Antik Kent 'ödenek olmadığı’ için keşfedilemiyor

Antik Kent 'ödenek olmadığı’ için keşfedilemiyor
Tarihi ve mimari dokusu ile ünlü Dara Antik Kenti, toprağın altında keşfedilmeyi bekliyor. Yeterli ödenek yapılmadığı için kazıya açılamayan antik kent, binlerce yıllık gizemini de halen koruyor.

Tarihi güzelliği ve günümüz mimarisine taş çıkartan dokusu ile bellek kokan Dara Antik Kenti, hiçbir yenileme ve restorasyon olmadan tarihin derinliğine hapsediliyor. En son kazı çalışmaları ile gündeme gelen antik kent, çalışmadan sonra yeniden sessizliğe gömüldü. 500'lü yıllarda Romalılar tarafından Sasanilere karşı yapılan ve daha sonra antik mezar olarak kullanılan Dara Antik Kenti, yıllar önce bir arkeolog tarafından keşfedilen antik mezarlar dışında, köyün altında kalmış bir tarih barındırıyor. Yeterli ödenek olmadığı gerekçesi ile çalışmaya açılmayan antik kentin 12 kilometrelik bir kısmı toprağa gömülü halde keşfedilmeyi bekliyor.

Keşfedilen ve koruma altına alınan yerler dışında tellerle korunan 12 kilometrelik bir alana sahip olan Dara'nın henüz yarısı denilecek bir alan bile ziyarete açılıp keşfedilmiş değil. Antik kentin bulunduğu, zindanlar, mağaralar ve mezarlıklar ile zengin köy, birinci derece sit alanı olarak korumaya alınmış durumda.

Tarih, toprak altında keşfedilmeyi bekliyor

Mardin-Nusaybin arasında 20 kilometre bir mesafede Oğuz Mahallesi’nde bulunan antik kent, eskiden ahır olarak kullanılıyordu. Tellerle korumaya alınan ve küçük mağaralar, güneş tapınağı ve mezarlıklardan oluşan kent her gün yüzlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Tarihine rağmen yine de az rağbet gören kent, köyün neredeyse tamamını kapsıyor. Arkeologlar tarafından çok az bir kısmı kazılan ve hayata geçirilen tarihin çoğu halen toprak altında.

'Yıllardır olmayan ödenek sağlansın'

Tarihin tamamen açığa çıkarılması ile Dara'nın daha çok rağbet göreceğini söyleyen mahalleli, "Ödenek verilmiyor, sit alanı diye bir şey yapılmıyor. Kaç yıldır ne bir restore ne de bir kazı çalışması yapıldı. Kendi haline bırakıldı ve böyle de bekletiliyor. Henüz tellerle korunan ve açığa çıkarılmayan kilometrelerce alan var. Oranın içinde bunların dışında neler vardır kim bilir. Çok daha değerli ve kıymetli şeyler vardır. Buranın kendi haline bırakılmasını istemiyoruz. Kazı çalışmalarının yeniden başlayıp, daha çok tarihin açığa çıkarılmasını istiyoruz" diyor.

Turistlerin ziyaretleri başladı

Bunun yanı sıra açığa çıkarılan ve restore edilen kısım için turistlerin ziyaretleri bahar ayının gelmesi ile başladı. Yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği antik kent görenleri kendine hayran bırakıyor. Çocuk rehberlerin tanıttığı antik kente gelen turistler fotoğraf çekip tarihi belgeliyor. (Kaynak: AJANSLAR)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.