86 yıldır siren sesiyle iftarlarını açıyorlar

86 yıldır siren sesiyle iftarlarını açıyorlar
Siirt'in Pervari İlçesi’nde vatandaşlar, yaklaşık 86 yıldır siren sesiyle iftar açıp, sahura kalkıyor.

Pervari Belediye Başkanı Özcan, "İlçemizde gelenek haline gelen siren çalma, cumhuriyetin ilk yıllarında Ankara'dan ilçemize siren gönderilmesiyle başlamış. İftar ve sahur vakitlerinde kullanılmak üzere gönderilen siren halk tarafından çok benimsenmiş" dedi.

SİİRT'in Pervari ilçesinde vatandaşlar, yaklaşık 86 yıldır aynı sesle iftarlarını açıyor, sahura kalkıyor. Pervari ilçesinde siren sesi, ramazan ayında iftar ve sahur vakitlerini bildirmek için kullanılıyor. Pervari Belediye Başkanı Tayyar Özcan, ilçede siren sesiyle iftar açıp, sahura kalkmanın gelenek haline geldiğini söyledi. Özcan, cumhuriyetin ilk yıllarında ilçede davulcu ve minareli caminin bulunmaması nedeniyle iftar ve sahur vaktinin vatandaşa duyurulması için Ankara'dan siren gönderildiğini anımsattı.

İlçede daha sonra minareli camilerin yapıldığını ancak vatandaşların siren uygulamasının devam etmesini istediğini kaydeden Özcan, belediye olarak bu geleneği sürdürdüklerini, bunun için bir personeli siren çalması için görevlendirdiklerini bildirdi. Özcan, vatandaşların ramazan ayında halk arasında "borazan" olarak adlandırılan siren sesini duymaya alıştığını sözlerine ekledi.

"Sirensiz iftar açılmıyor"

Aydın Mahallesi Muhtarı Şahin Buluç da gelenek haline gelen siren sesinin devam ettirilmesini istediklerini kaydetti. Sirenle iftar açma ve sahura kalkmanın ilçe halkı tarafından alışkanlık haline geldiğini ifade eden Buluç, "Ramazan ayında siren sesini o kadar benimsemişiz ki bazı ihtiyarlarımız siren sesi duymadan iftarlarını açmıyor" dedi. (aa) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.