7 ilde çocuk felci uyarısı

7 ilde çocuk felci uyarısı
Adana Osmaniye Tabip Odası Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten, Suriye'de yaşanan savaş nedeniyle çocuk felci virüsüne rastlandığını, bu salgından korunmak için anne babaların çocuklarına mutlaka çocuk felci aşısı yaptırmaları gerektiğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından 6 Kasım 2013 tarihinde illere gönderilen genelge ile Suriye'de Çocuk Felci virüsünün varlığı ve buna bağlı vakalar olduğu tespit edildiğini, Suriye ile olan uzun sınırımız ve içinde bulunulan durumdan dolayı nüfus hareketleri nedeniyle ülkemizin poliovirüs importasyon riski altında olduğu belirtilerek, Suriye ile sınırı olan yedi il ve göç yolu üzerinde olması nedeniyle Adana ilinde 0-59 ay arası tüm çocuklara en az bir ay ara ile Oral Çocuk Felci Aşısı (OPA) uygulaması yapılacağı belirtildi. Konuyla ilgili Adana Osmaniye Tabip Odası Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten, yazılı bir açıklama yaptı. 

'Bakanlık gerekli önlemleri almalıdır'

Ökten, Dünya Sağlık Örgütü'nün Suriye'de Ekim ayı başından itibaren çocuk felci vakalarının görüldüğünü belirtmesi sonrası Sağlık Bakanlığı'nın 7 ilde vaka tespit edemediğini belirtti. Ökten, "Suriye'deki aşılama çalışmalarının son iki yıldır aksaması sebebiyle diğer bölgelerde de vakaların ortaya çıkmasının muhtemel olduğun ifade eden bakanlık, Dünya Sağlık Örgütü tarafından bu durumun bir 'halk sağlığı acili' olarak değerlendirilmiştir. Hastalık etkeni virüs, su ve besinlerle ağız yoluyla alınıyor. Hastalıktan korunmada en etkili yöntem aşılanmak. 1998 yılından beri Türkiye'de, 1999 yılından itibaren Suriye'de görülmeyen çocuk felci savaşa bağlı temel sağlık hizmetlerinin çökmesi ile yeniden görülmeye başlandı. Suriye'de ki savaş nedeniyle aşı ve bağışıklama hizmetleri çöken ülke de çocuk felci salgınında virüsün nereden geldiği bilinmemesine karşılık, çocuk felcinin endemik olduğu ülkelerden gelenlerle Suriye'ye ve sınır illerimize taşınabileceği olasılığı yüksek olarak bildiriliyor. Adana-Osmaniye Tabip Odası olarak savaşa bağlı bu salgının daha da artmaması için Sağlık Bakanlığının gerekli önlemleri ivedilikle alıp uygulamaya koyması, bu amaçla hekimlerimizi hangi basamakta çalışıyor olursa olsun bilgilendirmesi, aşı uygulamalarını bir an önce başlatmasını, vatandaşlarımızın da tüm bu önlemlere ve çocuklarının aşısını yaptırmayı ve kesinlikle ihmal etmemelerini öneriyoruz" denildi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.