Ajans Press Alanında büyük atılımlara imza attı

Ajans Press Alanında büyük atılımlara imza attı
Diyarbakır Şube Müdürü Şaban FEYÜÇ ile yaptığımız röportajda Ajans Press ile ilgili Gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.

Yerel yayınlarla yaptığı anlaşmalar sayesinde yayınların aynı gün Ajans Press genel merkeze ulaşmasını ve ulusal gazeteler ile birlikte okunarak iş dünyasına servis edilmesini sağlıyor. Böylelikle Diyarbakır İlinde yerel yayınlarının, ulusal platforma taşındığını belirten Şaban Feyüç,  bu çalışmanın bölge yerel gazetelerinde reklam gelirlerine etki edeceğinin altını çiziyor.

 

Diyarbakır’daki yerel gazetelerin, sayfalarını kendilerine dijital ortamda iletmesi durumunda Ajans Press'in tüm imkanlarından ücretsiz yararlanabileceğini belirten Feyüç, 5 bin 270 gazete, 456 televizyon, 676 radyo ve 9 bin 296 internet sitesini günlük olarak takip ettiklerini söyledi.

Yayınların yanı sıra, bölgede birçok kamu ve özel sektörden lider şirketler, şimdiden Ajans Press abonesi olmuş durumda. Türkiye genelinde 3 bin yazılı basın takip edildiği için, bu kurumlar, Diyarbakır, ve Mardin, olmak üzere yayınlardan abonelere herhangi bir yayında kendileri ile ilgili bir haber çıktığı anda aynı gün haberdar olabiliyorlar. Ajans Press aboneleri aynı anda tv, internet ve sosyal medya takibi de yaptırabiliyorlar.

Ajans Press'in veri tabanında bulunan tüm yayınları yerel gazete, tv, radyo ve internet sitelerinin kullanımına açmak istediklerini kaydeden Feyüç, Ulusal  ve yerel arasında bir köprü vazifesi gördüklerini söyledi.

Yerel yayınların, ajansın geniş arşivinden de yararlanabileceğini dile getiren Feyüç,

41 ilde temsilciliği bulunan Ajans Press'in kısa süre sonra tüm yurtta temsilcisi olacağını belirtti.

Türkiye'de yaygın ve yerel olmak üzere bin 250 köşe yazarının da takip edildiğine işaret eden Feyüç, "215 basın sektörü izliyoruz. Amacımız yereldeki reklam kaynaklarını artırmak. Ajans Press, bugüne kadar çalışmalarımız kapsamında Güneydoğu’da özel haber paketleri ve medya mensuplarıyla yapacağımız işbirliği çerçevesinde yerel basını dijital ortamda daha çok takip edilesini sağlayacağız diye konuştu.

  Türkiye’nin en köklü kurumları arasında yer alan ve günümüzde sektörün öncüsü haline gelen Ajans Press’in kuruluş sürecinden bahseder misiniz?

1953 yılında Bunt Kupür Derleme Firması adıyla kuruldu. Uzun yılların birikimine işaret eden bu tarih, gazetecilik alanındaki büyük atılımların yaşandığı yıllara da denk düşüyor. Medya sektöründeki gelişmelere paralel bir biçimde kendini yenilemeyi başaran firmamız, 1975 yılında Erol Özkan tarafından satın alındı ve ismi Ajans Press olarak değiştirildi. Ajans Press, sadece birkaç yıl içinde sektörün öncüsü haline geldi. 1992 yılında Ajans Press'in yönetimini Mehmet Ali Özkan devraldı. Bu tarihte anonim şirket kuruluşu ve isim tescili gerçekleşti. 1992'den beri firmamız yoluna Ajans Press Medya Takip Merkezi A.Ş. olarak devam etmekte.

Geçen süreçte bugün artık haberleşme ve habere ulaşma ‘bir tık’ uzağımızda. Günümüz şartlarında medyayı yakından takip etmek nasıl mümkün olabiliyor?

Özel televizyonların açılmaya başladığı 1993 yılında, hizmet çeşitliliğini arttıran Ajans Press, televizyon takibi ile birlikte medya analiz ve ölçümleme yenilikleriyle sektörel liderliğini ve birikimlerinden güç alan yenilikçi özünü pekiştirdi. Aslında bu gelişmelerin hepsini “teknoloji” olarak özetleyebiliriz.

