Ankara bu haberle ‘Oh’ dedi

Ankara bu haberle ‘Oh’ dedi
"Petrol konusunda Bağdat'a herhangi bir garanti vermiş değiliz"

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani'nin, "Kürdistan hükümeti, her iki taraf mutabakata varmadıkça petrol satışı yapmayacağına dair garanti sözü verdi" şeklindeki açıklamasına ilişkin, "Petrol konusunda Bağdat'a herhangi bir garanti vermiş değiliz" dedi.

 

Haber Merkezi-Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, petrol ihracatı ve bütçe konularında merkezi Bağdat hükümetiyle yürüttüğü temaslarla ilgili, "Toplantıda sunduğumuz teklif ve önerilerle ilgili Bağdat'tan yazılı bir cevap bekliyoruz. Hemen bir sonuca ulaşmamız kolay değil. Fakat umutluyuz. Her iki taraftan da büyük bir istek var" dedi.

 Barzani, dün başkent Bağdat'ta Irak Başbakanı Nuri el-Maliki ve Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani ile yapılan görüşmelere ilişkin ''Kürdistan’’ televizyonuna yaptığı değerlendirmede, görüşmelerin olumlu geçtiğini söyledi. Anlaşmazlık yaşanan konularda hazırladıkları teklif ve önerileri, Bağdat hükümetine sunduklarını aktaran Barzani, heyetler arasındaki toplantıların devam edeceğini belirtti.

 Sorunların bir toplantıyla çözülemeyeceğini vurgulayan Barzani, şunları söyledi:

 "Son toplantıda bizim sunduğumuz teklif ve önerilerle ilgili Bağdat'tan yazılı bir cevap bekliyoruz. Hemen bir sonuca ulaşmamız kolay değil. Biz bir iki görüşmeyle bu sorunu çözemeyiz. Fakat umutluyuz. Her iki taraftan da büyük bir istek var. Bizim umudumuz hem Kürdistan bölgesine hem de Federal Irak'ın tamamına faydalı olabilecek bir neticeye ulaşmaktır."

 Barzani, Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani'nin, "Kürdistan hükümeti, her iki taraf mutabakata varmadıkça petrol satışı yapmayacağına dair garanti sözü verdi" şeklindeki açıklamasına ilişkin, "Petrol konusunda Bağdat'a herhangi bir garanti vermiş değiliz" dedi.

 -''Bütçeyle ilgili tehditvari konuşmaları kabul etmiyoruz''

 Irak Başbakanı Maliki'nin, "Bağdat'ın izni olmadan Türkiye'ye petrol ihracı yapılması halinde Kürdistan'ın merkezi bütçeden aldığı yüzde 17'lik payı kesme tehdidinin" sorulması üzerine Barzani, şu değerlendirmede bulundu:

"Bütçeyle ilgili tehditvari konuşmaları kabul etmiyoruz. Bunun ne Irak halkına ne de Kürdistan halkına faydası var. Bu tür sert söylemleri Bağdat ve Erbil’in kullanmaması gerekiyor. Irak Bakanlar Kurulunca kabul edilen bütçe tasarısı, bizim kabul edeceğimiz şekilde değildir. İsteklerimizle uyuşmayan çok husus vardır, bunları kesinlikle reddediyoruz. Karşılıklı olarak birbirimizi anlayarak buna bir çözüm bulmanın taraftarıyız. Biz, rızamız alınarak bütçenin Irak Parlamentosundan geçmesini istiyoruz."

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.