Adalet Bakanı'na göre okullar için gösterilen tepki 'Algı operasyonu'

Adalet Bakanı'na göre okullar için gösterilen tepki 'Algı operasyonu'
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, bazı ziyaretlerde bulunmak üzere bu sabah özel uçakla Ankara'dan geldiği Diyarbakır'da basın mensuplarının kapıları mühürlenen Kürtçe okullara ilişkin sorularını yanıtladı.

DİYARBAKIR -  Yeteri kadar bilgi sahibi olmasa da kapatma gerekçesi olarak okulların valilikten izin alınmadan açılmamasını gösteren Bozdağ, buna karşı gösterilen tepkiyi ise "Algı operasyonu" olarak göstererek boşa çıkarmaya çalıştı. 

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, bazı ziyaretlerde bulunmak üzere sabah saatlerinde Ankara'dan özel uçakla Diyarbakır'a geldi. AKP'li vekiller ve yöneticiler tarafından havaalanında karşılanan Bozdağ, buradan ziyaretlerinin ilk durağı olan Diyarbakır Valiliği'ne geçti. Bozdağ ve AKP'li vekilleri, Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç'ın yerine Vali Yardımcısı Mehmet Demir ve idari mülkü amirler karşıladı. 
Bozdağ, bir gazetecinin çözüm süreciyle bağlantılı olarak kapısı mühürlenen okullara ilişkin sorduğu soruya verdiği yanıtla AKP hükümetinin Kürtçeye yaklaşımını bir kez daha ortaya koydu. Bozdağ, hükümetin çözüm sürecine büyük bir önem atfettiğini söylemesine rağmen "Özel öğretim kurumlarında Kürtçe eğitim yapılmasına izin veren düzenlemeyi son demokratikleşme paketi içerisinde yasalaştırdık" diyerek, halkın anadilde eğitim talebine karşı Kürtçe eğitimin parayla alınabileceğinin yolunu gösterdi. 

'Okul açma müessesine sahip çıkma konusunda samimi bulmuyorum'
Bozdağ, Kürtçe okulların açılması ile ilgili valilikten herhangi bir izin alınmadığını, okul açmanın şartları olduğunu belirterek, "Okulların açılmaları Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlıdır. Sen kendi kafana göre okul açamazsın, 'ben kendi kafama göre okul açarım, öğrenci alırım' dersen, o zaman hukuk devleti olmaz. Eğer hukuk devletinde yaşıyorsan o zaman devletin hukuk ve kuralarına uymak zorundasın" dedi. 
Devam eden süreci hükümetin aleyhine çevirme konusunda bir çaba olduğunu da ileri süren Bozdağ, devamında şunları söyledi: "İzin alınmadan okul açmanın, 'işte düzenleme yapılıyor deniliyor ama bizim okulları kapattırdılar' diyenleri samimi bulmuyorum. Bu açtıkları okul müessesine sahip çıkma konusunda samimi bulmuyorum. Samimi iseler okul açmak için gereken işlemler yapılır ve çocuklar da gider o okulda okurlar." 

'Zamanla yol haritasını da ortaya koyacağız'
Gazetecilerin çözüm sürecine dair ise "Eylül ayının sonunda adımların atılacağı konuşuluyor ayın sonunda neler bekleniliyor" yönünde yönelttiği soruya ise Bozdağ, çözüm sürecinin hükümetlerinin önem verdiği bir süreç olduğunu belirterek, "Biz bu konuda gereken düzenlemeleri yapma çalışmalarını yapıyoruz. Bu süreç en nihayetinde başarıya ulaşması için gereken adımlar ve katkılar yapılacaktır. Zamanla bunun yol haritasını da ortaya koyacağız, bunlar da ülkemiz için bir kazanım getirecektir" karşılığını verdi. Bozdağ, bu çalışmalar ve yol haritasına ilişkin ise herhangi bir takvim vermedi.  Bozdağ "DBP ve HDP heyetleri İmralı Adası'na giderek PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşmeler yapılıyor ancak devlet ve hükümet yetkililerinden oluşan heyetin İmralı ile görüşmesi gündemde var mı? Yasal anlamda nasıl bir düzenleme yapılacak" sorusu da soruldu. Bozdağ bu soruya da "Söz ettiğimiz o düzenlemeler ve yol haritasının yapılması için idari düzenlemeler yapılacaktır" cevabı vererek bunların da belirli aşamalardan geçtikten sonra yapılacağını söyledi. 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.