  Sayısız haber kaynağı var. Ulusal, bölgesel ve yerelde sürekli haber üreten kuruluşların yayınlarını anlık izlemek ve raporlamak için kaç personel görev yapıyor.?

Türkiye genelini kapsayan şube çalışanlarımız ile birlikte 400 kadrolu 1000 outsource personelimiz görev yapmaktadır.

 

 Televizyonlar, radyolar, dergiler, gazeteler …Yanı sıra yabancı yayınlar ve çevirileri …

Tek tek izlenip, kaydedilip, okunup müşteriye sunuluyor. Her birisi için bir görevli mi var?

Burada iş gücünün büyük bir bölümünü bünyemizde geliştirdiğimiz. yazılımlar sayesinde gerçekleştirmekteyiz. Dolayısıyla takip ettiğimiz her mecra için görevli bir personelimiz bulunmuyor,
7 gün 24 saat hizmet sağlayabilecek yapıda istihdam sağlamaktayız.

Peki geçmişe dönük bir araştırma imkanı var mı? Mesela belirli yılların önemli olaylarının yazı dizisi veya haberlerine ulaşmak mümkün mü?

Evet müşterilerimize sağladığımız hizmetlerimizden birisi de arşiv hizmetidir. Takip edilen anahtar kelimelerin dışında arşivimizde dilediği olay ile ilgili araştırma yapıp haberlere ulaşabilmekteler.

Artık global haberleşmenin amiral gemisi sosyal medya. Sosyal medya hesaplarından paylaşılan haberleri, imza kampanyalarını, protestoları veya projeleri de takip etmek mümkün mü?

Sosyal medya medya takibinin de ötesinde ayrı bir mecra olarak özellikle gelişen teknolojilerle birlikte hayatımızın büyük bir bölümünü ele geçirdi diyebiliriz. Bu gelişmeler doğrultusunda Ajans Press olarak sunduğumuz klasik sosyal medya takibinin dışında sadece sosyal medya odaklı bir ürün geliştirdik. Bu ürünümüzü ITS Medya olarak hizmete sunmuş bulunmaktayız. Bu ürünümüzün yetenekleri doğrultusunda sosyal medya da raporlamalar, analiz ve karşılaştırmalar, anlık veya periyodik kriz bildirimleri, hesap ve kullanıcı analizleri, algı analizi, içerik yönetimi, dijital strateji danışmanlığı, en çok paylaşım yapan hesaplar, kaynak karşılaştırmaları, haber değerlendirme ve nitelendirme, arşivleme ve filtreleme alternatifleri gibi birçok seçenek ile tamamen müşterilerimizin ihtiyacı doğrultusunda hizmet sunmaktayız.

Medyadaki gelişmelere paralel olarak sürekli kendinizi yeniliyor musunuz yoksa belli başlı bilgisayar yazılımlarıyla iş devam ediyor mu?

Tüm yazılımlarımızı kendi bünyemizde bulunan mühendis arkadaşlarımız geliştirmektedir.

Hizmetlerimizin büyük bir bölümü teknolojiye dayalı olduğu için yazılım süreçlerinde güncel gelişmeleri sürekli takip edip kendimizi geliştirmek zorundayız. Geliştirmelerimizi müşterilerimizden gelen gerek tasarım gerek içerik bazındaki bildirimler doğrultusunda gerçekleştirmekteyiz. Yazılımlarımız kendimize ait olduğu için müşterilerimizin talepleri doğrultusunda şekillendirebilmekteyiz.

1993 yılı Türkiye’de özel televizyonların açıldığı ve medyanın çeşitliliğini arttırdığı bir yıl olmuştu. Takip eden yıllarda da bu katlanarak devam etti. 1950’li yılların başında medyanın gelecek vizyonunu öngören şirketinizin bugün; kısa, orta ve uzun vadeli programları hazır mı?

Uzun vadede Cumhuriyetimizin 100. Yılı olan 2023 yılına kadar tüm hedef ve programlarımız hazır. Kısa ve orta vadede ise gelişen teknolojiler ve öngörülerimiz doğrultusunda planlamalarımız aylık ve 3 aylık bazda değerlendirilip güncellenmektedir.

