84 yaşındaki Apê Hesen’e 6 yıl 3 ay hapis cezası

84 yaşındaki Apê Hesen’e 6 yıl 3 ay hapis cezası
Muş E Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan 84 yaşındaki Astım hastası Hasan Alavi'ye verilen 6 yıl 3 aylık hapis cezası, Yargıtay tarafından onandı.

Sol, sosyalist, demokrat ve vicdan sahibi tüm herkesi "Apê Hesen"i sahiplenmeye çağıran cezaevindeki arkadaşları ise Alavi'nin ömrünün son yıllarını zindanda değil de hasta kızı ve ailesiyle birlikte geçirmesini sağlama mücadelesini vermeye davet etti.

Tutuklandıktan sonra götürüldüğü Bingöl Cezaevi'nden bir süre sonra Muş E Tipi Kapalı Cezaevi'ne sürgün edilen Alavi'ye yargılandığı mahkeme tarafından 6 yıl 3 aylık hapis cezası verildi. Verilen cezası Yargıtay tarafından da onaylanan Alavi'nin yaşadığı zorlukları, cezaevindeki arkadaşları adına DİHA'ya mektup gönderen İzzet Topgaç dile getirdi. 
Mektubuna, "Sizin de bildiğiniz gibi söz konusu Kürtler veya Türkiye'de yaşayan ezilmiş halklar olunca devletin reva görmeyeceği hiçbir şey yoktur" diyerek başlayan Topgaç, şunları belirtiyor: "İki hafta önce Bingöl'den yanımıza bir arkadaş getirildi. Arkadaş dediğime bakmayın. Kendisi 1930 doğumlu ve 84 yaşındadır. Hasan Alavi ismindeki bu amcamız ve yoldaşımız hem yaş itibariyle hem de var olan kronik hastalıklarından dolayı çok zorluk yaşıyor. Apê Hesen geldiğinden beri iki durumdan çok yakınıyor. Birincisi gündemdeki yolsuzluklar. Bunu kabullenemiyor ve aynen şunu söylüyor; 'Bana diyorlar ki, sen kuru ekmekle yardım ve yataklıkta bulunmuşsun. Bu yaşanılanların yanında benim insani ve vicdani yaklaşımlarım ne tür bir hukuksuzluk yaratabilir.' Diğeri ise ailesinin durumu, yaşadığı hastalıktan dolayı yaşadığı zor günler." 

 

'Apê Hesen nefessiz kalıyor' 
 

Eşi ve iki çocuğu bulunan Hasan Alavi'nin evin tek çalışanı olduğunu aktaran Topgaç, "Bir çocuğu engellidir. Diğer çocuğu ise 15 yaşında ve okuyor. Apê Hesen onları düşündükçe moral bakımından nefessiz kalıyor diyebilirim. Ayrıca Muş'un çok sert ve soğuk bir havası var. Apê Hesen geldiğinden beri ısınmakta güçlük çekiyor. Sabahları hep kaloriferin yanında oturuyor. Bastonsuz yerinden kalkamıyor. Yatağı kaloriferin yanında olmasına rağmen, Apê Hesen'in ısınması için bir çare bulamadık. En son bir arkadaşın battaniyesini kesip, Apê Hesen'in dizlerine uygun dizlikler diktik. O dizlikler bir nebze de olsa, dizlerini sıcak tutuyor. Fakat hem Astım hastası olması, hem yaşının ilerlemiş olması bu soğuk faktörünün daha çok etkide bulunmasına sebep oluyor. Ayrıca hemen her gün özellikle akşamları bir arkadaş Apê Hesen'in başında bekliyor. Çünkü durumu gerçekten de kaygı verici bir seyir izliyor. Zaten size fotoğrafını da yolluyorum. Bu fotoğrafa kendi sayfanızda yer verirseniz çok sevineceğiz. Hiç olmazsa Türkiye halkları ve vicdan sahibi her insan 7'den 70'e Kürde reva görüleni bir kez daha somut örneğiyle görmüş olacak" diye belirtiyor. 
 

Duyarlılık çağrısı!
 

Topgaç, mektubuna şu çağrı ile bitiriyor: "Yine sizin aracılığınızla kendine sol, sosyalist, demokrat ve vicdan sahibiyim diyen tüm herkesi Apê Hesen'i sahiplenmeye ve onun ömrünün son yıllarını zindanda değil de, hasta kızı ve ailesiyle birlikte geçirmesini sağlama mücadelesini vermeye davet ediyoruz. Aynı şekilde hukukçu ve vekillerimizi de duyarlılığa davet ediyoruz. Umarız ki, bizim isteğimiz olan Apê Hesen'in tahliyesi en kısa zamanda gerçekleşir." 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.