4 bin kişiye iş umudu

4 bin kişiye iş umudu
Çalışma ve İş Kurumu Diyarbakır il Müdürlüğünce 57 yüklenici nezdinde 6 ay süreli Toplum Yararına Programlar kapsamında toplam 4.000 kontenjan açıldı. Başvuru yapmak isteyenler İş-Kur İl Müdürlüğü önünde uzun kuyruk oluşturdu.

img_5975.jpg

‘9 aylık geçici iş için insanlar metrelerce kuyruk oluşturdu’

Bu gün ilan edilen TYP’nin başvuru süresi 28 Nisan günü sona erecek. İş-Kur tarafından asılan listelerde çeşitli kamu kuruluşlarına ayrılan kontenjanlara başvuru süresinin 5 gün olarak belirlenmesi, kuyruk oluşturan vatandaş tarafından tepki ile karşılandı.

img_5981.jpg

İş başvurusundan bulunmak isteyenlerin oluşturduğu kuyruk uzayınca kısa süreli bir tartışma yaşandı. Güvenlik personellerinin araya girmesi ise kadın ve erkekler için ayrı sıralar oluşturdu. Kuyrukta bekleyenler arasında bulunanlardan Naif Yakın isimli vatandaş ise üç kere başvurduğunu sıranın kendisine gelmediğini söyledi. Yakın, “Millet perişan durumda. Birkaç aylık geçici iş için insanlar metrelerce kuyruk oluşturdu” diye konuştu. Mahmut Orhan da iş başvurusu yapmak için sabahın erken saatlerinden itibaren kuruma geldiklerini belirterek, “Görüyorsunuz anlatmaya gerek yok, sağımız solumuz sıra. Diyarbakır’da işsizlik çok, çocuğumuza bir lokma ekmek götürmek istiyoruz. Sıra çok fazla ama umudumuzu da kaybetmek istemiyoruz” şeklinde konuştu.

Sürenin kısa olduğuna dair verilen tepkilere dair görüşünü aldığımız İŞ-KUR İl Müdürü İsmail Koç ise 5 günlük sürenin yeterli olduğuna dikkat çekerek, “hem internet üzerinde başvuruların alınması hem de kurumlarımızda başvuruların yapılıyor olması süreye ilişkin eleştirilerin haksız olduğunu gösterir. Ayrıca; internet üzerinden veya İş-Kur müdürlüklerinde işsizlik kaydı oluşturanlar başvurularını internet üzerinde kolay yapabilirler” dedi.

TYP İlanı metninde şu bilgilere yer verildi;

“Başvurular şahsen kuruma gelerek ya da https://esube.iskur.gov.tr/ internet adresi üzerinden TC kimlik numarası ve şifre kullanılarak yapılabilecektir.

TYP'lerin tümü 21.05.2018 tarihinde başlayıp 20.11.2018 tarihinde sonlanacaktır.

Seçim yöntemi olarak Liste Yöntemi kullanılacaktır. İlimiz genelinde açılan TYP'ler için katılımcı seçiminde 35 yaş sınırı bulunmamaktadır.

Bir kişi aynı gün başvuruları başlayan TYP'lerden yalnızca birisine müracaat edebilecektir.

TYP'ye müracaat edenler başvuru süresi içerisinde başvurularını iptal edebilecektir. İptal işlemi kişinin internet üzerinden sisteme kendi süresiyle girmesi ya da Kurum kullanıcısının başvuran yerine geçerek işlem yapması ile mümkün olacaktır. Kurum kullanıcısının başvuran yerine geçerek iptal işlemi yapması durumunda mutlaka ilgili kişiden dilekçe alınacaktır.

Başvuru başlangıç tarihi aynı olan TYP'lere; Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminde (ADNKS) oturan kişilerden şartlan sağlayan herkes başvuru yapabilecek, ancak bir kişi katılımcı olarak belirlenecektir. Aynı hanede oturan kişilerin TYP başvuru tarihinden önceki en yakın tarihe ilişkin belgelenebilen gelirler toplamının 3 asgari ücreti (4.813,50 TL) geçmesi durumunda bu hanede ikamet edenlerin hiçbiri TYP'ye katılımcı olarak seçilemez.

Seçim yöntemleri sonrası oluşan listelerde aynı adreste oturan kişilerden birden fazla kişinin isminin olması halinde; başvuranlardan Kuruma kayıt tarihi daha eski olana öncelik tanınacaktır. Kurum kayıt tarihlerinin aynı olması halinde ise başvuranlardan yaşı büyük olan söz konusu TYP'ye katılacaktır.

Seçim yöntemleri sonrası oluşan listeler nihai liste olmayıp, yüklenici ve İŞKUR tarafında gerekli inceleme ve kontrol işlemleri

(Adres, SGK vb. sorgulamalar) sonrasında kesinleşecektir. İnceleme işlemleri tamamlanmadan program başlatılmayacaktır. Nihai listeler 20.05.2018 tarihinde açıklanacaktır.”

İnternet üzerinden başvurular nasıl yapılıyor?

Başvurular için https://esube.iskur.gov.tr/ adresinden şöyle yapılıyor:

https://www.iskur.gov.tr 'ye girip aşağıdaki menüleri tıklayınız

iskur-1-001.png

Giriş (kaydınız yoksa 'üye ol'dan kayıt yapınız.)

iskur-2.png

İş arayan girişi- TC numaranızı ve şifrenizi giriniz. Eğer şifrenizi bilmiyorsanız 'şifremi unuttum'u tıklayıp şifre oluşturunuz.

Özgeçmişim'de iş arama statünüz aktif değilse statünüzü aktif olarak değiştiriniz.

iskur-3.png

 

iskur-4.png

Online işlemler-İstihdam-Toplum yararına programları seçiniz.

iskur-5.png

TYP başvuru ekranında 'Birim'i Diyarbakır olarak seçiniz sonra 'ara' ya basınız. Çıkan sonuçlardan istediğiniz programı seçip 'başvur' u tıklayınız. Başvurunuz tamamlanmıştır.

iskur-7.png

iskur-8.png

iskur-9.jpg

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.