8 yılda 30 kilometrelik yol bitmedi!

8 yılda 30 kilometrelik yol bitmedi!
Diyarbakır’da yapımına 8 yıl önce başlanan Batı Çevre yolunda 9 kilometrelik mesafe kat edildi. Projenin hayata geçmeyişi kentin ulaşımını kötü etkilerken, büyük araçlar şehir içindeki yollara zarar veriyor. Vatandaşlar, otoyolun bitmesini bekliyor.

Ali Abbas Yılmaz / Harun Aytulun / Özel

Türkiye’nin en büyük 2. Çevre yolu olma özelliğini taşıyan Diyarbakır’daki Batı çevre yolu ödenek yetersizliğinden dolayı yaklaşık 10 yıldır tamamlanamıyor. İhaleyi alan firmanın yapılmayan işleri yapılmış gibi gösterdiği ve devleti milyonlarca lira zarara uğrattığı iddia ediliyor. Söz konusu iddialar üzerine Kamu İhale Kurumu (KİK) incelemeler başlattı ve denetim kararı aldı. Denetim sonucunda ihalede el değişikliği oldu. İhaleyi yeni alan şirket ise ödenek yetersizliğinden dolayı işe başlayamıyor.  Proje kapsamında yapılması planlanan köprülü kavşağın yapılmayışı ise köylüleri mağdur ediyor.

Trafiğe kaplı olan Batı çevre yolu üzerinde bulunan Gömmetaş (Sirime) köyü sakinleri ve mahalle muhtarı biran önce kavşağın açılmasını istiyor.  İki dönemdir Sirime (Gömmetaş) mahalle muhtarı olan İsmet Demirkol, yolun bitmesinden çok kavşak sorununun öncelikli olduğunu belirtti.

Yılardır bitmeyen yol!

Gömmetaş (Sirime) mahalle muhtarı İsmet Demirkol, yıllardır yapımı süren ve bir türlü tamamlanmayan yol çalışmasıyla ilgili sorunları sırlamadan önce şu bilgilendirmede bulundu: "Gömmetaş Urfa yolu üzerinde, 280 haneli ve 2 bin 100 nüfuslu bir mahalledir. Bizim köyün de üzerinde bulunduğu ve Urfa'yı Mardin'e bağlayan Batıkent çevre yolu yıllardır yapımı süren bir yoldur. Yaklaşık 6 yılı aşkındır devam eden bu yol çalışması bildiğim kadarıyla iki yıl önce bitmeliydi. Şuan Ovabağ'a kadar giden yolda asfalt çalışması bitmiş durumdadır."

'Kavşaktan dolayı yüz köy mağdur'

Bir türlü bitmeyen yol çalışması ile ilgili konuşan Demirkol, "Bizim bu yolla ilgili en büyük sorunumuz yolun bitmesi değil, yol üzerindeki köprünün tamamlanmamış olması, yani kavşağın bitmemiş olmasıdır. Hem Gömmetaş'tan sonraki 48 köyün hem de Pirinçlik yolu üzerindeki onlarca köyün sorunu bu kavşağın tamamlanmamış olmasıdır. Söz konusu bu kavşağın yapılmamasından kaynaklı nereden baksanız yüz köy mağdur olmuştur. Eskiden Gömmetaş kavşağı açıkken, köylüler rahat bir şekilde gidip geliyorlardı. Şuan ise kavşağa kurulan polis noktasından dolayı kavşak kapalıdır" ifadelerini kullandı.

Muhtar Demirkol'dan Vali Güzeloğlu'na davet!

