'Anadilde eğitim kadar anadilde sağlık hizmeti de şart'

'Anadilde eğitim kadar anadilde sağlık hizmeti de şart'
Diyarbakır'da "Demokratik ulusu ve özgür yaşamı inşa ediyoruz" şiarıyla düzenlenen ve 2 gün boyunca sürecek olan 1. Ulusal Genç Sağlıkçılar Konferansı başladı.

DİYARBAKIR- Cegerxwîn Kültür Sanat Merkezi'nde düzenlenen konferansa, Türkiye ve Kürdistan'ın çeşitli illerinden gelen sağlık öğrencileri ile DTK Eş Başkanı Selma Irmak, Diyarbakır Tabipler Odası, SES Diyarbakır Şube yöneticileri katıldı.

Divan oluşumuyla başlayan konferansta özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşunda bulunuldu. Ardından açılış konuşmasını yapmak üzerine DTK Eş Başkanı Selma Irmak söz aldı. 

Sağlıksız bir toplum yaratıldı!

Genç Sağlıkçılar Meclisi'ni kutlayarak sözlerine başlayan Irmak, düzenlenen bu konferansın tüm Ortadoğu halkları için büyük önem taşıdığını söyledi. Kapitalizmin koşulları nedeniyle bugün sağlıksız bir toplum yaratıldığını belirten Irmak, "Sağlık toplum yaşamı için nefes kadar önemlidir. Kapitalizm ve erkek eliyle sağlıksız yaşam ortaya çıkmıştır. Toplumda sağlığını kapitalizm ve iktidarın elinden kurtarmalıyız ve kimseye mecbur kalmamalıyız. Toplum kendi doğal sağlık alanlarını oluşturmalıdır. Bugün burada toplanmamızın önemi toplumun alternatif ve doğal sağlık alanlarını oluşturup iktidarın elinden kurtarmak amaçlıdır" dedi. 

'Kürtçe, Arapça, Zazaca konuşan doktorlarımız olmalı'

Irmak, konuşmasının devamında anadilde eğitim gibi anadilde sağlığında çok önemli olduğunu kaydetti. Anne ve ninelerinin eskiden doktora gittiklerinde dertlerini dahi anlatamadıklarını bildiklerini dile getiren Irmak, konuşmasını "İnsanlarımız kendilerini ifade edemedikleri için komaya girene kadar hastaneye gitmiyorlardı. Kürtçe, Arapça, Zazaca doktorlarımız olmalı ve insanlar gidi kendilerini daha iyi ifade etmeli. Bu yüzden bu konferans çok önemlidir. Hepinizi bir kez daha kutluyorum" sözleriyle noktaladı.(Diha)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.