92 yıl geçti mezarı hala yok!

92 yıl geçti mezarı hala yok!
Diyarbakır’da devlete karşı isyan başlattıkları iddiasıyla 46 arkadaşı ile birlikte idam edilen Şeyh Sait ölümünün 92 yılında anılıyor.

 

 

 Kentte bulunan birçok kurum ve Şeyh Sait’tin yakınları, Şeyh Sait ve arkadaşlarının mezar yerlerinin açılmasını talep ediyor.

Bölge halkının dini ve kültürel değerlerine karşı yaşanan zulümlere tepki gösterdiği için hedef alınan halk önderi Şeyh Said ve 46 arkadaşı ölümünün 92 yılında çeşitli etkinliklerle anılacak. Diyarbakır’da bulunan Şeyh Sait Derneği Başkanı ve aynı zamanda Şeyh Sait’in torunu olan M. Kasım Fırat, Şeyh Sait ve dava arkadaşları için anma etkinlikleri düzenleyeceklerini söyledi.

‘SENELERDEN BERİDİR TALEPLERİMİZE OLUMLU YANIT VERİLMEDİ’

Şeyh Sait ve arkadaşlarının idam edilmesinin yıldönümünde mezar yerlerinin açıklanmasını yine dile getireceklerini kaydeden Fırat, “Biz Şeyh Sait’in mezar yerinin açıklanmasını isterken onun dava arkadaşlarını hiçbir şekilde ayırmıyoruz. Şeyh Sait bir semboldür. Onu dava arkadaşları da bu işin içinde. Şeyh Sait ve arkadaşlarının mezarları vardır. Bu hem somut olarak var hem de halkın gölünde bir mezarları vardır. Halkın gönlünde taht kurmuş ve hiçbir şekilde sökülmeyecek bir mezarları vardır. Şeyh Sait ve dava arkadaşlarının mezarlarının yerlerini biliyoruz. Hepimizce malumdur. Senelerden beri hep talebimiz ve isteğimiz olmuştur. Bildirilerde gerekse etkinliklerde bunu hep dile getirmişiz. Ama maalesef Cumhuriyet dönemindeki bütün Kemalizmin tortusu veya Kemalizmin çürükleri yani hiç farkları yoktur, hiçbir müspet cevap vermemişlerdir. Senelerden beri hep taleplerimiz olmuştur. Hep bir şeyler söylemişiz ama Kemalizmin devamı olan hükümetler hiç ayrım gözetmeksizin Kemalist ve şövenist, despot Kemalizmin devamı olan bu hükümetler maalesef bir cevap vermemişlerdir. Biz de direneceğiz yani. Sonuçta galip geleceğimize inanıyoruz.” şeklinde konuştu.

 

 

Şeyh Sait ve arkadaşlarının Dağkapı Meydanı yakınında bulunan ve şimdi özel bir hastane binası dikilen alan civarında olduğunu söyleyen Fırat, “Şu anda Qada Şeyh Sait adına bir meydan vardır ve o meydanın yakının da bir hastane yapılmıştır. Hastanenin arkasında metruk olan bir yerdedir. Bunu biliyoruz. Bu aşikar bir şeydir. Bunu herkes biliyor. 46 kişinin cenazesi orada yatıyor.” dedi.

ANMA ETKİNLİĞİNE ÇAĞRI

Şeyh Sait’i anma etkinliğini Dağkapı Meydan’ında 29 Haziran’da yapacaklarını açıklayan Fırat, “Qada Şeyh Sait’e gelip anma etkinliği düzenleyeceğiz. Bu etkinlik kitleye yönelik bir şey yapmadık. Kitle hem hassas hem de bu Olağanüstü Hal’den dolayı tedirgin olabilir. Biz gelip o meydanda açıklamamızı yapar taleplerimizi dile getireceğiz. Kitlesel bir şey yapmayı düşünmedik şartların uygun olmayışından kaynaklı. Ama gelen gelir. Ayın 29’unda o meydanda olacağız.

Dicle’de başlamıştı

Tarihin unutulmaz hadiselerinden olan 1925 Şeyh Said isyanı; 13 Şubat 1925 tarihinde, Dara Hênê (Hani) vilayetinin Eglê (Eğil) bucağına bağlı Pîran (Dicle) köyünde başlamıştı. Osmanlı’nın çöküşünden sonra İslam'a verilecek zararlardan endişe eden ve endişesini de gittiği her yerde dile getiren Şeyh Said, sahip olduğu her şeyi bu mücadelede feda etmişti.

Özcan YILDIZ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.