Altın ve dövizdeki yükseliş klima fiyatlarını da vurdu

Altın ve dövizdeki yükseliş klima fiyatlarını da vurdu
Klima satışları geçen yıla göre yarı yarıya düşerken, bir yılda yüzde 30 zamlanan klimalar, alım gücü düşen vatandaşlar için ‘lüks’ olmaya başladı.
Ali Abbas Yılmaz / Resul Önen / Özel haber

 

Diyarbakır'da bunaltan sıcaklarla baş etmenin olmazsa olmazı olan klimalara, fiyatlarındaki artıştan dolayı vatandaşın ilgisi azalırken, esnaflar da hem işlerin düşmesinden hem de vatandaşın klima almak için sıcakların bastırmasını beklemesinden şikayetçi.

Diyarbakır'da yaz sıcakları artarken, vatandaşların serinlemek için klimalara olan ihtiyaçları da arttı. Diyarbakır'ın avlulu, eyvanlı eski evleri artık tarih oldu ve artık Diyarbakırlılar yaz sıcağında apartman dairelerindeki evlerinde klima serinliğinde yaz sıcağı ile baş etmeye çalışıyorlar.

Yaz geldi ve Diyarbakır'da klima sezonu başladı ancak bu yıl ekonomik kriz klima satışlarını da vurdu. Yaz sıcağında kavrulan, bunalan vatandaşlar bu yıl klima almaya pek yanaşmıyorlar. Zira klimalar geçen yıla göre yüzde 30 daha zamlı. Dövizdeki yükselişten kaynaklı artan klima fiyatları klima satışlarını yarı yarıya azalttı.

Klima satışı yapan firmaların temsilcileri ile yaptığımız görüşmelerde klima fiyatlarındaki yükselişten kaynaklı vatandaşların bu yıl klima alımına ara verdikleri gerçeği ortaya çıktı.

 

'Ramazan bayramından sonra klima satışlarımız artmaya başladı'

22 yıllık beyaz eşya bayisi olan esnaflardan Sait Kurt, klima sezonunun başladığını ve geçen yıla göre satışları düşse de yine de sezondan kaynaklı iş yoğunluklarının arttığını söyledi. Kurt, şöyle konuştu: " Diyarbakır'da sıcakların artmasıyla klima satışlarımız da arttı. Zaten klima satışları sezonluk bir durumdur. Bu yıl Ramazan bayramından bir hafta sonra klima satışlarımız artmaya başladı. Hatta şuan ekiplerimiz klima kurulumunu yetiştirememektedir. Çevre illerden takviye teknik personel getirdik. Siirt'ten, Kızıltepe'den, Batman'dan, Bingöl'den ve Muş'tan destek ekipler geldi. Şuan seri bir şekilde klima kurulum işlemlerimiz devam ediyor. Ramazan'dan önce daha sezon başlamadan önce iki klima satıyorsak bugün on klima satıyoruz."

'Klima satışları geçen yıla göre düşük'

Geçen yıla göre klima satışlarında bir düşüş yaşandığını belirten Kurt, " Sezondan dolayı klima satışlarımızda bir artış olmakla beraber geçen yıla nazaran satışlarımız düşüktür. Sadece klima satışlarında da değil, beyaz eşya satışlarında genel bir düşüş var. Yani, halk arasında dolaşan kriz söyleminin bizim işlerimize de etkisi oldu. Klima satışlarımız geçen yıla göre neden düştü çünkü dövizdeki yükseliş ister istemez bizim de fiyatlarımıza yansıdı. Klima fiyatlarındaki artıştan kaynaklı satışlarımızda bir düşüş yaşandı. Geçen yıl 2 bin TL'ye sattığımız bir klimayı bugün 2 bin 700 TL'ye satmak zorunda kaldık. Haliyle bu da her geçen gün alım gücü düşen vatandaşı etkiledi" diye konuştu.

'Klima almak için sıcakları beklemeyin!'

