Açlık krizini önlemenin en iyi yolu

Açlık krizini önlemenin en iyi yolu
Hemen hepimiz zaman zaman aldığımız fazla kilodan yakınıyor ve diyet programına başlıyoruz

. İşte bu süreçte önümüze ciddi bir sorun çıkıyor; iştahımızı kontrol etmekte güçlük çekmemiz! Hal böyle olunca diyet maceramız da genellikle bir – iki gün içinde son bulmuş oluyor. İştah kontrolü, beyin dahil pek çok organ ve hormonun yönettiği kompleks bir sistem. Mevsim koşulları, herhangi bir hastalık durumu veya psikolojik sorun, ilaç kullanımı, hormonal değişimler, vücut ağırlığı ve fiziksel aktivite düzeyi de dahil hayatın akışı içerisinde başımıza gelebilen pek çok şeyden etkileniyor. Doğru kontrol edilmezse; yetersiz beslenme veya fazla enerji alımıyla birlikte kilo almakla başlayan ve pek çok rahatsızlığı tetikleyen bir eğri oluşturuyor. Bu tablonun can sıkıcı haberi. Güzel haber ise açlığınızı gidermek için sadece basit kurallara uymanız yeterli oluyor. Acıbadem Etiler Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu, iştahı kontrol etmenin 15 püf noktasını anlattı:

UYKU

Uyku düzeninize dikkat edin: Yapılan birçok çalışma; uyku düzeni ve iştahın bağlantısına dikkat çekiyor. 6-8 saatlik bir uyku süresini yakalayamayan kişilerin iştah kontrolünde zorlandıkları ve sağlıksız yüksek kalorili gıdalara yöneldikleri kanıtlanmış durumda. Her gün en az 6 saatlik bir uyku periyodu yakalamaya özen gösterin.

 

ÇİĞNEME

Yemek yeme sürenizi uzatın: Beyne tokluk sinyalleri yaklaşık 20 dakikada ulaşıyor. Yapılan çalışmalar; çiğneme ve tüketim süresini artırmanın besin miktarında 1/3 e varan bir düşüş eğrisi yaşanabildiğini gösteriyor. Öğünleri, dar zaman aralıklarında aceleyle tüketmeyin. Süreyi uzatarak sindirim sisteminin rahatlamasına da yardımcı olabilirsiniz.

LİFLİ GIDA

Lif kaynaklarından zengin beslenin: Kan şekeri seviyelerinin doğru ayarlanması, midenin hacim olarak belirli bir ölçüde kaplanması iştahı kontrol etmenin bir diğer yolunu oluşturuyor. Porsiyon olarak fazla tüketim yaptığınızı düşünüyorsanız, öğünlerin yanında domates salatalık, maydanoz gibi çiğ mevsim sebzeleri ve nohut, mercimek, kuru fasulye gibi kurubaklagiller gibi posa kaynaklarına yer vererek tükettiğiniz besin miktarını azaltabilirsiniz. Her öğününüzde, salata veya kepekli ürünler ya da mercimek ezogelin gibi liften zengin çorbalar bulundurmaya çalışın. İştahınızı daha iyi kontrol ettiğinizi göreceksiniz.

KAHVE

Aldığınız kafein miktarına dikkat edin: Kafein mide salgısını artırarak kişide açlığa benzer etki yaratabiliyor. Bu nedenle kafeinli içecekler tükettiğinizde acıkıyorsanız, bu tür içecekleri tüketmekten kaçının.

SUSUZLUK

Susuzluğu açlık ile karıştırmayın: Yapılan araştırmalar sonucunda; kişilerin susuz kaldıklarında açlığa benzer sinyaller verdikleri ortaya çıkmış. Dolayısıyla açlık hissettiğinizde belli miktarda su içerek biraz zaman geçirin.

BAHARATLAR

Baharat kullanımını artırın: Kişniş, kakule, tarçın, karanfil ve zencefil gibi baharatları karışım halinde veya ayrı ayrı tükettiğinizde sindirimi kolaylaştırıyor ve kan şekeri seviyelerini kontrol ederek iştah kontrolüne yardımcı oluyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.