‘Aleyküm Selam’

‘Aleyküm Selam’
Kaya: "Kültür sanat bizim topraklarımızda hepmerkezileştirilmeye çalışıldı, devlete sadakati istendi dolayısıyla muhaliflere bedeller ödetildi.

ÖDÜLÜN EN ŞAŞIRTICI YANI BU

Muhalif kimliğini gerek düşünceleri, gereküretimiyle birleştiren Ahmet Kaya bu  ülkenintabi ki itirazlarını cesurca dillendiren bir yurttaşı, bir sanat adamıydı. Sanırım bu ödülünen şaşırtan yanı da buydu.

Sözü susturulmuş ve kalbi incitilmiş bir sanat adamının cümlelerini burada dilendirmenin de bir vicdan borcu olduğunun anlaşılmasını isterim. Paris'te yaşadığı sürgün zamanlarındasesini ülkesine duyurmak istemiş ve kayda geçen cümleleriyle şöyle demişti:

"Dünyanın bütün kültürlerine eşit mesafede duran kendini hiçbir yere ait göremeyecek kadar dünya vatandaşı hisseden ama bir kimlik aidiyeti ifade etmek gerekirse Kürt asıllı bir Türkiye Cumhuriyeti  vatandaşıyım. 

Ben kendisine sadakat göstermemi isteyen tüm sistemleri reddedecek kadar özgür bir ruha sahibim. Benim mücadelem yok sayılan bütün hakların varlığı kabul edilinceye kadar bitmeyecektir. Hayatın daletine daha çok inanıyorum. Başta Kürt halkı olmak üzere bütün halkların yüzlerini dağlara dönüp ağlamasını istemiyorum."

Burada bulunup da bu cümleleri bugünün ruhu üzerinden algılamakta zorlanan olduğunu zannetmiyorum. Benim burada bulunmam bir temsiliyeti ifade ediyor.

 

ALEYKÜM SELAM DEMEYE GELDİM

Bu ödülü eşim adına bu topraklarda yaşamış ve onun gibi incitilmiş, kırılmış tüm kadimkültürlere eşim şahsında bir vefa selamı, incelikli bir selam olarak algılayıp aleyküm selam,bizden de merhaba demeye geldim."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.