Klima ihtiyacı olan tüketicileri uyaran Kurt, "Yaz döneminde işlerimiz çok yoğunlaşıyor, bunun bir nedeni sıcaklar ama bir nedeni de halkımızın klima alımını tam sıcakların arttığı döneme denk getirmeleridir. Halbu ki, klima alımı son dakikaya bırakılmazsa hem bizim bu kadar iş yoğunluğumuz olmayacak hem de ekiplerimiz klimaları daha sağlıklı bir zaman aralığında kurmuş olacaklar. Eğer bir tüketici klimasının sağlıklı bir şekilde kurulumunu istiyorsa sıcakların çok yükseldiği dönemlerde değil daha serin dönemlerde klimasını temin etmelidir. Tabii ki, biz tüm yoğunluğumuza rağmen klima kurulumunu en iyi şekilde yapmanın gayreti içindeyiz ancak yine de bir işin geniş bir zamanda yapılması ile dar bir zamana sıkıştırılarak yapılması arasında illa ki bir fark vardır. Düşünün ekiplerimizin günde 5 tane klima kurmaları ile günde 2 tane klima kurmaları arasında ister istemez bir fark oluşur. Çünkü hem klima kurulumu hem de müşterinin bilgilendirilmesi için daha çok zaman ayırabilmek  her zaman daha sağlıklı sonuçlar verir. Klimanın özellikleri, çalışma prensipleri konusunda yeterince bilgilendirilen tüketiciler klimalarımızdan alacakları verim daha da yüksek olacaktır" ifadelerini kullandı.

'Klima her aç kapa işleminden sonra daha fazla enerji harcar'

Klima kullanımında tüketicilerin dikkat etmesi gereken hususları dile getiren Kurt, şunları söyledi: "  Bunlar nelerdir; genellikle vatandaşlarımız klimayı açıp yüksek derecede ani soğutma yapıp sonrada kapatıyorlar ve ortamın ısısı değiştiğinde de yeniden klimayı açıyorlar. Sürekli bir aç kapa hali var. Oysa ki, bu çok yanlış bir kullanım tarzıdır. Klimayı açıp ortalama 25 derecede sabit tutmak gerekir. Çünkü klima her aç kapa işleminden sonra daha fazla enerji harcar. Ayrıca klima çalıştırılır çalıştırılmaz hemen 18 dereceye getiriliyor ve bu da çok yanlıştır. Bu durum klimanın daha fazla çalışmasını ve elektrik faturanızın kabarmasını beraberinde getirir. Klimanın performansının düşmeden çalışması için 23 - 25 derecede sabit tutulması çok önemli. Klimanın ortamı serinletmesi demek klimanın kapatılma zamanı gelmiştir demek değildir. Klima ortamı serinlettiğinde kendini otomatik olarak dinlenmeye alır ve ortamın ısısı artığında da tekrardan devreye girer. Yani, sizin klimayı kapatmanız gerekmiyor. Ayrıca yeni teknoloji ile klimalar artık enerji tasarrufu konusunda daha hassas. Artık yeni regülasyon klimalarda dijital göstergeler var. Klimanın ne kadar enerji harcadığı da dijital ekranda görülebiliyor. Bu da tüketiciye enerji tasarrufu konusunda ciddi bir kolaylık sağlıyor. Yani, bu sayede elektrik faturanızın ne kadar gelebileceğini tahmin edebiliyorsunuz."

 

'Klima fiyatları geçen yıla göre yüzde 25 ila 30 arasında arttı'

 Bir klima firmasının satış temsilcisi olan Filiz Güneş ise klima satışlarına ilişkin şu bilgileri paylaştı:  " Klima satışımızda bu sezon ciddi bir durgunluk var. Altın ve dövizdeki yükseliş klima fiyatlarını da yükseltti. Klima fiyatları geçen yıla göre yüzde 25 ila 30 arasında arttı. Vatandaşlar ekonomik krizde olduğu için klima almaktan uzak duruyorlar. Geçen yıl ise satışlarımız çok yüksekti. Klimamız yabancı marka olduğu için dövizdeki yükseliş klima fiyatlarımızı önemli oranda etkiledi. Tabii ki son bir hafta sıcakların daha da artmasıyla işlerimiz biraz olsun açıldı ama geçen yıla göre kıyasladığımızda dip seviyelerdeyiz diyebiliriz. Günde 10 klima satışımız olurken, şimdi 2 tane klima ancak satıyoruz. Ama önceki seneler günde 7 - 8 klima sattığımızda klima satmamışız diyorduk."

'Klimayı 25 derecede sabitleyin!'

