Ağrı'da seçimler iptal

Ağrı'da seçimler iptal
- Ağrı İl Seçim Kurulu, kullanılmış oy pusulalarının kayıp olduğunu öne sürerek BDPnin kazandığı belediye seçimlerini iptal attı. BDP Ağrı Belediye Eş Başkan adayı Sırrı Sakık, "Yarından itibaren seçim çalışmalarına başlıyoruz.

AĞRI Buradan yine çağrımdır. Başbakan güvendiği başbakan yardımcılarından ya da bakanlarından birini bu kente göndersin. Artık biz bu şekilde onlarla 1 Haziran'da hesaplaşacağız" dedi. 


Ağrı'da gece yarısından sonra AKP'nin itirazı ile oy sayımı sürerken, BDP'nin 24'üncü sandığın açıldığı sırada yerel seçimlerin iptali yönündeki itirazını değerlendiren Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı, itirazı kabul ederek kararı İl Seçim Kurulu'na gönderdi. Ağrı İl Seçim Kurulu da 30 Mar'ta yapılan yerel seçimlerin iptalini ve bu seçimlerin 1 Haziran'da yeniden yapılmasını kararlaştırdı. Alınan karar üzerine sayım durdu ve sabaha karşı BDP Ağrı Belediye Eş Başkan adayı Sırrı Sakık, adliye binası önünde açıklama yaptı. Sakık, 196 sandıktaki oyların yeniden sayıldığında gördükleri noksanlıklar ve ortamın gerginleşmesinden dolayı Merkez İlçe Seçim Kurulu'na seçimin iptali için talepte bulunduklarını söyledi. Taleplerinin olumlu karşılandığını ifade eden Sakık, seçimin 1 Haziran'da yapılmasına karar verildiğini belirtti. 

'Suçüstü yakalandılar' 

Seçim başarılarının egemen güçler tarafından gölgelenmek istendiğini kaydeden Sakık, ''Bu kenti birkaç gündür kanatmak istiyorlardı. Ağrı'yı kanatan bir güç vardı. Bizde bunları gördük. Halkın iradesine saygı duyuyoruz. Ama bizim başarımızı gölgelemek istediler. 30 Mart'ta kazandığımız seçimi hilelerle elimizden almaya çalıştılar. 30 saatlik bir sayımdan sonra 24 sandıkta yapılan yeni sayımda bizim 150 e yakın bir oyla önde olmamıza rağmen bu sürecin bu şekilde gitmemesi, şehrin gerginliği buradaki halkımızın duyarlılığından dolayı biz bu akşam bütün arkadaşlarımızla birlikte bir durum değerlendirmesi yaparak seçimlerin ertelenmesi konusunda talebimiz olmuştu. Çünkü sayımlarda da gördüğümüz kadarıyla suçüstü yakalandılar. Oy torbalarının açılıp, hatta yırtılarak içinden oyların değiştirildiğine dair tutanaklar tutuldu. Bunların hepsini gördüğümüz için bir daha şehrin gerilmemesi sayımın durdurulması ve seçimin yeniden yapılması ile ilgili talebimiz oldu. Bu konuda ilçe seçim kuruluna başvurumuz oldu. İlçe seçim kurulu kararımızı yerinde görerek tabiki yeniden seçimin yapılması için il seçim kurulu karar vermesi gerekiyordu. İl seçim kurulu da yaptığı toplantı sonrası seçimlerin 1 Haziran'da yenilenmesi konusunda karar kıldı" diye konuştu. 

Sakık: Hodri meydan 

1 Haziran'da AKP'ye yeni bir yenilgi tattıracaklarını kaydeden Sakık şunları söyledi: "AKP'ye çağrımızdır. Burada adayınızı da değiştirebilir, yeni adayınız veya eski adayınızla da gelebilirsiniz. Halkın iradesine hep beraber gideceğiz. Sizin bütün hilelerinize rağmen 30 Mart'ta Ağrı'nın bütün alanlarında sizinle hesaplaşmak bizim boynumuzun borcudur. Biz bu süreci niye bu şekilde başlattık çünkü halkımızı korumak ve kollamak istedik. Bir damla kanın akmaması için bütün belediye başkanlıklarını, milletvekilliklerini feda edecek bir gelenekten geldiğimizi halkımız bilmelidir. Türkiye'de yaşanan 1 yıllık barış sürecinin zarar görmemesi adına böyle bir noktaya geldiğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz.(Diha)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.