Arazi tartışması büyüyor!

Arazi tartışması büyüyor!
Diyarbakır Sur Belediyesinin bazı arsaları satışa çıkarması kentte tartışmalara neden oldu. STK'ların tepkisi üzerine arsa satışları geçici bir süreliğine iptal edildi. Sur Kaymakamı ve Başkan vekili Abdullah Çiftçi başta arsa satışları olmak üzere birçok konuda önemli açıklamalarda bulundu.

Sur Kaymakamı ve Başkan vekili Çiftçi’den önemli açıklamalar: Arsa satışları ilk değil

İlyas AKENGİN-Saffet AZBAY/ÖZEL

Tigris-Haber Diyarbakır’da, Sur Belediyesine ait arsaların satışa çıkarılması tartışmalara neden oldu. Sur Belediye Başkan vekili Abdullah Çiftçi, arazilerin satışa çıkarılmasına ilişkin gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.

Sur Kaymakamı ve Sur Belediye Başkan vekili Abdullah Çiftçi, Sur’un yeniden inşasından kayyum döneminde yapılan hizmetlere ve kamuoyundan spekülasyonlara neden olan arsa satışına kadar birçok konuda önemli açıklamalar yaptı. Belediyenin ilk kez arsa satmadığını ve 2013 yılında satılan arsalarda belediyenin 45 milyon TL zarara uğratıldığını açıkladı, Sur’un yeniden inşasında çalışmaların önemli bir aşamaya geldiğini söyledi, belediye kaynaklarının doğru kullanılarak daha önce yapılmayan hizmetlerin yapıldığını dile getirdi.

sur-kayyum-rop-(3)-k.jpg

Aydınlatma sorununu çözeceğiz

Sur’un yeniden inşasında önemli bir aşamaya gelindiğini belirten Çiftçi, eleştiri konusu olan aydınlatma sorununu çözmek üzere olduklarını kaydetti. Çiftçi,”Sur yeniden inşa ediliyor. Melik Ahmet Caddesinden Gazi Caddesi ve İzzetpaşa Caddesi tarafında olan bölgenin yenilenmesi çalışmaları tamamlandı. Balıkçılar Başı’ndan başlayıp Saraykapı’ya kadar olan alanda ışıklandırma yetersiz. Bunun nedeni elektrik alt yapısının yetersiz olmasıdır. Elektrik alt yapısı zarar gördü. Bunun için sokakları kazmak gerekirdi, ancak bu da öyle kolay bir iş değil. Bunun yerine farklı bir çalışma üzerinde durduk. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSTON’un desteğiyle buraya aydınlatma sistemi kuracağız. Böylece turizm ve alış-veriş için önemli olan bu bölgenin aydınlatma sorunu çözülmüş olacak.

Turistik yol dediğimiz Keçiburcu-Saraykapı arasındaki alanda yeni yapılan çevre yolu yakın zamanda faaliyete geçirmeyi hedefliyoruz. Sur’da yasaklı bölge ve alan kalmayacak. Keçi burcu, Alparslan  Anadolu Lisesi ve.  Alparslan ortaokulu, Nasuh Paşa ve Kurşunlu Camilerinde çakışmalar büyük oranda tamamlandı.

1500 yapı inşa ediliyor

Sur’da inşa edilen 1500 yapıdan 579’inin ihalesinin yapıldığını belirten Abdullah Çiftçi, olaylarda zarar gören Yavuz Sultan Selim Okulu’nun da yeniden restore edildiğini söyledi. Çiftçi,”Sur’da 1500 yeni yapı inşa ediliyor. Bunların 579’inin ihalesi yapıldı. Bu bölgede turizm otelleri yapılacak. İçinde 87 işleri olacak. Yeni Kapı Cadesi sur ilçemizin yeni prestij Caddesi olacak ve bu caddemiz Millet Bahçesi’ne açılan kapı olacak. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımızın kesin talimatı var ve yakından takip ediyor. Diyarbakır evleri iki katlı olacak. İlk evlerdeki eksikler giderildi. Evlerin projelendirme safası bitti, ihale aşamasına gelindi. 369 sivil tescilli yapının restorasyonu projeleri tamamlandı. Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ihale edilecek. Sur’daki terör olaylarında hasar gören Yavuz Sultan Selim İlkokulu’nun restorasyonu tamamlandı, eğitim ve öğretim yılının ikinci döneminde açılmış olacak. Millet Bahçesi 3 ay içinde tamamlanması hedefleniyor” şeklinde konuştu.

