Anzele’de sezon erken açıldı

Anzele’de sezon erken açıldı
Diyarbakır'ın Sur ilçesi Melikahmet Mahallesi Kesmeli Sokak'ta bulunan tarihi Anzele havuzunda bu yıl sezon erken açıldı.

Ali Vuranel / Özel haber

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları bu yıl çocukları Anzele suyu ile erken buluşturdu. Anzele’de yüzen çocukların keyfi görülmeye değerdi.

Suriçi’nin eşsiz tarihi güzelliklerinden bir göze olan Anzele suyu havaların ısınmasıyla birlikte yine çocukların akınına uğradı.

Anzele’nin efsanevi, şifalı ve bir zamanlar içinde rengârenk balıkların yüzdüğü Anzele suyu her yıl çocukların şaşmaz mekanlarından biri oldu. Tarihi Sur ilçesindeki Anzele Parkı’nda bir araya gelen çocuklar, renkli görüntüler oluştururken, bu yıl mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları yüzünden Anzele’de sezon erken açıldı.

 Henüz kavurucu sıcaklıkların başlamadığı Diyarbakır’da, çocuklar süs havuzu sezonunu açarken,  soluğu süs havuzlarında alan çocukların keyfine diyecek yoktu. Sur ilçesi İskenderpaşa Mahallesi’ndeki Anzele Parkı’nda bulunan havuza akın eden çocuklar, renkli görüntüler de oluşturdu.

Anzele’nin tarihçesine kısa bir bakış…

Diyarbakır Suriçi’nde bir zamanlar efsanelere, türkülere konu olan Balıklı havuzu 1978 yılında çarpık kentleşme sonucunda tamamen yok olmuş, daha sonra üstüne itfaiye binası yapılmıştı. Anzele suyu 1978 yılında tahrip edilir ve havuzun üstüne de beton dökülerek şehir suyu şebekesine bağlanır ve ‘Aynı-ı Zülâl/ Zelha / Zelal’ suyunun biriktiği havuz içindeki rengârenk balıklar ise ölür. Anzele’nin betona gömülmesinin üzerinden 36 yıl geçtikten sonra ise tarihi Anzele suyu Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından gün ışığına çıkarılır. Evliya Çelebi’nin , ‘Bu Balıklı su da ölümsüzlük suyudur. Binlerce insan girip yıkanır, humma hastalığına yakalanan ve cüzam hastalığına tutulan girse ve suyundan kırk gün içse, Hayy ve Kadir Allah'ın emriyle anadan doğmuş gibi sağlıklı olur. Burası görülesi bir yerdir” dediği Ayn-ı Zülâl suyu bugün halk dilinde Anzele suyu olarak anılır. Anzele’nin sularının biriktiği havuzda Sur’un çocukları, bahar günlerinin ilk sıcakları altında yüzmeye çalışırlarken, Anzele’nin sularında serinlemenin keyfi diyecek yoktu.1950’lere kadar şehrin üç önemli su kaynaklarından biri olan Anzele’nin suları, daha eski tarihlerde ise Diyarbakır’ın Mardinkapı semtinden dolanıp hayvan derilerinin işlendiği (Dabakhaneye) yerden geçiyor. Su değirmenlerini de çalıştırmak maksadıyla ilerleyen Anzele’nin yolculuğu, tarihi Hevsel bahçelerini de hayat verdikten sonra Dicle Nehri’ne dökülür. Bugün ise Anzele suyundan geriye 1915’lerden kalma siyah beyaz fotoğraftan, ellerinde tokmak, çeşmede çamaşır yıkayan kadınlar kalır. “Ayn-ı Zülal" Anzele suyu, tarihi Suriçi’nde çift kapının iç tarafında ve güneydoğusundadır. Ayn; göz, göze, kaynak anlamı taşırken, Zülâl ise berrak, temiz demektir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.