsamında bölgemiz yatırım açısından oldukça cazip durumdadır ve biz bugün bu avantajları dışarıdaki yatırımcılara anlatıyoruz. Dışarıda ödeyecekleri vergilerle buraya yatırım yapabilirler. Yani, dışarıda 10 bin TL ödeyecekleri vergiyi burada yatırıma dönüştürebilirler. Burada böyle bir imkân var, yatırımcı buraya niye gelmesin. Yeter ki, biz burada yatırım yapmanın avantajlarını yeterince açıklayalım ve gelen yatırımcıya altyapı hizmetlerini eksiksiz sunalım. Şuan yatırımcı konusunda hiçbir sıkıntı yok, fazlasıyla yatırımcı var. Gördüğünüz gibi her tarafta harıl harıl fabrika inşaatları sürüyor.

‘Bir ay önce Suriye’de bir fuar açıldı’

Evet, bazıları burada ‘hayat bitmiş’ mealinden laflar ediyor ancak bakın bir örnek vereyim. Bundan bir ay önce Suriye’de bir fuar açıldı. Düşünün bir savaşın ortasındaki bir ülkede fuar nasıl açılabildi. Demek ki, ne olursa olsun hayat bir şekilde devam ediyor. Bazılarının ‘hayat bitmiş’ gözüyle bakmasının bir gerçek hayatta bir karşılığı yok. Hayatın olduğu her yerde ne olursa olsun moral ve motivasyonu yitirmemek lazım. Hayat koşulları ne kadar zorlaşsa da insanların ihtiyaçları devam eder ve bu ihtiyaçlar olduğu sürece de bunun karşılanması için bir üretimin yapılması olmazsa olmazdır. Suriye’de savaşın olması oradaki insanların gıda, giyim, sağlık vs. ihtiyaçlarını ortadan kaldırmaz. İhtiyacın olduğu her alanda üretim, hizmet devam etmek zorundadır. Bu hayat döngüsü devam etmelidir. Tabii ki, bu hayatta çok zorluk çekenler var, kimi zaman sıkıntılı günler yaşanabilir ama hayat devam ettiği sürece ihtiyaçların karşılanması için üretim de devam edecektir. Tabii ki, tüm bu sıkıntılar hiç olmasaydı, ülkemiz, bölgemiz daha da çok gelişebilecekti ama bizim dışımızda gerçekleşen şeyler olabiliyor buna da yapacak bir şey yok. Bize düşen her koşulda üretime devam etme kararlılığını gösterebilmektir. Biz yatırımcılara düşen koşullar zorlaşsa da nasıl daha iyi bir ürün sunabiliriz, tüketicilerimizi nasıl daha iyi memnun edebiliriz bunu düşünmektir. Biz sunduğumuz hizmetin kalitesini daha çok nasıl arttırırız bunu derdinde oluruz. Bayilerimizi nasıl daha da çoğaltırız, bayilerimizin sergilerini nasıl farklılaştırırız, albenimizi nasıl geliştiririz biz buna kafa yorarız.

Porselen ve aksesuarda Diyarbakır’ın yeni bir markası: Fecrahome

Biz şuan yeni bir marka oluşturduk. Fecra markasıyla Diyarbakır’da iki bayimiz var. Fecra, porselen ve aksesuar üzerine yeni bir marka. Fecra, profesyonel bir mağazadır. Bugün Fecrahome mağazalarına geldiğinizde 12 markayı bir arada bulabiliyorsunuz. Biz halkın ihtiyaç duyduğu her alanda yatırım yapmaya çalışıyoruz ve Fecrahome mağazalarını da bunun için kurduk. Bir buçuk yıl önce başlayan bir çalışmaydı ve yeni tamamladık. Yaklaşık 5 ay içerisinde 5 Fecrahome mağazamızın açılışını gerçekleştirdik. Diyarbakır’da iki Van’da bir Batman’da ve Kızıltepe’de birer bayimiz var. Fecrahome mağazalarında 2017 yılı sonuna kadar 20 bayii hedefliyoruz. 2018yılında ise bayii sayımızı 100’e çıkarmak istiyoruz. İnşallah Fecrahome mağazalarımızı bir dünya markası yapacağız.

Bölgeye çevre illerden ya da Batıdan gelen yatırımcı dışında yurtdışından da yatırımcı var mı?

Bölgeye yabancı yatırımcıların ilgisi yok

Yatırım için Türkiye’nin hemen hemen pek çok iline gidiyorum. Geçtiğimiz günlerde Artvin’deydim. Baktım orada çok sayıda Arap var ve yatırım yapıyorlar. Arazi satın alanlar, köy alanlar, yatırım yapanlar vs. yoğun bir Arap girişimcinin Artvin’e ilgisi olduğunu gözledim. Tabii bu aynı ilgiyi bizim buralarda görmedim.

Hükümetin bölgeye ilişkin ekonomi politikasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

 

 

‘Bölgeye ciddi bir yatırım var’

Bölgeye baktığımızda her tarafta otobanlar, duble yollar yoğun bir çalışma gözlüyoruz. Buradan Hakkari’ye kadar olan bir alanda duble yol çalışmaları var. Yine, otoban Urfa’ya kadar geldi. Diyarbakır hava limanının orada bir çevre yolu yapılıyor ve bunlar büyük çalışmalardır. Silvan Barajının alt kısımlarında sulama amaçlı göletler yapılıyor. Baktığınızda bölgeye ciddi bir yatırım var.

OSB üçüncü etaptaki çalışmalar ne zaman tamamlanacak?

OSB’de dördüncü etabın altyapı ihalesi Ekim 2018’de

2018 Haziran’ında tüm çalışmalar tamamlanacak. Zaten doğalgaz çekildi, telefon hatları çekildi. Elektrik hatlarımız yer altından çekildi. Su, kanalizasyon vs. her şeyde altyapı çalışmaları tamamlandı.  Bakın altyapı çalışmaları çok önemlidir. Biz eskiden fabrika yapıyorduk yıllarca altyapı hizmetlerini bekliyorduk. Bugün ise daha fabrikalar yapılmadan doğalgaz çekilmiş. Yani, altyapı hizmetini önce götürüyoruz. Yine demiryolu döşenmesi muazzam bir avantajdır. Bakın daha burası bitmeden dördüncü etabın hazırlıklarına başladık. Bizim altyapımız hazır ve şuan her gelen yatırımcıya kapımız açıktır. Dördüncü etap için ayırdığımız alan Türkiye Petrollerinin sahasıydı. Biz kendileriyle görüştük ve bir buçuk sene önce onlardan buraları aldık. 21 tane resmi kurum görüş belirtti ve her şey onaylandı. Bu konuda Başbakan ile görüştüm ve durumu ifade ettim. Sağolsun Başbakan bizim sorunumuzla hemen ilgilendi ve tüm kolaylıklar anında sağlandı. 2018’in onuncu ayında ise dördüncü etabın altyapı ihalesi yapılacak. Yani, üçüncü etap bitmeden dördüncü etap için çalışıyoruz.”

 

Ali Abbas Yılmaz / İlyas Akengin / Özel

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.