Geleceğin medyası nasıl şekil alacak?

Daha çok dijital ve interaktif kanallara yöneleceğini düşünmekteyiz. Kişiler özellikle günden güne sosyal mecralarda daha çok söz sahibi olacağını düşünürsek, bu mecraların takibi daha kompleks hale gelecektir. Bu sebeple medya takibinin sosyal mecraların takip ve raporlanmasına çok daha fazla ihtiyaç duyulacaktır.

 

Dünyada medya takip işi nasıl yapılıyor?

Bizim kullandığımız teknolojilere benzer teknolojilerle yapılmaktadır. Telif hakları uygulamaları sebebiyle ülkeden ülkeye sunum ve ücretlendirme farklılık göstermektedir. Genellikle dünya genelinde sabit ücrete ek olarak haber başına bütçe uygulayarak hizmet sağlanmaktadır.

 Dünyaya bakarsak Ajans Press, medya takip alanında nerede?

Medya takip sektörünün en saygın uluslararası örgütleri olan Uluslararası Kupür Büroları Federasyonu (FIBEP), Uluslararası Radyo Televizyon Takip Derneği (IABM) ve Uluslararası İletişim Ölçme ve Değerlendirme Birliği (AMEC) üyeliklerine imza atarak, dünyanın önde gelen medya takibi şirketlerinin arasına girdi. Kaliteli ve hızlı bilgi için ülkemizi uluslararası camiaya, uluslararası camiayı da ülkemize taşıyan bir köprü oldu.

Ajans Press, uluslararası alanda da bilinen bir marka?

Kesinlikle,

İnternetin daha da yaygınlaşması ve haber kaynaklarının sürekli artması “Eksiksiz hizmet verme” kararlığınıza gölge düşürüyor mu?

Hayır, aksine kendimizi geliştirip hizmet çeşitliliğini artırabilmek adına çok büyük bir fırsat sunmaktadır. Bu fırsattan en iyi şekilde de yararlanmaktayız.

 Artık ‘bilgiye ulaşmak’tan çok ‘bilgiye hemen ulaşmak’ yarışının içindeyiz. Bu kadar hızlı bilgi ve haber paylaşımına yetişebiliyor musunuz?

Evet. Kullanmış olduğumuz yazılımların performanslarını bu doğrultuda ölçümleyip hizmetlerimizi geliştirmekteyiz. Anlık haber bildirimleri gibi..

Temel misyonunuzu nasıl açıklıyorsunuz?

Çalışan ve müşteri memnuniyeti odaklı hizmet anlayışı ile sektörünün standartlarını belirleyerek nitelikli bilgiyi doğru zamanda daha geniş kitlelere ulaştırmak.

Müşteri memnuniyeti olduğu kadar bilgi gizliliğine de önem verdiğinizi biliyoruz. Medyada neyi takip ettiğinin bilinmemesini isteyen müşteriler var mı?

Evet, her müşterimiz özelinde takip sağlamaktayız ve müşterilerimizin bu hassasiyetlerine fazlasıyla değer vermekteyiz.

Peki, neyi takip ediyor bu müşteriler? Sadece rakiplerini mi?

Öncelikle kendilerinin medya yansımalarını, sonrasında rakiplerini ve hizmet sağladıkları sektör veya sektörlerin dinamikleri ile güncel siyasi ve ekonomi yansımaların takip etmekteler.

 2008 yılında PR’Net firmasısını bünyenize kattınız. Ajans Press ve PRNET’in gücünden ortaya ne gibi yenilikler çıktı?

İki farklı organizmanın birleşiminden müşterilerimizin ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılayabildiğimiz hizmetlere olanak sağladı. Aynı hizmeti iki farklı şekilde veya ortak şekilde harmanlayarak sunabilmekteyiz.

Geçtiğimiz yıl saha araştırmaları şirketi APA’yı kurdunuz. Ajans Press Araştırma nasıl ve hangi alanda hizmet verecek?

Ajans Press Araştırma grup şirketlerinin saha sinerjisinden yararlanarak sahadan müşterilerimizin talepleri doğrultusunda veri toplayıp raporlayacak.

