Anneler eğitimde çocuklar oyunda!

Anneler eğitimde çocuklar oyunda!
Diyarbakır’ın Çınar İlçe Belediyesi Jinwar Kadın Merkezi, eğitimlere çocuklarıyla katılan kadınların çocuklarının eğlenceli ve nitelikli bir zaman geçirmesi için “Oyun Odası” kurdu.

 

 

Kadınlara yönelik eğitim çalışmalarını sürdüren Çınar Belediyesi Jinwar Kadın Merkezi, eğitime katılan kadınların çocukları için  “Oyun Odası” kurdu. Bir çocuk gelişimcisi ve iki eğitmenin görev aldığı “Oyun Odası”nda anneler eğitimdeyken çocuklar da eğlenceli ve nitelikli bir zaman dilimi geçiriyor. 2015’in Ağustos ayında inşa edilmesine başlanan “Çocuk Oyun Odası” ilk misafirlerini kabul etti.

Anneleri “Çocuk İstismarı ve İhmali” konulu eğitime katılan çocuklar, “Çocuk Oyun Odası’nda” eğitmenlerin denetiminde 2 saatlik bir oyun zamanına kavuştu.

Jinwar Kadın Merkezi Çalışanı Çocuk Gelişimcisi Remziye Duran, “Çocuk Oyun Odası’nın” kurulma fikrini söyle açıkladı: “Kadın Merkezi olarak yaptığımız kadın çalışmalarında, kurumda verdiğimiz eğitimlerde anneleriyle gelen çocuklara yönelik faaliyet gerçekleşecek bir oyun odasının olması gerekliliğine vardık. Bunun nedeni ise kadınlara verdiğimiz eğitim ve danışmanlıklarda, annelerin çocuklarıyla beraber gelmesi ve bu eğitim ortamında bulunmaları çocuk psikolojisini olumsuz etkileyeceğini düşünerek böyle bir adım attık”.

‘Oyun Odası sayısını arttırmayı hedefliyoruz’

Çocukların gelişimine katkı sunacak etkinliklere imza attıklarını ifade eden Duran, “Çocukları yaş gruplarına ayırarak her yaş gruplarının gelişimine katkı verecek oyun boyama, şarkı söyleme, el becerileri için oyun hamurlarını kullanarak bu faaliyetleri gerçekleştiriyoruz. Ayrıca çocuklarla anadilde iletişim kuruyor ve bu şekilde çocukların özgüvenlerinin arttığını görüyoruz. Ailelerden bu faaliyetlere karşı olumlu tepkiler alıyoruz. Yürüttüğümüz bu faaliyetler sonucunda ve ailelerden gelen talepler doğrultusunda çınarlı çocuklara anadilde eğitim verecek oyun odalarının sayısını arttırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Anneler ‘Çocuk istismarı ve İhmali’ eğitimde

Çocuklar “Oyun Odası’nda” oynarken anneleri ise Jinwar Kadın Merkezi Sosyologu Ümran Nar’ın verdiği “Çocuk İstismar ve İhmalin Önlenmesi” konulu eğitime katıldı. Eğitimde çocuk istismarı ve ihmali konusu ele alınarak bunun nasıl önleneceğine dair tartışma yürütüldü. Çocuk istismarı ve ihmalinin bireysel değil, toplumsal bir sorun ve suç olduğunu ifade eden Nar, istismara uğrayan çocuklarının ailelerinin tutumuna dikkat çekti. Nar, “Yer yer aile ve toplumun korumacı ve muhafazakâr tutumları çocukları korumaktan çok istismar ettiği de görülebilir. Özellikle aile ve toplumun çocuklarla iletişim kanallarının açık ve güçlü olması gerekir” dedi. Ailelerin çocuklara yönelik yaklaşımına vurgu yapan Nar, “İstismardan şüphelenen ailelerin Çocuğu sorduğu sorulara cevap vermek, ona inanmak, istismarın kendi suçu olmadığına inandırmak gerekir” diye konuştu.

‘Mevcut hukuk sistemi çocukları koruyamıyor’

Çocukların istismarına yönelik mevcut hukuk sisteminin koruyucu olmadığını vurgulayan Nar, “Çocuklar hayatlarının her alanında istismara uğrayabilmesine rağmen hukuk sisteminin mevcut yasaların çocuk haklarını korumadığı gibi aksine istismarı normalleştirmeye, teşvik etmeye ve aklamaya çalıştığını görmekteyiz. Her gün kadın katliamları cinsel istismar ve tecavüz haberleri gelirken, istismarı yapanların hükümetlere yakınlığı ve bürokrasideki etkinliği nedeni aklama çalışmasına kamuoyu tanıktır. En son Ensar Vakfı’nda yaşanan istismar ve hükümet üyelerinin cansiperane bir şekilde istismara uğrayan çocukları değil vakfı korumaya çalışması hep birlikte şahit olmaktayız. Buna duyarsız olmanın bu suça ortak olunduğunun bilinmesi gerekir. İstismarcıları teşhir etmek bununla mücadele etmek için sesimizi yükseltmemiz ve toplumsal olarak çözüm mekanizmalarının üretilmesi gerekir” diye belirtti.

Soru cevapla devam eğitim, kadınların kendi kişisel deneyimlerini anlatmasıyla son buldu.

Haber:Saffet AZBAY

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.