7 Haziran için 'Erdoğan incelemesi'

7 Haziran için 'Erdoğan incelemesi'
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 7 Haziran seçimleri sürecinde "AKP propagandası yaptığı" iddiası ile ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın RTÜK üyeleri hakkında bir soruşturma hazırlığında olduğu ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ’ın 7 Haziran seçimleri sürecinde " AKP propagandası" yaptığı iddiası ile ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın sürpriz bir soruşturma hazırlığında olduğu ortaya çıktı. Başsavcılığın ön inceleme için düğmeye basmasının ardından Başbakanlık Teftiş Kurulu, Başsavcılığa iletmek üzere haklarında yayın kuruluşlarıyla ilgili “denetim” görevlerini yerine getirmedikleri gerekçesiyle şikâyette bulunulan RTÜK üyelerinden açıklama istedi.

Cumhuriyet gazetesinden Fırat Kozok'un haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın neredeyse tüm haber kanallarından canlı yayınlanan seçim propaganda konuşmaları üzerine muhalefet partileri ardı ardına YSK’ya başvurmuş ancak kuruldan sonuç alamamıştı. RTÜK’ün muhalefet kontenjanından seçilen 4 üyesinin itirazlarından da sonuç alınamamıştı. Ancak, YSK’nın CHP ’li Oğuz Oyan’ın başvurusuyla ilgili kararında, kurulun iki yargıç üyesi, yazdıkları karşı oy yazılarında, “Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devleti olduğuna göre istisnasız herkesin kurallara uyma mecburiyeti vardır. Hiçbir kimseye kurallara uymama konusunda ayrıcalık tanınmamıştır. Cumhurbaşkanı’nın açık ve kapalı yer toplantıları ile toplu açılış törenlerinde, mitinglerde milletvekili genel seçimine yönelik olarak bazı siyasi parti ve kişileri doğrudan hedef alan söylem ve eleştirilerde bulunduğu ve bu suretle seçim sonuçlarını etkileyecek mahiyette propaganda konuşmaları yaptığı görülmektedir” demişlerdi. Seçim sürecinde RTÜK de AKP lehine yapılan birçok “taraflı” yayını “sumen altı” etmişti.

YAZIYLA ORTAYA ÇIKTI

7 Haziran seçimlerinin ardından konu sıcaklığını yitirdi ve gündemden düştü. Ancak, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın konuyla ilgili çok önemli bir ön inceleme yürüttüğü, Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun RTÜK’e gönderdiği bir yazıyla ortaya çıktı.

Başbakanlık Teftiş Kurulu, RTÜK’e gönderdiği “gizli” ibareli yazıda, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 02/07/2015 tarihli, Başbakanlık’tan alınan onay çerçevesinde bir ön inceleme yürüttüğü, bu konuda RTÜK’ün açıklamalarına gereksinim duyulduğu belirtildi. Teftiş Kurulu’nun yazısında şu çarpıcı ifadeler yer aldı:

“Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın söz konusu yazısı ve eki müşteki dilekçesinde özetle; 7 Haziran 2015 günü yapılan 25. Dönem Milletvekili Seçimi için 10 Mart 2015 tarihinde başlayan seçim süreci boyunca, Sn. Cumhurbaşkanının toplu açılış törenleri yaparak halka hitap ettiği, bu törenlerde iktidar partisi lehine ve muhalefet partileri aleyhine açıklamalarda bulunduğu, bu durumun anayasa ve yasalara, YSK’nin 236 sayılı kararı ile getirilen düzenleme ve yasaklamalara aykırı olduğu gibi YSK’nin 290 ve 291 sayılı kararıyla ortaya koyduğu radyo ve televizyon kuruluşlarının uyması gereken yayın ilkeleri ile yayınların denetimine ilişkin hükümlere de aykırı olduğu, buna rağmen Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Üyelerinin yayın ilkelerini ve yayın adaletini gözetmeyerek denetim görevinden kaçındıkları iddia edilmektedir. Bu itibarla, anılan C. Başsavcılığının söz konusu yazısı ve ekinde ileri sürülen iddialara ilişkin yazılı açıklamanızın, destekleyici bilgi ve belgeler eklenmek suretiyle, 7 gün içerisinde aşağıda belirtilen müfettişlik adresimize gönderilmesi hususunda, gereğini rica ederiz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.