ismet-demirkol-(1)-k.jpg

Kavşağın kapalı olmasından dolayı vatandaşların mağduriyet yaşadığını dile getiren Demirkol, yaşanan mağduriyetin giderilmesi için yetkili mercileri bilgilendirdiklerini söyledi. Demirkol, şöyle konuştu: "Halk kavşağın kapatılmasına tepki gösterdi ve bir muhtar olarak ben de gerekli mercilere başvurdum. Emniyet Müdürlüğü ile görüştüm, Vali Bey'i bilgilendirdik. AK Parti Diyarbakır milletvekillerinden Mehdi Eker ve Ebubekir Bal ile görüştük. Ancak henüz kavşağın kapalı olmasıyla ilgili bir sonuç alamadık. Kavşağın kapalı olmasından dolayı Gömmetaş grup yolu ve Pirinçlik grup yolu üzerindeki köylerimiz ve orada ikamet eden vatandaşlarımız büyük bir mağduriyet içerisindeler. Buradaki yol ne zaman biter bilmiyoruz ama biz yetkililerden kavşağımızın açılmasını istiyoruz. Özellikle Vali Bey'den rica ediyoruz; gelip baksınlar, birlikte kavşağı gezelim, gerekli kesifleri yapalım."

'Hem güvenlik sağlansın hem de halk mağdur edilmesin'

Kavşağın açılmasını isteyen Demirkol, şunları ifade etti: "Biz elbette ki polis noktasına karşı değiliz, güvenliğimiz için polis noktası olmalı ama biz diyoruz kavşak açılsın. Güvenlik noktasının yeri ise yüz metre aşağıda ya da yukarıda olabilir. Biz polis noktası buradan kalksın demiyoruz, biz de polis noktası olmasını istiyoruz. Ancak polis noktasından dolayı kavşağın kapatılması gerçekten büyük bir sıkıntıdır. Çünkü kavşağın kapalı olmasından dolayı mağduriyet yaşayan halk bize tepki gösteriyor. Bizde muhtarlar olarak devletin ve halkın arasında kalmışız. Vali Bey'den rica ediyoruz,  gelip burada yaşanan sorunu kendi gözleriyle görsünler ve polis noktası için neresi uygunsa oraya alalım. Biz de halkın güvenliği için o noktalarda polis olmasını istiyoruz ama kavşağı kapatmadan bu işin bir çözüme kavuşturulması gerekir. Yüz köyün kullandığı kavşağı kapatmak halk için sıkıntıdır. Hem güvenlik sağlansın hem de halk mağdur edilmesin. En son Emniyet Müdürümüz ile görüştüğümüzde kavşağın yapılacağı söylenmişti ama henüz bir gelişme olmadı. Yetkililerden isteğimiz biran önce kavşağın açılmasıdır."

'Karayolları yeniden ihale açmış ve ihaleyi yeni bir müteahhit almış'

Bir süredir ara verilen yol yapım çalışmalarıyla ilgili de Demirkol, "Bildiğim kadarıyla yol yapımını sürdüren müteahhit işi bırakmış. Karayolları yeniden ihale açmış ve ihaleyi yeni bir müteahhit almış, ancak yol çalışmasının ne zaman başlayacağına ilişkin bir bilgim yok. Evet, bu yolun yapımı çok uzadı. Yolun biran önce faaliyete geçmesini de istiyoruz. İnşallah en kısa zamanda bu yol tamamlanır ama dediğim gibi bizim öncelikli sorunumuz kavşağın yapılmasıdır" şeklinde konuştu.

Karayolları: Ödenek yok!

Batı çevre yolu ve Gömmetaş kavşağı ile ilgili Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü yetkilisinden aldığımız bilgilere göre, yol yapımında gecikmenin kaynağı olarak "Kamulaştırma güçlüğü" gösterildi. 2012 yılında yapımına başlanan Batı çevre yolunun bir türlü tamamlanmamasını Karayolları yetkilisi, "Batı çevre yolu üzerindeki alanda ciddi kamulaştırma sorunları yaşandı. Bunu aşmak için de acele kamulaştırma kararı alındı. Yine, ihaleye yapılan itirazlardan dolayı Kamu İhale Kurumu (KİK) incelemeler başlattı ve denetim kararı aldı. Bunun sonucunda ihalede el değişikliği oldu. İhaleyi yeni alan şirket işe başlayamadı çünkü ödenek yok. Gömmetaş köyü mıntıkasındaki yonca kavşağın yapının tamamlanmasında da yine aynı sorunlar nedeniyle gecikme yaşanıyor. Zira Gömmetaş kavşağı en büyük kamulaştırma problemlerinin yaşandığı bir alandır" ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.