44 köyün okul, taziye evleri be camilerinin çevresini parke taşı yaptık

Alt yapı ve üst yapı sorunlarını çözmede önemli adımlar attıklarının altını çizen Çiftçi,”Belediyemiz geniş alana sahip. 100 mahallemiz ve 150 mezramız var. Ne yazık ki yıllardır ihmal edilmiş. Yollar ve alt yapı konusunda çok gerideydik. Kayyumdan sonra DİSKİ bu konuda önemli çalışmalara imza attı. Tabi üst yapı sorunu da var. İki yılda 220 kilometre asfalt yol ve 30 kilometre sıcak asfalt yaptık. 450 bin metre parke taşı döşedik. 44 köyün okul ve taziye evleri ver cami çevrelerini parke taşı yaptık. Çocuklarımızın çamurlu alanlarda ve yollarda eziyet çekmesini istemiyoruz. Benim dönemimde 8 ayda 250 kilometre kumlama yapıldı. Belediyemizin kaynaklarımızı milletimizin hizmeti için seferber ediyoruz” dedi.

Belediyenin borcunu düşürdük

Kendi döneminde belediyeyi borçlandırmadığını, belediye kaynaklarını doğru kullanarak hem personel, kurum ve esnaf borçlarını ödediklerini hem de borçları düşürdüklerini dile getiren Çiftçi, şöyle devam etti ;”Bizden önce belediye çalışanlarının maaş, ikramiye ve tediye alacakları ödenmiyordu. 6 trilyon civarında bir rakamdan söz ediyoruz. 8 ayda bunların tamamını ödedik. Belediyemizin 100milyon TL borcu vardı. Kendi dönemimizde bu borcu eriterek 85milyon TL civarına indirdik. Personel alacaklarının yanı sıra esnaf ve kurum borçlarını da ödedik. Belediyemizi tek kuruş borçlandırmadık, ne devletten ne de iller bankasından borç almadık. Esnaf ve personel borcumuz yok, belediyenin borçlarını daha da düşüreceğiz.”

D.Ü’deki birçok yapı kaçak konumundaydı

Dicle Üniversitesi’nin 18 uygulaması ve imardan kaynaklanan sorunlardan dolayı yıllardır yapı inşa etmede sıkıntı yaşaması üzerine bu sorunu çözdüklerini belirten Çiftçi, belediyeye kalan 150 arsayı da yine belediyeye gelir kazandırmak amacıyla açık ve şeffaf şekilde ilan vererek satışa çıkardıklarını söyledi ve kayyumdan önceki dönemle ilgili çarpıcı bir bilgiyi paylaştı.

