AKP’li Ağaya isyan…

AKP’li Ağaya isyan…
Siverek ilçesi Yaygılı (Teşt) köyünde yaklaşık 200 yıldır yaşamlarını sürdüren yurttaşlara ait arazilerin AKP'nin Urfa Milletvekili Kasım Gülpınar tarafından "gasp" edilmek istendiği iddia edildi.

URFA - Siverek'in Yaygılı (Teşt) köyünde 200 yıla yakın bir süredir yaşayan yurttaşlara ait arazilerin AKP'nin Urfa Milletvekili Kasım Gülpınar tarafından "gasp" edilmek istendiği iddia edildi. Köylülerin avukatı Neşet Girasun, "Köylüler kendi topraklarının sadece yüzde 1’ini kullanabiliyorlar. Fiili olarak iddialarında haklı oldukları kesin, hukuki açıdan haklarını arayacağız" dedi. 

Arazilerin kendilerine ait olduğunu söyleyen köylüler;  temizlenmeden önce tarlaların volkanik  kara taşlarla dolu olduğunu ifade ederek  ‘’Toprağı, tırnaklarımızla  kazıyarak bu hale getirdik. Çoluğumuzun, çocuğumuzun emeği var bu tarlalarda.’’şeklinde konuşarak tepkilerini dile getirdiler.Köylülerden Hınsa Gümüş adlı yurttaş, AKP'li Gülpınar'ın kendini "şeyh" diye adlandırdığını ve Diyarbakır'ın Çınar ilçesinden yoksul bir ailenin yanında iken köylerine gelerek kendilerine sığındığını ifade etti. Fakat zamanla "şeyh" sıfatını kullanarak kendisine müritler oluşturduğunu ve daha önce sığınarak ekmeğini yediği köylülere kan kusturmaya başladığını anlattı. " diye konuştu.

Tek geçim kaynağı 25 dönümlük tarlası olduğunu belirten Hêsa Gırgiç "Bu sahtekarlıktır. Ruhumuzu, canımızı veririz; ama toprağımızı vermeyiz. " diye konuştu. Köyün 15 hane olduğu 1963 yılında Eyyüp Cenap Gülpınar'ın kendilerini dere kenarına attığını söyleyen Eyüp Sabri Kosta adlı yurttaş, şunları anlattı: "Daha önce devlet tarafından bu toprakların bize ait olduğuna dair belgeler ve dosyalar vardı. Cenap Gülpınar daha sonra bunları Ankara'ya götürerek sahtekârlıkla bunları kendi lehine çevirerek, bütün toprakları kendi adına geçirdi. Bundan haberimiz yoktu. İki yıl önce haberdar olduk." 
Mehmet Ali Gırgiç adlı köylü ise, Şeyh Eyyüp Cenap Gülpınar'ın zamanından beri kendileriyle uğraştığını belirterek, "Eğer köyde kalmak istiyorsanız, paranızı getirin size topraklarınızı vereyim’ diyor. ‘Aksi takdirde pılınızı pırtınızı toplayın gidin’ diyor. Sen AKP'lisin diye canımızı mı alacaksın? Eğer bu köyde bir ölüm vakası olursa bunun sorumlusu Kasım Gülpınar'dır." diye konuştu.
Konuyla ilgili davayı takip eden Av. Neşet Girasun ise, "Araziyi asıl kullanan köylülere toprağın sadece yüzde 1'i hak kılınmış. Gerisi bölgenin ailelerine pay edilerek, tapu verilmiş. AKP Urfa Milletvekili Kasım Gülpınar da payına düşeninin bin 500 TL'den satın alınmasını,

aksi takdirde 1 Ocak 2014 tarihine kadar boşaltılmasını istediği iddiası var.  Köylülerin, fiili olarak haklı oldukları kesin, hukuki açıdan haklarını arayacağız. Biz bu mağduriyeti gidermek için tüm hukuki yollara başvuracağız" dedi. 

AKP'li vekil iddiaları yalandı
Köylülerin iddialarının asılsız olduğunu ifade eden AKP Milletvekili Kasım Gülpınar ise, on yıllardır kendi ailesi ile köylüler arasında arazinin problem olduğunu belirten Gülpınar, " Arazinin davalık olduğunu dahi bilmiyordum. Yaklaşık 3 yıl önce davanın bittiğini ve arazinin biz de dahil Siverek'in büyük ailelerinden Odabaşı'ların da olduğu birkaç aileye tapulandığını öğrendim." diye konuştu. Sorunlu oldukları köylülerle görüştüğünü ve en düşük bedelden topraklarını satın almalarını istediğini söyleyen Gürpınar, "Dönüm başına bin 350 lira istedik. Kendi payım için istemiyorum zaten. Ancak halalarım yoksul, onların haklarının verilmesi lazım. Kesinlikle köylülerle sorun yaşamak istemem. Çözüm yolu ne ise o yolu bulacağız" diye belirtti.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum