Adalet Bakanı Gül: AİHM, yargının tutumunun yerinde bulmuştur

Adalet Bakanı Gül: AİHM, yargının tutumunun yerinde bulmuştur
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, AİHM'in Demirtaş kararı ile ilgili, "AİHM kararının uygulanmadığı şeklindeki iddialar doğru değil" ifadelerini kullandı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2019 yılı bütçesi görüşmelerinde söz alan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Selahattin Demirtaş için "Derhal serbest bırakılması gerekir" şeklinde karar verdiğini, ancak bunun uygulanmadığını söyledi.

Bunun üzerine söz alan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Demirtaş ile ilgili olarak AİHM'e "Milletvekilliği dokunulmazlığının kaldırılması, tutukluluğun hukukun üstünlüğüne aykırı ve keyfi olduğu, bu nedenle tutuklanmasının hukuka aykırı olduğuna" ilişkin itirazda bulunulduğu yanıtını verdi.

AİHM’in, “şikayetleri dayanaktan açıkça yoksun bulduğu için kabul edilemez" olarak değerlendirdiğini vurgulayan Gül, sözlerine şöyle devam etti:

“AİHM, Türk mahkemesinin vermiş olduğu kararın hukuka aykırı olduğuna ilişkin şikâyetle ilgili, 'Hayır, hukukun üstünlüğüne aykırı değildir, keyfi değildir' diye karar vermiştir."

Gül, AİHM’in tutukladığı iddiasını esastan incelediğini belirterek, şöyle konuştu:

“AİHM, başvuranın suç işlendiği yönünde bağımsız bir gözlemciyi ikna edecek düzeyde, makul suç şüphesinin bulunduğunu tespit ediyor. İfade özgürlüğünün ihlal edildiği yönündeki şikayeti de incelemeye dahi gerek duymuyor."

“AİHM, YARGININ TUTUMUNU YERİNDE BULMUŞTUR”

Türkiye Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, sözlerine şöyle devam etti:

“AİHM olarak bir tutuklamayı haklı görüyorsanız, 'Tutuklama yerindedir, makul suç şüphesi vardır' diyorsanız 'Bu tutuklama siyasi nedenle olmuştur' diyemezsiniz. Bu nedenle asla böyle bir şey kabul edilemez. AİHM tutuklamanın makul suç şüphesi ile yerinde olduğunu tespit etmiştir. Bu konuyla ilgili 'siyasi nedenle' denmesi kabul edilemez. O esnada yargılama devam ediyor. İç hukuk yolları tüketilmeden yapılmıştır. Dolayısıyla AİHM, Türk yargısının tutumunu yerinde bulmuştur."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.