5 yıldır tadilatta!

5 yıldır tadilatta!
Diyarbakır’da 5 yıl önce ‘yıkılma tehlikesi var’ denilerek boşaltılan ve tadilata alınan Nazmiye Tatlıcı İlkokulu, aradan geçen 5 yıla rağmen hala açılmadı.
Dilek AKIN-ÖZEL

Bu tablonun sorumlusu kim?

Diyarbakır’da yarıyıl tatilini bitiren öğrenciler ikinci dönem için bugün ders başı yapacak. 462 bin 700 öğrencinin bulunduğu kentte, LYS başarımız Türkiye 70.’si iken, TEOG’ta ise Türkiye 79.’suyuz. 2 bin 617 ücretli öğretmenin görev yaptığı Diyarbakır’da, okuma yazma bilmeyen kentler arasında ise 6. sıradayız. Eğitimdeki karnemiz içler açısı bir durumdayken, 5 yıl önce tadilata giren okulun bir türlü bitirilmeyişi eğitimdeki durumumuzu özetliyor.

Diyarbakır’daki öğrenciler 15 günlük tatilin ardından bugün eğitime merhaba derken, 5 yıl önce okulda oluşan çatlaklardan dolayı Nazime Tatlıcı İlkokulu eğitim faaliyetlerine ara verdi. Okulun bir bölümünün, onarım amaçlı kapatılmasına karşın tadilat işleri bitmediği için okul eğitime açılamadı.

Velilerin girişimlerinden sonuç alınamadı

Kapatılan sınıflarda okuyan öğrenciler çevredeki okullara nakledildi. Ancak aradan 5 yıl geçmesine rağmen okul henüz eğitime açılamadı. Öğrenci velilerinin yaptıkları girişimlerden de her hangi bir sonuç alınamadı. Hala çevre düzenlemesi yapılmadığı, logar sorunun çözüme kavuşmadığından okulun tamamı öğrenime açılamıyor. Öğrencilerin daha uzak yerlerdeki okullara gitmek zorunda olmaları; hem velileri hem de öğrencileri sıkıntıya sokuyor.

Okulun eğitime devam etmesini istiyorlar

2017-2018 Eğitim öğretim yılının ikinci döneminin başladığı bugün de okulun tadilata alınan sınıfları hala kapalı.16 sınıfın dersliğe açık olduğu okulda sadece birinci, ikinci ve üçüncü sınıflar eğitime devam etmekte.

Onarım amaçlı eğitime kapatılan okula önceleri 1500 öğrenci devam ederken şu an sadece 550 öğrenci ders görmekte. Öğrencilerin bir kısmı Vehbi Koç, bir kısmı Kayapanır İlköğretim Okulu, bir kısmı da Akkoyunlu İlkokulu’nda öğrenime devam ediyor. Tadilat için beş yıl geçmesine rağmen bu tadilatın bitmemesi öğrencileri ve velilerini tedirgin ediyor. Velilerin ve öğrencilerin tek isteği bu tadilatın bir an önce biterek okulun tam kapasite eğitime devam etmesi.

 

Eğitim-Sen: Okular eğitime açılsın

Konuyla ilgili Diyarbakır Eğitim-Sen 2 Nolu Şube sekreteri Orhan Balyan gazetemize açıklamalarda ulundu. Balyan, “5 yıl önce Nazmiye Tallıcı İlköğretim Okulu yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kalınca okul boşaltıldı. Buradaki öğrencilerin bir kısmı Kayapınar İlköğretim, bir kısmı da okulun diğer bloğuna aktarıldı. 5 yıldır kapalı olmasına rağmen tadilat yapılmamış. Edindiğimiz bilgilere göre geçen yaz ayında okulda tadilata başlanmış. Bu okulun 2. Dönemin başında eğitim ve öğretime açılması planlanıyordu, fakat aldığımız bilgilere göre okulda hala kanalizasyon sorunu devam ediyor. Okulda çevre düzenlemesi sorun var, bundan dolayı bir ay sonra okulun açılması ön görülüyor. Okul açıldığında tadilatı yapılan bina ilkokul, yanındaki 9 derslikli blok ise Ortaokul olarak hizmete açılacaktır. Okullarımızın tekrar eğitim ve öğretime açılması önemlidir” dedi.

Milli Eğitim Müdürü konuşmadı

Öte yandan konuyla ilgili görüşmek istediğimiz İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Aslan, durumu öğrenip döneceğini belirtmesine rağmen gazetemize dönüş yapmadı.

 

Okuma yazma bilmeyenlerin Türkiye ortalaması 3.78 iken, Diyarbakır’da okuma yazma bilmeyenlerin oranı 8.7. Bu duruma göre okuma yazma bilmeyen kentler arasında ilk 6. Sırada bulunuyor.

Diyarbakır’daki okul sayımız: 1645

Toplam derslik sayımız: 14 bin 28

Toplam öğrenci sayımız: 462 bin 700

Toplam öğretmen sayımız: 21 bin 290

TEOG sırasına göre sondan 4.sıradayız.

LYS’de başarımız Türkiye 70. Si.

Ücretli öğretmen sayısımız: 2 bin 617

 

 

 

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.