Abdullah Gül’den HSYK değerlendirmesi

Abdullah Gül’den HSYK değerlendirmesi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, HSYK’daki tıkanıklığın üyelerin seçimiyle ilgili olduğunu belirtti.

Haber Merkezi-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, HSYK düzenlemesine ilişkin, "İktidar ve muhalefetin işbirliği ile bu konu eğer neticeye ulaştırılırsa, çözülürse karşı karşıya kaldığımız problem bütün Türkiye’de çok pozitif bir psikoloji oluşturur" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya Köşkü’nde Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor ile yaptığı başbaşa görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

Gazetecilerin sorularını cevaplayan Gül, HSYK düzenlemesine ilişkin, ""Görüşmelerde bir siyasi partimizin dışındaki diğerleri bu konuda işbirliği yapabileceklerini söylediler. Bunu Başbakanla konuşmamda  paylaştım ve bu yönde karşılıklı bir olumlu tavır sergilenirse neticeye ulaşılabileceğini söyledim. AK Parti grubunda Sayın Başbakan da açıklamalarını müspet yönde yaptı. Ümit ederim ki, bunlar uzun görüşmeleri gerektirmez açıkçası, eğer siyasi samimi bir şekilde ortaya konur, biz bu işi halledelim iradesi ortaya çıkarsa aşılmayacak bir konu yok. Önemli olan sadece buradaki tıkanıklığın aşılması değil, bütün Türkiye’ye pozitif bir psikolojinin yayılmasına çok katkısı olur. Çünkü, iktidar muhalefet biraraya gelip demek ki tıkanılan bir konuyu çözebiliyor, dışarıya da çok güzel bir işaret olur." dedi.

"Anayasa değişikliği olmasını daha doğru buluyorum"

Başka bir gazetecinin, "HSYK’nın yapısında yapılması istenen değişikliğin yargı bağımsızlığını ortadan kaldıracağı ve kuvvetler ayrılığı ilkesine zarar vereceği yönünde bazı eleştiriler var, neler söyleyeceksiniz?" sorusuna Gül, "Türkiye, AB tam üyelik müzakerelerini yapan bir ülke. Türk hukuk sistemini çok geri düşünmemek gerekir. Türkiye, AB ile müzakerelere başlamak için demokratik kriterlerinin ve hukuk sisteminin belli bir seviyenin üstünde olması gerekir. Türkiye’nin hukuk ve demokratik sisteminin iyi olduğunu ama muhakkak iyileştirmeye ihtiyaç olduğunu görmek gerekir. Anayasa değişikliği olmasını daha doğru buluyorum. Anayasaya değişikliğinin de yine gelişmiş demokrasiler ve AB kriterleriyle olmasını arzu ederim. Çalışmalar bu yöndedir. Bu taslakla ilgili bazı değişiklerin yapılması düşüncemi Başbakan ile paylaştım" cevabını verdi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.