Anneliği erteleyen kadınlar, dikkat!

Anneliği erteleyen kadınlar, dikkat!
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof Dr Fuat Demirci, anne olmayı erteleyen kadınların sağlık durumlarını muhakkak kontrol ettirmeleri gerektiğini söylüyor.

Gebeliği ötelemeyi düşünen kadınlar mutlaka yumurtalık rezervlerine baktırmalıdır. yumurtalık  rezervi ultrasonografik muayene ve hormon testleri ile kolayca değerlendirilebilir. Bu önlem gereksiz zaman ve para kaybını önleyecektir.

Kız çocukları doğduklarında yumurtalıklarında 400.000 civarında yumurta bulunur. Doğumdan ergenlik dönemine kadar geçen sürede yumurta üretimi olmaz ve var olan yumurtaların bir kısmı özelliğini kaybeder. Ergenlik ile birlikte her ay bir grup yumurta olgunlaşmak üzere gelişmeye başlar ancak bir veya iki tanesi olgunlaşırken diğerleri yok olur. Bu doğal fizyolojik bir süreçtir. Yaş arttıkça yumurtalık  depoları azalmaktadır ve kalanların kalitesi düşük olmaktadır. 38 yaşında kalan yumurta sayısı 25.000 kadardır.Kadınlarda gebe kalma olasılığı yaş arttıkça azalmaktadır. Yumurtalıklar için bu kritik yaş değeri 37'dir. Tüp bebek uygulamalarında 25 yaşında bir kadının doğurma olasılığı % 36, 40 yaşında % 16, 44 yaşında ise % 5'in altındadır.Çocuk sahibi olmayı düşünen kadınlar, yumurtaları olumsuz etkileyen aşağıdaki durumlarda mutlaka yumurtalık  rezervini değerlendirmelidirler

· Sigara içiyorsanız. Günde 10'dan fazla sigara içimi yumurtalık  rezervini azaltmaktadır

· Radyasyona maruz kaldıysanız veya kemoterapi aldıysanız.

· Çikolata kistiniz varsa

· Yumurtalıkla ilgili ameliyat geçirdiyseniz.

· Ailenizde erken menopoz varsa

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.