ABD Konsolosu Silopi'deki Êzidileri ziyaret etti

ABD Konsolosu Silopi'deki Êzidileri ziyaret etti
ABD Adana Konsolosu John l. Espinoza ve ABD İstanbul konsolosluğunda görevli olan Brigid Ryan, Êzidi yurttaşların kaldığı Deniz Fırat Kampı'nı ziyaret etti.

ŞIRNAK ABD Adana Konsolosu John l. Espinoza ve ABD İstanbul Konsolosluğu'nda görevli olan Brigid Ryan, bölge gezisi kapsamında Êzidi yurttaşlar için Şırnak'ın Silopi ilçesinde kurulan Deniz Fırat Kampı'nı ziyaret etti. Silopi Belediyesi Eş Başkanı Seyfettin Aydemir'den bilgi alan Konsolos ve beraberindekiler, Êzidi yurttaşların sorunlarını dinledi. Yapılan ziyaretin ardından açıklama yapan ABD Adana Konsolosu John l. Espinoza, ziyaret sırasında kampta bulunan Êzidi yurttaşlara Silopi Belediyesi tarafından ihtiyaçları iyi bir şekilde karşılandığını, yapılan yardımlar konusunda destekleme yapılması gerektiğini belirtti. Êzidi yurttaşlara olup bitenler hakkında ABD'nin iyi malumatlara sahip olmasının önemli olduğunu ifade eden Espinoza, "Bütün Türkiye halkının cömertliğini ilk elden görmek önemli" dedi.


Espinoza, ABD Başkanı Barack Obama'nın dün akşam Suriye ve Irak'a yönelik yeni bir strateji açıkladığını, herkesin yapılan açıklamalara bakması gerektiğini belirti. Ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Espinoza, IŞİD çetelerinin saldırılarına karşı İncirlik üssünün ve IŞİD çetelerine yönelik Türkiye ile ortak bir operasyon yapılaması sorusuna "Daha fazla bilgi almak istiyorsanız Türkiye hükümetine sormalısınız" diye cevap verdi. Irak ve Suriye'deki savaşın madenlere ilgili olduğunu ve yaşanan karışıklıkların ABD'nin bu madenlere sahip olmak için çıkarıldığı yönündeki soruya Espinoza, "Bu varsayımlar delice ve saçma, ABD Türkiye'nin en iyi dostudur. Bu sorun sadece Irak, Suriye ve Türkiye'nin güvenliğini tehdit etmemektedir. Aynı zamanda binlerce insan hayatını kaybetmektedir. Biz demokratik bir ülkeyiz, biz insani yardıma inanırız ve biz barış ve huzura inanırız. Bizim temel hedefimiz bu bölgeye barış ve huzur getirmektir" dedi. IŞİD çetelerinin elinde bulunan silahların çoğunluğunun ABD menşeli olup olmadığı konusunda emin olmadığını, IŞİD çetelerinin Irak ordusunun elinde bulunan silahları aldığı, bu silahların ABD yapımı olduğunu bildiğini ifade eden Espinoza, "Kime askeri yardım yapacağımız konusunda her zaman dikkatli davranmışız. Gerçek şu ki çeşitli hükümetlere verdiğimiz silahlar maalesef terör örgütlerinin ellerine geçebilmektedir" dedi.

'Newroz Kampı'nı tam olarak bilmiyorum'

"Kuzey Kürdistan ve Rojava'nın Cizre Kantonu'nda kurulan Newroz Kampı'nda kalan Êzidi yurttaşlara Birleşmiş Milletler ve ABD'nin yardımları olacak mı" sorusuna "Hem Türkiye hem de Birleşmiş Miletleri ihtiyaçları tespit etmek konusunda bizimle beraber çalışmaya teşvik edeceğiz" diye ifade eden, Espinoza, "Newroz Kampı'nı tam olarak bilmiyorum, onun için üzgünüm" diye konuştu.
Yapılan açıklamanın ardından ABD Adana Konsolosu Espinoza ve beraberindeki heyet bölgeden ayrıldı.(Diha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.