Amazon Kraliçeleri Urfa’da!

Amazon Kraliçeleri Urfa’da!
Urfa'daki Tema Park projesi kazılarında ortaya çıkan Amazon Kraliçeleri Mozaikleri, kentte Haziran ayında tamamlanması planlanan Türkiye'nin en büyük müze kompleksinde sergilenecek.

URFA - Urfa'nın Haleplibahçe Mahallesi'nde geçtiğimiz yıl yapılan Tema Park kazılarında rastlanılan Amazon Kraliçelerini motifleyen saray mozaiklerinden sonra bölgede yapımına başlanılan Haleplibahçe Müze Kompleksi projesinde sona doğru yaklaşıldı. Urfa İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Aydın Aslan, Urfa Müze Müdürü Müslüm Ercan ile birlikte 38 bin metrekarelik kapalı alana sahip 200 dönüm arazi üzerinde kurulacak olan kompleks alanında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Balıklıgöl'ün arka kısmından kalan Haleplibahçe'deki müze kompleksinin hizmete açılış tarihi için daha önce Ağustos ayı gösterilse de, Urfa İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Aydın Aslan, kompleksin Haziran ayında hizmete açılması için çalışmaları hızlandırdıklarını ifade etti. Aslan, Arkeoloji Müzesi, Mozaik Müzesi ve Arkeo Parktan oluşan Haleplibahçe Müze Kompleksi'nin Türkiye'nin en büyük müze kompleksi olacağını ifade etti. Kompleks içerisinde müzenin asli hizmetinin dışında gelen ziyaretçilerin çocukları için oyun alanları, yiyecek, içecek tesislerinin de bulunacağını kaydeden Aslan, kompleksin ilin turizmine de katkı sunacağını da ifade etti. 

'Nevala Çori sergilenecek'

Urfa Müze Müdürü Müslüm Ercan da, Urfa Arkeoloji Müzesi, Edessa Mozaik Müzesi ve iki müze arası Arkeo Park yapımının son aşamada olduğunu belirtti. Eski müzede yer darlığı nedeniyle sergiledikleri bin beş yüz eser sayısının yeni müzede yaklaşık on bin esere çıkacağını söyleyen Ercan, "Ayrıca salonlarda arkeolojinin daha anlaşılır olması ve gelen ziyaretçilerin ilgisinin sürekliliğini sağlamak için avcı, toplayıcı insanın yaşamı, tarımsal üretim, ölüm inanışı, ticaret ve Fırat Havzası gibi konularda canlandırmalar yapılacak. Göbeklitepe tapınak imitasyonu ile Nevala Çori Tapınağı'nın bire bir aynısı kurulacak" dedi. Ercan, Mozaik Müzesi'nde sergilenmek amacıyla, Viranşehir'in Hivdemal köyünde bulunan ve zemini mozaik olan 9 kaya mezarında alana taşındığı bilgisini de verdi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.