Aile polisi suçladı, polis ölen kişiyi...

Aile polisi suçladı, polis ölen kişiyi...
Diyarbakır’ da önceki gece yaşanan olaylar sırasında açılan ateş sonucu 17 yaşındaki Kadir Çakmak adlı kişi hayatını kaybetti.

 

Diyarbakır'da olaylı gece, 17 yaşındaki genç yaşamını yitirdi

İlyas AKENGİN

 Çakmak'ın ailesi olaydan polisi sorumlu tutarken, Diyarbakır Valiliği ise, Çakmak'ın polise ateş açtığı sırada çekilen kamera görüntülerini basın kuruluşlarına dağıttı. Oğlunun hedef gözetilerek vurulduğunu iddia eden baba Murat Çakmak, oğlunu vuran kişilerin bulunup cezalandırılmasını istedi. Öte yandan Hastane morgu önünde toplanan Çakmak'ın yakınları sinir krizleri geçirirken, bir grup morg önünde bekleyen polislere tepki gösterince gerginlik yaşandı. Olaylara ilişkin açıklama yapan Diyarbakır Valiliği ise, polislere uzun namlulu silahlarla ateş açıldığını belirtilerek, Savcılığın yapacağı işlemler sonrası sonucun ortaya çıkacağını bildirdi. Valilik, çıkan olaylarda 1 polis memurunun yaralandığını da açıkladı.

Diyarbakır merkez Sur İlçesinde 2 gündür akşam saatlerinde başlayan yasadışı gösteriler kanlı bitti. Edinilen bilgilere göre PKK’nin şehirdeki gençlik yapılanması olan YDG-H üyesi bir grup Balıkçılarbaşı semtinde saat 22:00 sıralarında devriye yapan polis ekiplerine silahla ateş edip, el yapımı bomba ile saldırdı. Terörle Mücadele ve Özel Harekat polisleri göstericilere müdahale ettiği sırada saat 00:37 sıralarında 17 yaşındaki Abdulkadir Çakmak isimli çocuk hayatını kaybetti.

polis-cinayet-(2).jpg

Olaylarda 1 polis memuru sol göz alt kısmından ve burnundan yaralandı. Olayların yaşandığı sokaklarda çok sayıda el yapımı patlayıcı ve boş mermi kovanları ele geçirildi.

Kaldırıldığı Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi’nde hayatını kaybeden Abdulkadir Çakmak’ın otopsi sonucunda kafa, göğüs ve koltuk altında 4 kurşun yarası ve vücudunda şarampel parçası tespit edildi.

POLİS VURMA ANINI KAMERAYA ALDI

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı olayla ilgili soruşturma başlattı. Emniyet Müdürlüğü ise olaylara ilişkin zırhlı araç ve helikopterden çekilmiş görüntüleri basın kuruluşları ile paylaşarak Çakmak'ın polise ateş açtığını açıkladı. Görüntülerde ölen Abdulkadir Çakmak olduğu iddia edilen yüzü maskeli kişinin elindeki pompalı tüfekle polise ateş açtığı sırada güvenlik güçleri tarafından uzun namlulu silahla vurularak yere düştüğü ve arkadaşları tarafından alındığı görülüyor.

“OĞLUM SİGARA ALMAYA GİTMİŞTİ”

Tigris Haber'e konuşan ölen çocuğun babası Murat Çakmak, oğlunun ninesi ile birlikte yaşadığını belirterek şunları söyledi: “Oğlum bakkaldan sigara almak için internet kafeden çıktı. Polisleri görünce sokak başından kafasını çıkartıp polislere baktı, o sırada polis oğluma ateş ederek öldürdü. Oğlum yerdeyken bile polisler yine ateş açtı. Aldığı kurşunların çoğu kafa ve göğüs tarafına isabet etmiş. Sokakta olayın olup olmadığını bilmiyorum. Arkadaşları bana olayı bu şekilde anlattı. Yüzü kanlar içerisinde olduğu için tanıyamadım. Arkadaşları eve geldi 'oğlunu öldürmüşler' dedi. Hastaneye gelip baktım. Polis bana kanlı kıyafeti verince teşhis ettim. Hukuki anlamda olayın peşini bırakmayacağız. Polislere emir verildiği için onlarda öldürüyor, yetkiliyi aldılar bir defa. Bir can almak bu kadar rahat mı?. Polis bize 'bir kişi için mi böyle yapıyorsunuz? bir kişi ölmüş ne yapıyorsunuz?. Böyle bir vicdan nasıl olabilir. 10 kişinin mi ölmesi gerekiyordu. Oğlumu öldüren polisin bulunup cezalandırılmasını istiyorum. Oğlum okula gitmiyordu, bir kaç ay inşaatlarda çalıştı, hava soğuyunca onu annemin yanına gönderdim" dedi.

POLİSE TEPKİ

Hastane morgu önünde toplanan Çakmak'ın yakınları ve arkadaşları sinir krizleri geçirdi. Çakmak'ın yakınları, hastane morgu önünde bekleyen polislere tepki göstererek gitmelerini istedi. DBP İl Eş Başkanı Ali Şimşek ve bazı partililerin müdahalesi ile yaşanan kısa süreli gerginlik sona erdi. İşlemlerin ardından Çakmak Yeniköy Mezarlığında gözyaşları arasında toprağa verildi.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Öte yandan olaya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Diyarbakır Valiliği, merkez Sur İlçesi’nde silahlı gruplar tarafından güvenlik güçlerine yönelik uzun ve kısa namlulu silahlar, el yapımı patlayıcılarla saldırı eylemi gerçekleştirildiği ve Çakmak’ın öldüğü ve 1 güvenlik görevlisinin yaralandığı belirtildi. Açıklamada, şöyle denildi:

"16.12.2014 günü saat 22.00 sıralarında ilimiz Sur bölgesinde başlayan yasadışı eylemler esnasında, eylemci şahıslar tarafından, görevli güvenlik güçlerimize yönelik olarak saldırı eylemleri gerçekleştirilmiştir. Devam eden yasadışı gösteriler esnasında, 17.12.2014 günü saat 00.30 sıralarında, Savaş Mahallesi Yenikapı Sokak, Göçmen Sokak, Köprülü Sokak ile Fatih Paşa Mahallesi Paşa Hamamı Sokak, Büklüm Sokak, Mıyırdıa Murgasyan Sokak içerisinde saldırı eylemini gerçekleştiren gruba yönelik yapılan müdahale sonucunda ağır yaralanan  1997 doğumlu Kadir Çakmak isimli şahıs, kaldırıldığı Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi’nde hayatını kaybetmiştir. Şahsın ölümü ile ilgili net bilgiler Cumhuriyet Savcısı tarafından yapılacak olan otopsi doğrultusunda hazırlanacak rapor sonrası netlik kazanacaktır. Eyleme müdahale eden güvenlik güçlerimizden bir görevli, sol göz alt kısmından ve burnundan yaralanmış olup, personelin hayatı tehlikesi bulunmamaktadır."

OLAY YERİNDE BULUNANLAR

Olay yerinde değişik çapta MKE yapımı 24 boş kovan, av tüfeği kartuşu, 2 av tüfeği kartuş tıpası, 5 mermi gömleği parçası, 1 deforme mermi çekirdeği, 8 mermi çekirdeği parçası, 1 "alev gizleyen" olarak tabir edilen metal parça, 4 eldiven, 2 kan lekeli mendil ve patlamamış 4 el yapımı patlayıcının ele geçirildiği kaydedilen açıklamada, 3 polis aracında isabet ve sekme izleri olduğu belirtildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.