Amedspor'un engelsiz basketbolcularını yıkan karar!

Amedspor'un engelsiz basketbolcularını yıkan karar!
Amedspor bünyesinde faaliyet gösteren, Basketbol 2 Ligi'nde mücadele eden ve başarılı bir sezon geçiren Amedspor’un engelli basketbol takımı, maddi sıkıntılar gerekçe gösterilerek kapatılıyor.

Kapatılma kararını gazetemize değerlendiren Amedspor Tekerlekli Sandalye Basketbol takımı kaptanı Berat Yaygır, “Neden bu maddi imkansızlıkların faturası sadece bize kesiliyor. Tekerlekli Sandalye Basketbol takımının kapatılmasının maddi imkansızlıklarla bir alakası yok. Dün itibariyle Amedspor 9 engelli sporcuyu kapının önüne koydu. Sanki sırtlarında bir kamburmuşuz gibi bizi ilk zorlukta üstlerinden atmaya çalıştılar” dedi.

Amed Tekerlekli Sandalye Basketbol takımı kaptanı Berat Yaygır, Tigris Habere konuştu.

Tekerlekli Sandalye Basketbol takımı kapatılıyor

Amedspor Kulüp Yönetimi, maddi imkanların sınırlı olduğunu gerekçe göstererek, 2. Ligde mücadele Bedensel Engelli Basketbol takımını kapatmaya karar verdiğini belirten Amed Tekerlekli Sandalye Basketbol takımı kaptanı Berat Yaygır, " Bu kararın bir gerekçesi de bize sağlanan finans kaynağının Kadın Futbol takımına sağlanacağı şeklindedir" dedi.

Fatura herkese kesilsin!

Maddi imkansızlıklar gerekçe gösterilerek kapatılan Tekerlekli Sandalye Basketbol takımı kaptanı Berat Yaygır, şunları söyledi:"Açıkçası bir yıla yakındır Amedspor Başkanından randevu talebinde bulunmuştum ama gerek başkana gerekse de başkan yardımcılarına bir türlü ulaşmadım. Evet, Amedspor’da maddi imkansızlıkların üst seviyede olduğunu biz de biliyoruz. Yalnız şunu gözden kaçırmamamız gerekiyor, eğer maddi bir imkansızlık söz konusu ise bunun Amedspor’da tüm branşlara eşit bir şekilde yansıması gerekir."

'Maddi imkansızlıkların faturası Tekerlekli Sandalye Basketbol takımına kesiliyor'

" Yokluk varsa hepimize olmalı" diyen Yaygır, şu ifadeleri kullandı: "Üç yıl önce malumunuz biz Büyükşehir himayesi altında bu sporu yapıyorduk. O zamanın Belediye Başkanı Amedspor kulübünü açıp, buyurun size tesis, buyurun size yer diyerek, engelli spor branşını da onlara endekslediler. Biz size her türlü mali kaynak sağlayalım ve bu işi siz yürütün dediler. Nihayetinde o dönemlerde Amedspor’a inanılmaz mali kaynak Belediye tarafından sağlanıyordu. Bunun yanında gerek yurt içinden gerek yurt dışından Diyarbakırlı iş insanları da üst seviyede finansal destek sunuyorlardı. Ama biz o dönemde de maalesef ikinci sınıf bir muamele gördük. Tekerlekli Sandalye Basketbol takımı onların hiç gündeminde olmadı. Futbolun dışında hiçbir şekilde bizi görmediler. Bütün imkansızlıklara rağmen, paralarımızı almamamıza rağmen takımımızı alnımızın akıyla ikinci lige çıkarttık. Sonra malumunuz, belediyelere kayyum atandı  ve Amedspor şimdiki maddi imkanların sıkıntılı olduğu bir sürece girdi. Tabii ki maddi imkansızlıkların, yoklukların biz de farkındayız ama bizi üzen şudur: maddi imkansızlıkların faturasının sadece Tekerlekli Sandalye Basketbol takımına kesilmesidir. Madem ki bu tekne su alıyor o halde bundan hepimiz eşit bir şekilde yansısın. Ama burada bir branş kapatılırken bir başka branşa destek sağlanıyor?"