Klima kullanım prensipleri konusunda vatandaşlara öneride bulunan Güneş, "Vatandaşlar her yıl düzenli olarak klimalarının bakımlarını yaptırdıklarında gereken verimi alacalardır. Klima kullanımına ilişkin olarak ise şunu söyleyebilirim, klimada dünya standardı 25 derecedir. Zaten 25 derecenin altında çalışan bir klimanın soğuğu insanı rahatsız eder. Bakıyoruz küçücük odalara kocaman klimalar takılmış, bu çok yanlış. Küçük odalara büyük klima taktığınızda daha çok soğutma yapmazsınız sadece daha fazla elektrik faturası ödersiniz. Klimanın motorunu daha çok yormuş olursunuz ve klimanız daha çabuk eskir. Klimayı kurduğunuz odanın metrekaresi ile klimanızın uyumlu olması gerekir. Küçük bir odaya taktığınız büyük bir klima o odanın ölçüsüne uygun küçük bir klimadan daha fazla soğutma yapmaz ama daha çok elektrik harcarsınız. Tabii klimayı sabit derecede tutup, aç kapa yapmamak da gerekir. Çünkü klimanız odanın ıssını ayarladığı zaman enerji tasarrufuna geçer. Ama aç kapa yaptığınızda klimanın motoru her defasında baştan başlar ve devreye girinceye kadar yeniden bir enerji israfı meydana gelir. Klima gün boyunca kapatılacağı saat gelinceye kadar aç kapa yapılmamalıdır. Oda bira serinleyince klimayı kapatmak ve sonra yeniden açmak doğru değil" diye konuştu.

'Klima lüks oldu'

Klima satışı yapan esnaflardan Ahmet Eker ise artan fiyatlardan dolayı klima kullanımın artık vatandaş açısından lüks tüketime girdiğine vurgu yaptı. Eker, şöyle konuştu: "Mevsimden dolayı satışlarımızda bir artış var. Ama geçen yıllara oranla bir düşüş de var. Bu da fiyatların yükselmesinden kaynaklanıyor. Vatandaşın alım gücü düştü, klima lüks oldu. Klima satışlarımızda yüzde 50’lilik bir düşüş var. Bu düşüşün nedeni de,  fiyatların artması  ve alım gücünün azalmasından kaynaklanıyor. Yine de mevsimsel bir artışın olduğunu söyleyebilirim."

 

'Satışlarımız bu sene iyi değil'

17 yıllık esnaf olan Cumali  Eşsizoğlu, klima fiyatlarındaki artışa vurgu yaparak, " Klima satışları geçtiğimiz yıllara oranla daha iyi gibi. Ama diğer beyaz eşyaların satışı,  ülkenin mevcut ekonomik durumuna bağlı.  Satışlar geçen yıllara oranla daha az ve gitgide zamlanıyor. Yapılan zamlar satışları etkiledi.  Bu zamlar beyaz eşyalara da yansıyor mutlaka. Satışlarımız bu sene iyi değil. Ülke ekonomisine endeksli olduğu için… Klima satışlarında, mevsimsel sıcaklıklardan dolayı bir canlanma söz konusu" şeklinde konuştu.

'Geçen yıllara oranla yüzde 40’lık bir düşüş var'

Klima satışı yapan esnaflardan Beran Kafadar ise şunları söyledi:  "Klima satışlarımızda bir düşüş var, geçen yıllara oranla yüzde 40’lık bir düşüş söz konusu. Bu durum ekonomik sıkıntılardan kaynaklanıyor. Fiyatlarda yüzde 25-30 gibi bir artış var. Dolar kurunun yükselmesi klima satışlarımızı etkilemektedir.  Vatandaşlar da bu artışı görünce klima almaktan uzak duruyor. Zaten temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk yaşıyor. Klima lüks değil ama paran olmayınca alamıyorsun."

'Aç-kapa yapmamalıyız'

Kafadar, klima kullanımına ilişkin olarak ise "Klimayı 18 derecede kullanmanın kimseye bir faydası olmaz. Klima aldığın zaman doğru tercih yapmak zorundasın. Ev kaçıncı katta,  güneş görüyor mu, yalıtım var mı? Bir diğeri de, kişinin cihazı nasıl kullandığına bağlı. Cihazınızı 25 dereceye getirdiğiniz zaman, cihaz belli bir devri yakaladığı zaman otomatik olarak kendini küçültüyor. Klimayı 25 derece ile kullanmak daha iyi ve sağlıklıdır. Klimayı kullandığınız zaman kapıyı kapatmalısınız. Aç-kapa yapmamalıyız" diye konuştu.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.