Alevilerden HDP'nin adayına destek

Alevilerden HDP'nin adayına destek
Cumhurbaşkanı adaylarının açıklanmasının ardından, Aleviler, seçimlerde hiçbir şekilde Türk-İslamcı sentezde olan adayları desteklemeyecekleri konusunda hem fikir.

ÖDAD Başkanı İmam Balsever, Alevilerin seçeneğinin halkların seçeneği olduğunu, bu adayın da Selahattin Demirtaş olduğunu belirtirken, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Müslüm Doğan ise Alevi örgütlerinin Demirtaş'ın adaylığı konusunda titiz davranacağını söyledi.

 

İSTANBUL - Türkiye'de ilk defa Cumhurbaşkanı seçimi için halk sandık başına gidecek. AK Parti adayını Başbakan Recep Tayip Erdoğan olarak açıklarken, CHP ve MHP Eklemedin İhsanoğlu'nda, HDP ise HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ta karar kıldı. Her seçimde CHP'ye verdikleri açık destekle bilinen Aleviler, cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP'nin MHP ile ittifak yaparak, Ekmeleddin İhsanoğlu gibi bir adayı destekle kararı alması Alevileri hayal kırıklığına uğrattı. Alternatif aday arayışına da giren Alevilerden HDP'nin adayı Demirtaş'a destek geldi. Özellikle AKP ve CHP-MHP adaylarının dini söylemleri önde olan adaylar olması Alevilerin tepkisini çekerken, HDP'nin adayı Demirtaş'ın siyasi geçmişinin yanı sıra, adaylığını açıkladığı toplantıda toplumun her kesimini temsil edeceklerini açıklaması Alevi çevrelerince olumlu karşılandı. Cumhurbaşkanı adaylarına ilişkin Özgür Demokratik Alevi Derneği (ÖDAD) Başkanı İmam Balsever, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Müslüm Doğan ve Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu değerlendirmelerde bulundu.

“Alevilerin seçeneği halkların seçeneğidir”

ÖDAD Başkanı Balsever, Cumhurbaşkanlığı seçimleri için Alevi örgütleri olarak belli kriterlerinin olduğunu söyleyerek, bunların en önemlisinin adayın Alevilerin inançlarına saygılı, demokrat ve Kürt sorununun demokratik çözümünden yana tavır alması olduğunun altını çizdi. "Toplumun ötekileştirilen kesimlerine sahip çıkan Cumhurbaşkanı bizim de Cumhurbaşkanımızdır" diyen Balsever, AKP ve CHP adaylarını, "En nihayetinde İhsanoğlu ve Tayip Erdoğan arasında hiçbir farkın olmadığını toplumumuz görüyor. Çünkü ikisi de Türk İslam sentezcidir, ikisi de ırkçıdır. Bu noktadan baktığınızda Alevilerin seçeneği halkların seçeneğidir. Bu da HDP'nin adayı Selahattin Demirtaş'tır"  dedi.

“Adayımız Demirtaş”

Balsever, "Bugünden sonra çok açık ve net olarak adayımızın Selahattin Demirtaş olduğunu söylüyoruz" diyerek dernek olarak Alevilerin halkların eşitliği ve özgürlüğünden yana tavır alacakları vurgusu yaptı. Balsever, "Bu önemli bir seçimdir. Alevilerin ve ezilenlerin Ortadoğu'da gelişen süreci göz önüne alarak ciddi bir şekilde düşünmesi gerekmektedir. Hemen yanı başımızda uluslararası güçler ciddi bir mezhepler arası çatışmayı yarattığını görüyoruz. Bu durum Türkiye'ye sıçrarsa en büyük tehlikeyi Aleviler yaşayacaktır. Onun için Cumhurbaşkanını tercih ederken bu ülkenin temel sorunlarını göz önünde bulundurulmalıdır. Alevilerin Kürtlerle, Ezidilerle, Ermenilerle, Süryanilerle ve emekçilerle bu seçeneği güçlü bir ihtimale dönüştürmesi lazım, aksi takdirde sömürgeci güçlerin farklı toplumsal kesimleri mezhepsel çatışmalara sürükleyeceği ortadadır" ifadelerini kullandı.

“AKP ve CHP adaylarını kesinlikle desteklemeyiz”

PSAKD Genel Başkanı Müslüm Doğan ise Alevi örgütlerinin Demirtaş'ın adaylığı konusunda titiz davranacağını söyledi. Doğan, "Selahattin Demirtaş adaylığını açıklamadan önce Türk-İslam sentezci okullarda yetişmiş, siyasal İslam'ın egemenliğini savunan her iki adaya da uzak olduğumuzu, bu profilin bize uygun düşmediğini ve bu eksenden uzak olduğumuzu yaptığımız açıklamayla duyurmuştuk. Bu anlamda bu iki adayın kesinlikle tercihimiz olamayacağını belirtmiştik. Bu ülkede demokratik bir cumhuriyete ulaşma kaygısında olan tüm güçlerin cumhurbaşkanlığı seçim sürecini iyi değerlendirmesi ve bu süreci titizlikle takip etmesi gerektiğine inanıyorum" diye konuştu.

“Bizim için Erdoğan ihtimali kesinlikle yoktur”

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Kenanoğlu ise 2 Temmuz Sivas Katliamı'nın Aleviler için son yüzyılın en büyük kırılma noktası olduğuna değinerek, "Dolayısıyla biz Alevi kurumları olarak Cumhurbaşkanı adaylarını 2 Temmuz anmalarına bekliyoruz. Bu adayların Alevilerin yanında ne kadar durduklarını, Alevilerin acılarını ne kadar paylaştıklarını Alevilere nasıl yoldaş, can olabildiklerini göstermesi açısından niyet okuması olacaktır" dedi. CHP ve MHP'nin ortak adayı İhsanoğlu ile AKP'nin adayı Başbakan Erdoğan'ın adaylıklarını değerlendiren Kenanoğlu, "Cumhuriyet tarihinde Alevilere yönelik en ağır hakaretleri eden, en kırıcı lafları kullanan başbakan olan Recep Tayip Erdoğan bizim için değerlendirmeye tabi tutulacak birisi değildir. Dolayısıyla bizim açımızdan Tayip Erdoğan ihtimali kesinlikle yoktur" diye konuştu.

“Demirtaş'ın tutumunu önemli buluyoruz”

"Bu topraklarda Alevilerin başına ne gelmişse milliyetçi muhafazakar şahsiyetler tarafından gelmiştir" diyerek İhsanoğlu'nun adaylığını değerlendiren Kenanoğlu, şunları söyledi: "Milliyetçi muhafazakar bir siyaset anlayışının Alevileri kucaklaması, onların sorunlarını demokratik bir tarzda ele alması mümkün değildir. Bundan kaynaklı olarak biz Selahattin Demirtaş'ın pratiğini ve genel başkanlık süreci içindeki yaklaşımlarını sözlerini biliyoruz. Alevi kurum ve kuruluşları olarak Selahattin Demirtaş'ın bu tutumunu önemli buluyoruz. Bunu tabanımızın değerlendireceğinden de eminiz. Bizim açımızdan Selahattin Demirtaş Cumhurbaşkanlığı konusunda desteklenebilecek en iyi adaydır" dedi. (diha) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.