"Aman dikkat yaygınlaşıyor"

"Aman dikkat yaygınlaşıyor"
Unutkanlık ve davranış değişiklikleriyle belirginlik gösteren Alzheimer”ın Türkiye'de giderek yaygınlaştığı bildirildi.

Haber Merkezi-Eskişehir Alzheimer Derneği Başkanı ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Demet Özbabalık yaptığı açıklamada, dünyadaki ortalama yaşam süresinin uzamasıyla alzheimer gibi hastalıkların sık görülmeye başlandığını söyledi.

Türkiye'de yaklaşık 1 milyon alzheimer hastasının bulunduğunu ancak bunlardan sadece 400 bin hastanın bilindiğini anlatan Prof. Dr. Özbabalık, Türkiye'nin 2050 yılında alzheimer barındıran 4'üncü büyük ülkesi olacağını savundu.
 
Alzheimer ile ilgili farkındalığın Türkiye'de yörelere göre farklılık gösterdiğini ifade eden Prof. Dr. Özbabalık, "Bu hastaların, o yaş grubuna göre normal olduğunu düşünen bir çok aile de var. Yani 'yaşlıdır, yaptığı şeyler normaldir' diyerek aile içinde hastaların bir şekilde barındırılması çok savunulan bir olgu halinde. Özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu ilgili rakamları hiç bilmiyoruz" dedi.

"Unutkanlık şikayeti olan herkes hekime başvurmalı"

Prof. Dr. Özbabalık, alzheimerın yaşlanmanın doğal bir sonucu olmadığını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bu hastalık en azından yapılan çalışmalarla, verilen ilaçlarla, sosyal destekle kötüleşmesi durdurulabilen, olduğu yerde uzun süre kalabilen bir hastalık halindedir. Bu hastalığın tıbbı, sosyal ve hukuksal olmak üzere üç yönü var. Dolayısıyla hasta yakınlarının bu üç yön açısından hastaları daha sonra olumsuz pozisyonda görmek istemiyorlarsa erken dönemde unutkanlık şikayeti bulunan tüm yaşlıları bir kez hekim kontrolüne getirmeleri çok önemlidir. Çünkü bunların ilerleyen dönemde para yönetimleri, finansal yönetimleri, vesayet gerektiren durumlar hasta yakınlarını çok daha sıkıntıya sokacaktır. Unutkanlık şikayeti taşıyan her 60 yaşın üstündeki kişi hekime gitmesi gereken kişidir."

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.