400 yıllık tarihi köşk'ün turizme kazandırılması için çalışma başlatıldı

400 yıllık tarihi köşk'ün turizme kazandırılması için çalışma başlatıldı
Van’ın Gürpınar ilçesinde 400 yıl önce Ermeniler tarafından yapılan tarihi taş köşkün turizme kazandırılması için çalışma başlatıldı.

Van'ın Gürpınar ilçesi Işıkpınar (Ortik) mahallesindeki köşkte inceleme yapan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Mehmet Top, burasının şuan Işıkpınar köyünde bulunan bir yapı olduğunu söyledi. Köylüler tarafından soruşturulduğunda köşk olarak adlandırıldığını ifade eden Yrd.Doç. Dr. Mehmet Top, şöyle konuştu: “Bu güne kadar ne bilimsel olarak ne de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hiç incelemesi yapılmamış bir yapı. Biz de, ilk defa bu yapıyı tespit ettik. Detaylı inceleme yaparak programa aldık ve şu an roleve çalışmaları yapıyoruz. Burası bir Ermeni köyü. Burada şu ana kadar yapılmış eski taş evlerin yanı sıra bir Ermeni Kilisesi ile bu köşk bulunuyor. Yapı, hemen hemen kare planlı yapılmış. Dıştan dört köşesine yarım yuvarlak şeklinde kule yerleştirilmiş. Yukarıya doğru baktığımızda şu an iki katlı olduğu anlaşılıyor. Köylüler üç katlı olduğunu söylüyor ama şu an bu yapının mevcut dokusu iki katlı olduğunu gösteriyor. Köşkün giriş kapısı, hatılları, üst kısmında ocak ve pencere açıklıkları hala sağlam. Duvarları  yassı taşlarla çamur harcıyla yapılmış. İçerisine baktığımızda gerçekten çöplük haline gelmiş. Bunun bir an önce temizlenip, Zernek Kalesi gibi değerlendirmesi gerekir. Biz bunu şu an tescillendirilmesi ile ilgili ilk etapta inceliyoruz."

  Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Koruma Kurulu’na gerekli bilgileri sunacaklarını anlatan Top, şunları söyledi: "Sanırım onlarda dikkate alacaktır. Böyle bir tespit ve tescil çalışmasından sonra daha sonraki, dönemlerde yapı üzerinde gerekli çalışmalar yapılıp burasının turizme kazandırılacağını umuyorum. Bu yapının üzerinde herhangi bir kitabe, yazı veya tarihi ile ilişkili bir iz yok ama Zernek Kalesi’ne baktığımızda hemen hemen yakın özellikler gösteriyor. O açıdan yapının 400 yıllık bir geçmişi olduğunu söyleyebiliriz."(iha)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.