9 aydır tutuklu olan lösemi hastası tahliye edildi

9 aydır tutuklu olan lösemi hastası tahliye edildi
Hakkari Yüksekova'da 4 kişi hakkında "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla açılan davanın duruşmasında, sadece lösemi hastası Seyran Demir tahliye edildi.

Hakkari'nin Yüksekova (Gever) ilçesinde "Örgüt üyesi olmak" ve "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla Şubat ayında tutuklanan Seyran Demir, Mesut Demir, Erdem Altı ve Mahsun Çapa hakkında açılan davanın 3'üncü duruşması Van 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Devrimci Yurtsever Gençlik Meclisi (DYG-M) üyesi oldukları, örgüt adına çeşitli eylem ve etkinliklerde bulundukları ve propaganda yaptıkları iddiasıyla 9 ayı aşkın süredir tutuklu bulunan gençlerden Bitlis ve Muş cezaevlerindeki Demir ve Çapa'nın telekonferans (SEGBİS) yöntemiyle katıldığı duruşmada, Van F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan sanıklar ve avukatları hazır bulundu. Tutuklu yakınlarının da izlediği duruşma savcının mütalaasını okunmasıyla başladı. 

Yöresel kıyafet giyince örgüt üyesi olmakla yargılandı!

Sanık avukatları ise, mütalaaya ilişkin esas savunmalarını daha sonra yapacaklarını belirterek, sadece tahliyeye ilişkin savunma yapacaklarını dile getirdi. Müdafi avukatlarından Cahit Ertan, müvekkili Seyran Demir'in polise verdiği ifadesinin çarpıtıldığını belirterek, müvekkilinin bir etkinlikte boynunda yaka kartı olmasına rağmen üzerine giydiği yöresel kıyafetten dolayı "örgüt üyesi" olarak gösterildiğini ve bu yüzden zorlama ifadeler ile tutuklandığını dile getirdi. Yine müvekkilinin cenazelerde anons yaptığı için propaganda ve üyelik kapsamında yargılandığını belirten Ertan, bu yüzden esnafların müvekkiline sordukları, "Dükkanlar kapalı mı?" sorusuna cevap verdiği için iddianamede, "Örgüt talimatı ile kepenk kapattırma" gibi iddialara yer verildiğini kaydetti. Dosyada somut ve ceza kapsamına alınması gereken hiçbir husus olmadığı halde lösemi hastası olan müvekkilinin 9 aydan beridir cezaevinde tutulduğunu söyleyen Ertan, müvekkilinin önce tahliyesini ardından beraatını talep etti. Diğer sanık avukatları da dosya kapsamında ileri sürülen suçlamaların somut hiçbir yanı olmadığını belirterek, müvekkilleri hakkında tahliye talebinde bulundu. 

Sanıklar da, mahkeme heyetinden tahliyelerini talep etti. Duruşmaya ara veren mahkeme heyeti, ara kararında tutuklu sanıklardan Seyran Demir'in tahliyesine, diğer sanıklıkların ise "kuvvetli suç şüphesi" gerekçesiyle tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı 7 Ocak 2014 tarihine erteledi. Öte yandan tahliye edilmesine karar verilen Seyran Demir'in, dün Muş E Tipi Kapalı Cezaevi'nden Erzurum Oltu T Tipi Cezaevi'ne sürgün edilmesine duruşmayı izlemeye gelen ailesi tepki gösterdi. 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.