Af Örgütü: Her yıl yüzlerce mülteci ölüyor

Af Örgütü: Her yıl yüzlerce mülteci ölüyor
Uluslararası Af Örgütü, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü nedeniyle hazırladığı raporda, AB üyesi ülkelerin Suriyeli mülteciler konusunda görevlerini yapmadığı ve 18 AB üyesi ülkenin de mültecilere kapılarını açmadığını belirtti.

ANKARA - Uluslararası Af Örgütü, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü nedeniyle Suriye'de yaşananlara ilişkin hazırladığı "Büyük Kale Avrupa" raporunu açıkladı. Raporda, Suriyeli mülteciler konusunda Avrupalı liderlerin utanarak başlarını öne eğmeleri gerektiğine işaret ederken, Avrupa Birliği (AB) üyesi devletlerin Suriyeli en savunmasız mültecilerin yaklaşık sadece 12 binine kapılarını açtığı kaydedildi. Raporda bu sayının Suriye'yi terk eden 2,3 milyon kişinin sadece yüzde 0,5'ini oluşturduğu vurgulandı.

“18 AB üyesi devlet mültecilere yer teklif etmedi”

Raporda, 10 Avrupa Birliği üyesi ülkenin Suriyeli mültecilere yerleşim yeri ve insani kabul yerleri sunduğuna işaret edilerek, "Almanya açık ara en cömert olan yer. 10 bin mülteci yada AB'nin toplamda verdiği sözün yüzde 80'ini alma sözü verdi. Almanya haricinde, kalan 27 AB üyesi devlet Suriye'den sadece 2,340 mülteci almayı teklif etti. Fransa sadece 500 yer yada Suriye'den kaçan toplam kişi sayısının yüzde 0.02'sini önerdi. İspanya sadece 30 kişi yada Suriye'den gelen mültecilerin yüzde 0.001'ini almayı kabul etti. 18 AB üyesi devlet Birleşik Krallık ve İtalya da dahil hiç yer teklif etmedi" denildi.

“Ekonomik dezavantajı olan ülkeler sığınmacı kabul etti”

Raporda, ekonomik dezavantajlarına rağmen İran, Ürdün, Lübnan, Pakistan ve Türkiye'nin mültecilere kapılarını açan 5 ülke olduğuna vurgu yapılarak, "2013'te Ürdün, Lübnan ve Türkiye, sadece Suriye'den 1 milyon 524 bin 979 mülteci aldıklarını kayıtlarına geçirdi. Buna tezat olarak ABD'nin kayıtlarına göre 2013'te ülke sadece 36 Suriyeli mülteciye kapılarını açmış, başka ülkelerden ise binlerce mülteciye ev sahipliği yapmış. Avrupa Birliği üyesi 28 ülke 30 bin 498'yi yeniden yerleştirme konusunda söz verdi fakat bunların 25 bin 500'ü Almanya'ya yerleştirilecek. 2013'te en az 435 bin 000 kişi Avrupa Birliği'ne sığınma talebinde bulundu ama sadece 136 bin 000 kişi buna hak kazanabildi" vurgusu yapıldı.

“Her yıl Akdeniz'i geçmeye çalışan yüzlerce kişi ölüyor”

Raporda, şunlar kaydedildi: "Uluslararası Af Örgütü'nün araştırması, onların önce Büyük Kale Avrupa'nın barikatlarını aşması gerektiğini ortaya koyuyor. Birçoğu polis ve sahil güvenlik tarafından şiddetle geri püskürtülüyor veya acınası koşullarda haftalarca alıkonuluyor. Her yıl Akdeniz'i geçmeye çalışırken yüzlerce kişi ölüyor. Ekim'de üç gemi Kuzey Afrika'dan Avrupa'ya geçmeye çalışırken battığında, 650 kadar mülteci ve göçmenin öldüğü tahmin ediliyor. Bu senenin ilk 10 ayında Suriye'den 10 bini aşkın mültecinin İtalya kıyılarına ulaştığı bildiriliyor."

Avrupalı devletlere çağrı

Raporda Uluslararası Af Örgütü, Avrupalı üye ülkelere şu çağrıyı yaptı: "Suriye'den gelen mülteciler için yerleşim ve insani kabul yerlerinin sayısını arttırın. Zor durumdaki gemileri tespit ve gemidekilere yardım için Akdeniz'deki arama ve kurtarma kapasitesini güçlendirin. Kurtarılanlara onurlu bir şekilde davranılması ve sığınma prosedürlerine erişimlerinin sağlanmasını temin edin. Yasa dışı geri-itme operasyonlarının sona erdiğini güvence altına alın. Avrupalı üye ülkelere gitmek isteyen Suriyeli sığınmacılara güvenli bir yasal geçiş sağlayın. AB, üye ülkeleri ve uluslararası toplum en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülkelere, özellikle Ürdün ve Lübnan'a destek sağlamaya devam etmeli." (diha)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.