Antep’te “para politikaları toplantısı”

Antep’te “para politikaları toplantısı”
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adil Konukoğlu: “Türkiye ekonomisi, Amerikan Merkez Bankası kararlarının etkisini azaltacak dinamiklere sahiptir. Bu süreçte, para politikası araçlarının etkin şekilde kullanılması büyük önem taşıyor.”

ANTEP– Gaziantep Sanayi Odası (GSO), Merkez Bankası ve Dünya Gazetesi işbirliğiyle düzenlenen ‘Para Politikaları Toplantısı’, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Dünya Gazetesi Başyazarı Osman Arolat, Vali Yardımcısı Cemalettin Özdemir, GSO Meclis Başkanı Mustafa Topçuoğlu ve çok sayıda işadamının katılımıyla Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapıldı.
Toplantının açılış konuşmasını Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu yaptı. Adil Konukoğlu, siyasi ve ekonomik istikrarın devam etmesinin en büyük beklentileri olduğunu belirterek, “İşadamları olarak istikrarlı bir kur istiyoruz. İstikrarlı bir kur, dünya piyasalarında rekabet gücümüzü artıracaktır” dedi.
Geride bırakmak üzere olduğumuz 2013 yılının Gaziantep ekonomisi açısından olumlu gelişmelerin yaşandığı bir dönem olduğunu belirten Konukoğlu, Türkiye ortalamasından daha hızlı büyüdüklerini, yatırıma, üretime, istihdam oluşturmaya ve ihracat yapmaya devam ettiklerini vurguladı.
Konukoğlu, Gaziantep’in toplam sanayi elektrik tüketiminin bu yıl dokuz ayda yüzde 21 arttığına, sigortalı çalışan sayısının 245 bine ulaştığına dikkati çekerken, “İhracatta ise rekorlar kırdığımız bu yılı yaklaşık 6,5 milyar dolarla kapatmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
‘Küresel ekonominin iyileşme sürecine girmesini bekliyoruz’
Konukoğlu, 2013 yılında küresel ekonomide toparlanmanın zayıf bir seyir izlediğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) tahvil alımlarını azaltacağını açıklaması, finansal piyasalarda kırılganlığı artırdı. Gelişmekte olan ülkeler, sermaye çıkışından olumsuz etkilendi. Türkiye ise ilk dokuz ayda yüzde 4 büyüdü. Global olumsuzluklara rağmen, Türkiye’nin bunu gerçekleştirmesi önemli başarıdır. 2013 yılı sonunda öngörülen büyüme hedefini de yakalayacağız. Şimdi gözler 2014 yılında. Küresel ekonomide durgunluk sürecinin geride bırakılarak, ılımlı bir büyüme ve iyileşme sürecine girmesini bekliyoruz. Yeni yılın başında gözlenen büyük iktisadi riski ise FED’in likidite politikasının hem piyasalarda yarattığı belirsizlik hem de ortaya çıkaracağı daralma etkisi olacaktır.”
‘İstikrarlı kur istiyoruz’
Konukoğlu, iş adamları olarak istikrarlı bir kur istediklerini belirterek, “Dalgalanmanın yüksek olduğu bir ortamda kurun daha yukarılara çıkması, üreticilerin girdi maliyetlerinde sıkıntı yaratacaktır. Oysa istikrarlı bir kur, dünya piyasalarında rekabet gücümüzü artıracaktır” şeklinde konuştu.
“Her şeye rağmen yeni yıla umutla bakıyoruz” diyen Konukoğlu, 2014 yılında Türkiye’nin hızlı büyüyeceğini düşündüklerini bildirdi.
Toplantı, Dünya Gazetesi Başyazarı Osman Arolat’ın sorularının cevaplanmasının ardından sona erdi.


 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.