 Ülke genelinde hizmetiniz var mı?

5 Bölge Müdürlüğü’nden Türkiye’nin 81 iline yayılan 2.000 personeli ile araştırma ihtiyaçlarınıza da hızlı, güvenilir, online takip edilebilir ve en uygun fiyatlı çözümler sunuyor.

Araştırma modellerinizden bahseder misiniz?

Satış Noktası KPI Takip Araştırmaları, Potansiyel Müşteri Veri Toplama Araştırmaları, Müşteri Potansiyeli Tespit Araştırmaları, Gizli Müşteri Araştırmaları, Online Anket, Bulunurluk Araştırmaları, Kriterli Esnaf/Saha Araştırmaları vs.

Nasıl raporlama yapıyorsunuz?

Ajans Press Araştırma müşterilerinin her kademedeki çalışanına ve onların beklentilerine uygun rapor formatları sunar. Ajans Press Araştırma Raporları basit, anlaşılır ve kullanıcı dostudur. Ajans Press Araştırma periyodik çalışmalarınız için veriyi her açıdan değerlendirmeye olanak sağlayan dinamik rapor formatları sunar.

Bünyenize kurye ve dağıtım hizmetlerini de dahil ettiniz. ‘Türkiye genelin en kaliteli hizmet veren ve hizmetlerinde Türkiye’de hiçbir firmada olmayan teknolojik alt yapısıyla Türkiye’nin en iyi dağıtım firması’ olma iddiasıyla yola çıktınız. Şuan ülkenin tamamında bu hedefinizi gerçekleştirdiniz mi?

Ajans Press Kurye olarak kaliteli ve süreklilik anlayışıyla hedefimize doğru emin adımlarla ilerlemekteyiz. Bu süreçte Türkiye’ nin önde gelen kurumlarıyla toplu dağıtım anlaşmaları imzalandı ve şu an itibariyle Türkiye genelinde kendi ekipleriyle dağıtım yapan Tek Dağıtım firmasıyız.

Her bölgede şubeniz var mı?

7 coğrafi bölgede 5 bölge müdürlüğümüze bağlı 40 yerleşik şube ve bu şubelere bağlı illerde görevli mobil şubelerimiz ile Türkiye’nin tamamına hizmet vermekteyiz. Tüm Türkiye’ ye gönderi çıkışlarımız 7/24 güvenlikli ve uzaktan takip edilebilir Operasyon Merkezimiz tarafından yapılmaktadır.

 Mobil filonuzda kaç araç var?

90 minivan ve 80 motosikletten kurulu bir filomuz bulunmaktadır.

 Gönderilerin takibini anlık yapabiliyor musun?

Dağıtımlarımız GPS sağlayan el terminalleri ile yapılmaktadır. Cihaza saha personeli tarafından girilen Teslim ve İade bilgileri, dağıtım adetleri, konum bilgileri  (Enlem-Boylam) ve fotoğraflar 4.5G teknolojisi ile uydu üzerinden sunucularımıza aktarılır. Müşterilerimiz gönderilerini web üzerinden online takip ve  kontrol edebilmektedir.

Gönderilerin teslim süresi ne kadar?

Dağıtım maliyetlerine etki eden bir unsur olduğundan proje bazlı müşteri talebine göre değişkenlik göstermektedir. Bu bağlamda 2-3 iş gün’ den 7-8 iş gününe kadar değişen sürelerde hizmetler verebilmekteyiz.

Hizmetinizin, alışılagelmiş dağıtım sisteminden farkı neler?

En büyük farkımız teknolojimiz. Türkiye’ de GPS/GeoCoding sağlayan el terminalleri ile online ve eş zamanlı olarak; teslimat/ iade sonucu, konum bilgisi ( enlem-boylam) ve teslimat/ iade işlemi sırasında fotoğraf alabilen ilk ve tek firma durumundayız. Bunun dışında bir başka farkımız ise yukarıda belirttiğimiz gibi, bulunduğumuz alanda Türkiye sathında acente kullanmayan ve tamamen kendine şubeleri ile hizmet veren tek firmayız.

Özel Haber: Ali VURANEL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.