ABD'den El Nusra'ya "eğit-donat" kınaması

ABD'den El Nusra'ya "eğit-donat" kınaması
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner eğit-donat programına katıldıktan sonra Suriye'ye geçen muhalif savaşçıların El Nusra Cephesi tarafından alıkonulmasını kınadı.

Günlük basın toplantısında konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Toner, IŞİD ve Esad rejimine karşı koyması amacıyla eğit-donat programına katıldıktan sonra gittikleri Suriye içinde El Nusra Cephesi militanları tarafından gözaltına alınan Suriyeli muhaliflerle ilgili bilgi verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Toner, "Bazı muhalif liderlerin alıkonulmasına dair basındaki raporları gördük. Bu eylemi güçlü biçimde kınıyoruz" dedi. Toner ancak bu "kaçırmanın" detaylarını bilmenin güç olduğunu ifade etti.

Bu gözaltıyı teyit edip etmediklerine yönelik soru üzerine Toner, "Hayır teyit etmiyorum, gördüğümüz sadece medyadaki haberler" dedi.

Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest da bazı liderlerin alıkonulduğuna dair basındaki haberleri gördüklerini ancak bunun eğit-donat programıyla alakalı olup olmadığı hakkında bir açıklama yapamayacağını söyledi.

Earnest, "Sadece şunu teyit edebilirim ki bazı muhaliflerin tutulduğuna dair haberleri gördük" diye konuştu.

ABD ve Türkiye tarafından ortaklaşa hazırlanan eğit-donat programına katılan Suriyeli muhalif savaşçılardan 54'ü, bu ay başında programı tamamladıktan sonra 13 Temmuz'da Suriye içlerine geçmeye başlamıştı.

Çoğunluğu Türkmen olan söz konusu ilk grup, Suriye'nin kuzeyindeki Halep vilayetinde Azez ilçesine bağlı Malikiye beldesinde konuşlanmıştı.

Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı ve IŞİD'in elindeki Soran beldesinin yakınında güvenli bir bölge olduğu için birliğin yerleşmesi için burası uygun görülmüştü.

Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, birliğin Türkmen komutanı Albay Nedim Hasan ve yardımcısı ile emirlerindeki 18 savaşçı, El Nusra Cephesi militanlarınca alıkonulmuştu. Örgüt, ayrıca birliğin silah, araç ve gereçlerine de el koymuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.