'9 engelli sporcunun yıllık maliyeti 57 bin TL’dir'

Engelli sporcuların Amedspor'a maliyetine ilişkin konuşan Yaygır, "Tekerlekli Sandalye Basketbol takımında bulunan 9 engelli sporcunun yıllık maliyeti 57 bin TL’dir. 7 ay üzerinden anlaşma yapıyoruz ve kişi başına maaşlar 700 ila 1000 TL arasında değişiyor. Bu yıl 20 tane resmi maça çıktık. Grubumuzu altıncı sırada bitirdik ve kuruş para da almadık. Bedensel Engelliler Spor Federasyonunun bizim harcamalarımız için gönderdiği para var. Deplasman paralarımızı zaten federasyon harcıyor" şeklinde konuştu.

'Neden bu bize reva görülüyor?'

Amedspor Yönetim kurulu Başkanı Nurullah Edemen ile yaptığı görüşmenin içeriğini aktaran Yaygır, "Federasyonumuz üzerinden Amedspor Başkanı ile bir randevu talebimiz oldu ve bir görüşme sağlandı. 12 Temmuz 2018’de Amedspor Başkanı Nurullah Edemen ile yaklaşık bir saatlik bir görüşmem oldu. Başkana sorunlarımızı anlattım ve her şeye rağmen, engelli sporcular olarak yolumuza devam etmek istediğimizi ifade ettim. Başkanın ise bize söylediği şuydu: ‘Biz size maddi imkan sağlayamıyoruz, sizi mağdur ediyoruz ve mağduriyetinizden ötürü de kapatmayı düşünüyoruz. Madem ki, yapamıyoruz devam ettirmenin ne manası var’. Ben de kendisine şunu izah etmeye çalıştım; Başkanım, maddi imkansızlık ise hepimizin teknesi su alıyor. Neden bu imkansızlığın faturasını sadece bize kesiyorsunuz. Bugün Türkiye’de; Çanakkale, Konya, Bursa, Hatay, Manisa ve Türkiye’nin birçok ilinde olduğu gibi Diyarbakır’da da bu formayı biz terletiyoruz. Neden bu bize reva görülüyor?" diye konuştu.

'Sanki sırtlarında bir kamburmuşuz gibi...'

Amedspor'da "mantıksal bir çöküş" yaşandığı yorumunda bulunan Yaygır, şu ifadeleri kullandı: "Özellikle vurgulamak istiyorum, Tekerlekli Sandalye Basketbol takımının kapatılmasının maddi imkansızlıklarla bir alakası yok. Dün itibariyle Amedspor Başkanı 9 engelli sporcuyu kapının önüne koydu. Ben Amedspor’un  maddi imkansızlıklar bir yana esas itibariyle mantıksal yönden çöküşe geçtiğini düşünüyorum. Sanki sırtlarında bir kamburmuşuz gibi bizi ilk zorlukta üstlerinden atmaya çalıştılar."

Büyükşehir bizi himayesine alsın!

Engelli sporcular olarak Büyükşehir'in himayesine girmek istediklerini ifade eden Yaygır,"Tekerlekli Sandalye Basketbol takımı olarak bizim istediğimiz yeniden Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin himayesi altında faaliyetlerimize devam etmektir. Bu konuda federasyonumuz tarafından gerekli olan yazışmalar yapıldı. Pazartesi günü Spor Daire Müdürü Mehmet Kesen ile randevu talebimiz var. İnşallah bu görüşmede engelli sporcular için bir çıkış yolu bulunur. Büyükşehir’in bize sahip çıkmaması halinde 9 engelli sporcu spordan mahrum kalmış olacak. Takımımız 1999’da kurulmuştur ve Güneydoğu’nun ilk takımıdır. Diyarbakır Bedensel Engelliler takımı olarak 2010 yılında Büyükşehir Belediyesinin himayesine girdi. Yaklaşık 6 yıl Büyükşehir’in himayesi altında iken son üç yıldır da Amedspor’un himayesinde en büyük çöküntünün içerisine girdik. Çünkü gözleri futboldan başka bir branşı görmüyor. Salon sporlarını bitirmek, bizi bu işten soğutmak için her hamleyi denediler. Telefonlarımıza yanıt vermediler, görüşme taleplerimizi reddettiler. Havaalanına gidip de biletlerimizin kesilmediğini de gördük. Ama her şeyi yapmalarına rağmen yine de bizim azmimizi yenemediler. Baktılar ki biz pes etmiyoruz bu sefer de bizi kapatma kararı aldılar. Bundan sonrası için temennimiz, inşallah Büyükşehir bizi himayesine alır ve Diyarbakır formasını Türkiye’nin her yerinde layıkıyla taşımak için elimizden gelen her türlü gayreti gösteririz" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.