Akdamar Adası'nda 5'inci ayin yapıldı

Akdamar Adası'nda 5'inci ayin yapıldı
Van Gölü'nde yer alan Akdamar (Axdamar) Adası'ndaki Akdamar Kilisesi'nde yılda sadece bir kez düzenlenmesine izin verilen 5'inci ayin dün yapıldı.

VAN - 2010 yılında alınan özel izinle 95 yıl aradan sonra ilk ayinin yapıldığı Van Gölü'nde bulunan Akdamar Adası'ndaki Akdamar Kilisesi'nde, 5'incisi düzenlenen ayin için yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda Ermeni kente geldi. Türkiye Ermenileri Patrikliği Ruhani Meclisi Patrik Genel Vekili Başpiskopos Aram Ateşyan, Rahip Taniyel Uçkun, Peder Ovagin Çınar ve Peder Kirkor H. Uzunyan'ın da yapılan ayinde yer aldığı belirtildi. Adada saat 10.30'da yapılan ayin sonrası değişik etkinlikler de gerçekleştirildi.

Türkiye Ermenileri Patrikliği organizasyonuyla bu yıl beşincisi yapılan ayin için, yurt içi ve yurt dışından kente gelen Ermeniler, sabah erken saatlerde konakladıkları otellerden ayrılarak minibüs ve otobüslerle Gevaş ilçesindeki Akdamar İskelesi'ne geldi. Burada bekleyen teknelere binen Ermeniler, yaklaşık 20 dakika süren tekne yolculuğunun ardından Akdamar Adası'na geçti. Kilisenin güney tarafında yer alan bölümde mum yakan ve dua eden Ermeniler, dünya barışı ve kardeşliği için dua ettiklerini söyledi.

Ermeniler, kentte bulundukları süre içerisinde Van halkının kendilerine yakın ilgi gösterdiğini belirterek, atalarının uzun yıllar önce yaşadığı topraklarda bulunmaktan mutluluk duyduklarını ifade ettiler. Van'ın Akdamar ilçesinde bulunan Akdamar Kilisesi'nde beşinci ayine geçtiğimiz yıllara oranla daha az ilginin olduğu dikkat çekti.

Ayin için Türkiye'nin çeşitli illeri ve yurt dışından Van'a gelen Ermeni vatandaşlar, sabahın erken saatlerinde teknelerle adaya ulaştı. Kilisenin arka kısmına kurulan alanda mum yakan Ermeni vatandaşlar, duygulu anlar yaşadılar. İlahiler eşliğinde dua eden Ermeniler, kendilerine böyle bir imkanın sağlanmasından dolayı Kültür Ve Turizm Bakanlığı'na teşekkür ettiler. Saat 10.00'da başlayan ve Ermeni Patriği Ruhani Meclis Başkanı Başepiskopos Aram Ateşyan'ın başkanlık ettiği ayini, ABD Doğu Diyakosluğu Ruhani Önderi Başepiskopos Khajak Barsamian yönetti. İlk yıla oranla katılımın az olduğu ayine yaklaşık bin Ermeni katıldı. Günler öncesinden ayin için hazırlıkların yapıldığı ayini yöneten Başepiskopos Barsamian, kan gölüne dönen Ortadoğu’da ölenler için  dua edildi.

4 bin vatandaş teknelerle taşındı

Ermeni vatandaşların yanı sıra Vanlı vatandaşlar da ayine ilgi gösterdi. VanValiliği'nden yapılan açıklamada, Akdamar Adası'na 4 bin kişinin ücretli olarak taşındığı bildirildi. Ayinin tamamlanmasının ardından ermeni vatandaşlar kilisenin önünde müzik eşliğinde halay çekti.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.