Çiftçi,”1960’tan beri hizmet veren Dicle Üniversitesi, imar ve 18 uygulamasından dolayı yapı inşa edemiyordu. Yaptığı birçok yapı da bundan dolayı kaçak yapı konumundaydı. Bu yüzden yıllardır üniversite yeni yapı inşa etmekte sıkıntılar yaşıyordu. Ben göreve başladıktan sonra üniversite yönetimi ziyaretime geldi ve bu sorunun çözümü için destek istedi. Bu konuda hem kentin hem üniversitenin ve belediyenin mağdur olduğunu düşünerek 18 uygulaması yaptık. 18 uygulaması Sur Belediyesi ve Büyükşehir belediyesinin onayından geçti ve askıya çıktı. İtiraz gelmediği için kesinleşerek yürürlüğe girdi. Böylece hem üniversite yeni binalar ve yapılar inşa edebilecek, hem de belediyemizin payına düşen 150 dönüm arsayı değerlendirme imkanımız oluştu. Arsa Dicle Üniversitesi teknokent binasının arkasında yer alan ve özel mülkiyet konu 1110 dönüm arazi içinde yer alıyor. Yani bizim arsaların dışında 1000 dönüm daha özel mülk var o alanda.  Belediyemize ait Bu arsaları satabilirsek belediyeye gelir kazandırmış olacağız. Tamamen iyi niyet çerçevesinde şeffaf ve hesap verilebilir bir anlayışla hareket ettik. Her şeyi kamuoyuna açık yaptık. Arsanın satılması durumunda elde edilecek her kuruşun ben ve arkadaşlarım hesabını verebilecek durumda olacağız. Bu para kesinlikle belediye hizmetlerinde ve kullanılacak.

sur-kayyum-rop-(2)-k.jpg

Daha önce arsalar değerinin altında satılmış

Sur belediyesi ilk kez arsa satışı yapılıyor gibi bir algı yaratılıyor.  Gerçek hiç de öyle değil. 2013 yılında 71 parça 450 dönüm arsa satılmış. Bu arsa satışından elde edilen para 5.5 milyon TL.  Ancak mülkiye müfettişlerinin yaptığı incelemede belediyenin ve kamunun bu satıştan 47 milyon TL zarara uğratıldığı tespit edilmiş. Arsalar gerçek değerinin çok altında rakamlarla satılmış. Arsaların verildiği kişiler de çok ilginç ve dikkat çekici ama ben onun takdirini kamuoyuna bırakıyorum. Biz ise arsaları tam değeri  ile satacağız, bu konuda hiçbir şaibeye izin vermeyeceğiz. Bu paranın her kuruşu ile milletimize hizmet edeceğiz.” diye konuştu.

Çiftçi, arsalara talep çıkmadığı için ihalenin iptal edildiğini belirterek, ihalenin yeniden yapılıp yapılmayacağına daha sonra karar vereceklerini söyledi.

5 bine yakın kişi ile uzlaşıldı

Sur’daki hendek olaylarında zarar gören ve mağdur olan vatandaşlarla ilgili çalışmalarda gelinen noktaya ilişkin bilgileri de paylaşan Çiftçi,”Sur’daki hak sahiplerinden 6336 aile ile görüşüldü, 4820’si  ile uzlaşıldı. 1516 hak sahibi ile uzlaşma sağlanamadı. Uzlaşma sağlanamayan hak sahiplerinin önemli bir bölümü hayatta olmayan veya varisler arasında sıkıntı olan isimlerden oluşuyor. 1331 hak sahibi TOKİ’den ev istedi,2450 hak sahibi ise kamulaştırma bedelini alıp çıkmayı kabul etti..Bazıları  surda da yeniden yapılacak konutlardan istedi. Hak sahiplerinin yüzde 85’i ile uzlaşma sağlandı. 3200 aileye her ay 1000 TL olmak üzere kira yardımı yapılıyor. Mağdurlara ayrıca 5 ile 15 bin arasında eşya yardımı yapıldı. İster ev sahibi olsun, ister kiracı olsun olaylar sırasında Sur’da ikameti olan ve burada yaşayan herkese yardım yapıldı. Alipaşa’daki 293 yapının yüzde 70-80’i tamamlandı. Nisan veya Mayıs’ta teslim edilir diye düşünüyorum. Sur’da bundan sonra inşaa edilecek binalar Çevre Şehircilik Bakanlığının koordinesinde TOKİ tarafından yapılacak... Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı’nın Yeni evlerle ilgili kamuoyunda konuşulan fiyatlar doğru değil. Şu an için netleşen fiyatlar yok ama olduğu zaman da konuşulan fahiş rakamların çok altında olacağını düşünüyorum ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.