Alzheimer'da sevindiren gelişme

Alzheimer'da sevindiren gelişme
Bilim adamları, beynin bağışıklık sistemini kimyasal maddelerle uyararak Alzheimer gibi hastalıkların ilerleyişini durdurmayı başardı.

ABD'deki Duke Üniversitesi araştırmacıları, beyindeki besin maddelerine saldırmaya başlayan bağışıklık hücrelerinin Alzheimer ve bunamayı tetikleyebileceğini ortaya çıkardı. Beynin bağışıklık sistemi kimyasal maddelerle uyarılarak hastalığın ilerlemesi durduruldu.

Beynin herhangi bir enfeksiyona karşı ilk savunma sistemini oluşturan "mikroglia"nın bunamanın gelişmesinde büyük rol oynadığını keşfeden araştırmacılar, mikroglianın "arginin" adlı amino asidin parçalanması sırasında değişerek aşırı derecede saldırgan hale geldiğini buldu.

Araştırmacılar, laboratuvarda yapılan deneylerin arginin seviyesi düşerken beynin bağışıklık sisteminin de zayıfladığını gösterdiğini kaydetti.

Fareler üzerinde yapılan araştırmalarda arginini parçalayan enzimleri engellemek için kimyasal maddeler kullanıldı.

Araştırmacılardan Dr. Matthew Kan, "Çalışma, amino asit kaybını önlersek, bunama ve Alzheimer gibi dejeneratif beyin rahatsızlıkları önleyebileceğimizi göstermesi açısından büyük önem taşıyor. Çalışma, aynı zamanda Alzheimer hastalığına tamamen farklı bir açıdan bakmamızı da sağladı" dedi. Kan, kimyasal maddelerin kullanıldığı farelerin beyninde biriken protein miktarının azaldığını, hayvanların bellek testlerinde daha iyi sonuçlar elde ettiğini vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.